論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我收到幾封信,有電話。再細問工人,原來佢借左7間財仔一共$60000. 同屋宛3個工人借左1萬,同我借咗1萬。
有冇人知道財仔會有乜嘢進一步行動?係咪應該抄?疫情下真係好難換人。

翡翠宮

2020勳章

財仔好難入到屋苑攪事
你個工人胆大包天

佢最想你即炒佢補錢佢即走
可能佢講大話嚇你即炒佢
工人邊有成萬銀借比人丫!

玩具萬歲!

大宅

回覆樓主:

我有屋企人都試過 ,財仔會瘋狂電話騷擾, 但係同佢講你已經炒咗個工人佢哋都冇辦法, 過一排就停咗

子爵府

Ochowny 發表於 20-9-15 15:54
我收到幾封信,有電話。再細問工人,原來佢借左7間財仔一共$60000. 同屋宛3個工人借左1萬,同我借咗1萬。
...

你炒佢,要賠錢,唔抵!
最好工人自己走佬,財仔唔會搞僱主,財仔打電話嚟,你叫佢直接打俾工人,你唔會理,叫財仔唔好騷擾你,唔使大声,又唔好驚咗佢咁,鎮定d 講,
如果工人真係走咗,同財仔講,俾入境處文件佢睇,財仔就唔會再揾你

子爵府

我信借到6萬,因我奶奶前工人都是

子爵府

我估佢passport已在財仔處!如你要用佢,問佢要佢簽名將出糧部份,我想都要over3000元每月還財仔。佢吾還應會炒你走佬

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

真係離譜,工人借倒錢,通常係找朋友做擔保(啲所謂朋友又死蠢,以為借錢人真係會還錢,幫朋友迷簽囉) ,如果佢走數,擔保人要承擔嫁。
我以前有工人(原本都係乖,可能心急攞錢申請外國工)就係咁,走前借2萬多,點知俾擔保人知道。

子爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆 mimimamibbg 的帖子

如果財仔會要求你提供通知入境處工人離職通知書既蓋章証明, 唔係會覺得你呃佢, 繼續電話追數架

複式洋房

Ochowny 發表於 20-9-15 15:54
...

快啲炒咗佢啦,貼錢送佢走都冇問題,夜長夢多

複式洋房

回覆 Fayebbma 的帖子

多謝大家sharing. 己決定貼錢炒佢。有小朋友係屋企,日日有人打電話工人心神恍惚唔係辨法。佢其實平心而論,真係一個唔合格嘅工人。做野慢,駁嘴,又懶又蠢,同埋好自私。我念在佢湊大我大女所以先貼錢俾佢走。
真係請姐姐請到怕左。香港地working mom 真係受好多氣,有時又要為細路死忍住。

男爵府

醒目開學勳章

我工人向幾間財仔借咗錢,加埋都有七萬幾,除咗返工頭一年內有收到財仔電話,之後我見到冇來電顯示電話都唔聽,唔聽電話,所以冇煩惱。
唔炒嘅原因,因為佢工作態度都OK,快手快腳,話頭醒尾。

男爵府

2020勳章

Ochowny 發表於 20-9-26 15:58
回覆 Fayebbma 的帖子

多謝大家sharing. 己決定貼錢炒佢。有小朋友係屋企,日日有人打電話工人心神恍惚唔 ...

如果係我,我會先收好家裏財物,唔會炒住,快快扣翻借咗個一萬蚊,佢冇錢還,財仔追下佢,可能好快一是辭職,一是走路

複式洋房

回覆 DorothyTsang 的帖子

啱啱炒左。代通知金,假期錢,機票係佢借嗰一萬蚊內扣。加一千元現金俾佢小心意。佢收到後問可否加多$500,話佢身上面無錢。真係好好厚面皮。10k write off 左仲要多啲。我話sorry, 仁致意盡,佢話ok la, 佢問佢同鄉借。嗰一刻我知道我炒得啱,佢借開有條引,我幫唔到了

男爵府

醒目開學勳章

Ochowny 發表於 20-10-1 13:29

啱啱炒左。代通知金,假期錢,機票係佢借嗰一萬蚊內扣。加一千元現金俾佢小心意 ...

佢哋為咗錢,真係幾厚面皮都有

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Ochowny 發表於 20-10-1 13:29

啱啱炒左。代通知金,假期錢,機票係佢借嗰一萬蚊內扣。加一千元現金俾佢小心意 ...

我都好擔心好似你咁,我姐姐嚟咗兩個月,已同我借糧2500,話佢地五個仔女要開學唔夠錢

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

1) 若你工人好掂, 你唔捨得佢走, 咁你唯有幫佢還貴利, 等工人慢慢還比你。

2) 若垃圾工人, 比錢炒。

好多年前, 妹99工人janet. 好掂, 乾淨快手。 但佢舖贵利, 到時到候又一鑊。 但因掂, 妹99幫佢頂條貴利數, 慢慢還。

你工人, 大安指意你幫佢。

大宅

而家啲工人好多現貨係香港,你咪照搵新工人

翡翠宮

2020勳章

賓人家鄉條債
(家人需索過度)
個氹點填都吾滿
以借渡日
玩具萬歲!

複式洋房

回覆 fitfish 的帖子

的確如此,永無止境。我以前天真唔明佢哋心態,第一次請工人。真係經一事長一智。
已經走了。新工人下個禮拜到。wish me luck!!

大宅

我來緊請工人姐姐都要留意下先得。。大家good luck

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊