6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手求救!
轉 2 號奶粉三星期,bb 便秘嚴重咗,噚日大便後肛門有少少血,要唔要睇醫生?

別墅

係咪加左固出現便秘呀?未加固前有無便秘架先?我b 食開果隻,日日都有便便架喎,就算加左固都無問題

大宅

虎到金來勳章

如果佢5日都痾唔到又去得好辛苦 就去睇下醫生好啲
你食邊隻奶粉架?我仔飲美素金裝 無乜便秘問題 轉號數奶粉都無事 照飲架~

複式洋房

fatcat852 發表於 20-9-15 20:34
係咪加左固出現便秘呀?未加固前有無便秘架先?我b 食開果隻,日日都有便便架喎,就算加左固都無問題 ...
未加固前 2-3 日一次,加固後最長 5 日,今次見到硬硬地

複式洋房

jojoli43 發表於 20-9-15 21:05
如果佢5日都痾唔到又去得好辛苦 就去睇下醫生好啲
你食邊隻奶粉架?我仔飲美素金裝 無乜便秘問題 轉號數奶 ...
第一次便便到喊,抹時有少少血,咁情況係奶粉問題?BB 唔係食你嗰隻牌子

別墅

回覆 Pearl0 的帖子

嘩 咁唔ok喎 要飲多d水 我b 都係好似樓上媽媽飲美素金裝架~真係腸胃消化得幾好,日日都有便便架

大宅

虎到金來勳章

有時唔一定完全係奶粉問題既 不過我仔飲果隻奶粉 又真係未試過有便秘問題
你有無俾少少水佢飲? 6個月大可以飲少少水 加固都可能會影響便便情況

禁止訪問

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

加固後
兩餐之間有無比水佢飲?

大宅

alvwon 發表於 20-9-16 15:32
加固可以俾水果,同埋補奶我揀左有益生元組合嘅aptamil essensis,對腸胃健康好,poopoo都順d。
...

細仔都食緊佢,初初揀佢係聽姑娘話有hmo同似初乳,so far試過都幾好,都冇試過便秘。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁你小朋友似係有便秘問題,轉之前都是2-3天才有poo poo,可能奶粉唔夾
餐與餐之間俾多點水佢飲,每日同佢肚仔順時針打圈按摩,幫助腸道蠕動
我小朋友飲美素金裝,有對腸道有益的成份,so far 日日有便便又唔硬,幾好

別墅

Pearl0 發表於 20-9-15 17:52
新手求救!
轉 2 號奶粉三星期,bb 便秘嚴重咗,噚日大便後肛門有少少血,要唔要睇醫生?
...

我有問醫生bb有小小便秘有無問題,佢話飲多d水,但出血要睇醫生

複式洋房

Sharon_Sharon 發表於 20-9-18 10:49
我有問醫生bb有小小便秘有無問題,佢話飲多d水,但出血要睇醫生
我試下俾多啲水佢飲先,再轉奶粉會係後話

禁止訪問

禁止訪問

別墅

leon674 發表於 20-9-16 18:36
細仔都食緊佢,初初揀佢係聽姑娘話有hmo同似初乳,so far試過都幾好,都冇試過便秘。

...
連鎖店見a+ neuro pro 好似仲多營養元素, 除左有hmo 之外, 仲有益生菌, DHA同MFGM, 都幾齊

別墅

jan_ice 發表於 20-9-19 22:03
會唔會1號有益生菌, 2號無?
又或者轉2號呢段時間有無試左D咩加固? 飲水夠唔夠?
不過自己個仔飲開A+, 1號轉2 ...
有益生菌對便便係好既, 無就加/轉第2款有益生菌既奶粉都可以

禁止訪問

複式洋房

Pearl0 發表於 20-9-18 11:43
我試下俾多啲水佢飲先,再轉奶粉會係後話
有好轉嗎?

別墅

Gankii_t 發表於 20-9-27 10:39
價錢貴唔貴?
1號都係2百幾, 我覺得價錢算OK 啦

首頁

尾頁

跳至