論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我6月尾請左個本地完約印尼姐姐,請佢前已知佢護照11月會到期,agent話會叫姐姐renew passport, 就可以簽到個1年visa. 一年後離境一次,再返黎就會簽一年visa比佢。

姐姐做左一個月先同我講佢passport 11月到期,我即刻睇佢個visa, 先知原來批左3個月。

其實我已經好嬲個agent, 我比足fee 你,你竟然簽個3個月visa比我!

我問佢點算,佢話好小事,叫姐姐去續visa, 佢會再幫手入文件去入境署。今日姐姐新護照到手,agent話要收$500...

我已經對呢個agent 冇哂信心。請問今次去入境署續期,可以續多9個月嗎?(即一共一年) visa到期前,離境一次,係咪就會比多一年visa 姐姐呢?

水晶宮

siusiu125 發表於 20-9-15 22:47
我6月尾請左個本地完約印尼姐姐,請佢前已知佢護照11月會到期,agent話會叫姐姐renew passport, 就可以簽到 ...

其實你工人唔係路在先。佢明知自己 passport 11月到期, 六月就應該先renew passport 才揾工啦。到簽咗約才 renew passport, 係要時間才有新 passport. 你 agent 可能趕時間, 唔等工人 renew passport 就去搅 visa, 個 visa validity 只能去到passport expiry date 前一個月。

錯在你工人!!!

複式洋房

birdbird 發表於 20-9-15 22:57
其實你工人唔係路在先。佢明知自己 passport 11月到期, 就應該先renew passport 才揾工啦。到簽咗約才 ren ...

工人話個agent同佢講唔使renew passport 住....

水晶宮

siusiu125 發表於 20-9-15 22:59
工人話個agent同佢講唔使renew passport 住....

你 agent 趕住完成 visa 程序嘛。

根本你工人係要負責自己本 passport, (成年人, 連呢樣都要人提?!) 佢帶麻煩俾 agent 及僱主。

水晶宮

birdbird 發表於 20-9-15 23:01

你 agent 趕住完成 visa 程序嘛。

你工人入咗屋一個月, 即係8月頭已到. 6月尾簽, 8月頭入屋, 冇乜可能咁短時間可以renew passport + 做 visa 。

複式洋房

birdbird 發表於 20-9-15 23:04
你工人入咗屋一個月, 即係8月頭已到. 6月尾簽, 8月頭入屋, 冇乜可能咁短時間可以renew passport + 做 visa ...

咁個agent都可以選擇唔介紹呢個姐姐比我。我簽約前係問清楚個agent, 姐姐係會renew左護照先做visa.. 工人前僱主只比佢一個月放一日假,所以先唔同前僱主續約。
新passport 已到手,我想請教下大家呢次續visa 會唔會影響到第二年的visa.

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我工人都係呢個問題. 我6月同佢續約時先發覺佢PASSPORT 10月到期.
原本想等佢PASSPORT 續左先RENEW CONTRACT, 點知等唔切, 菲領事館做野好慢.
結果六月續左約, 只續到9月中. 上星期六收到PASSPORT, 拿拿淋即刻搞埋EXTEND VISA,
昨天搞掂. 成個過程比多$230.
因為全部都係我自己同工人搞, 不經AGENT, 所以平好多.

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

siusiu125 發表於 20-9-15 23:19
咁個agent都可以選擇唔介紹呢個姐姐比我。我簽約前係問清楚個agent, 姐姐係會renew左護照先做visa.. 工人 ...

同第一次續無分別, 只係續到CONTRACT 後一年, 因為EXPECT 完約1 年內要離境.

大宅

佢地續本PASSPORT唔同我地咁快架
等埋本新護照自做簽證, 分分鐘而家都入唔到屋
一係你自己同佢續簽證, 入境處收$230

大宅

hohodemama 發表於 20-9-17 12:37
我工人都係呢個問題. 我6月同佢續約時先發覺佢PASSPORT 10月到期.
原本想等佢PASSPORT 續左先RENEW CONTR ...

可否講一下自己辦理visa extend手續, thx

複式洋房

hohodemama 發表於 20-9-17 12:39
同第一次續無分別, 只係續到CONTRACT 後一年, 因為EXPECT 完約1 年內要離境.

謝謝你呀!我都打左去入境處,佢都話應該可以續夠一年(emoji)(emoji)

大宅

回覆 MacyT 的帖子

https://www.gov.hk/en/residents/immigration/nonpermanent/applyextensionstay/fdh.htm

齊VISA EXTEND 好簡單咋. 睇你赶唔趕, 唔趕可以SCAN 文件網上UPLOAD 上入境處, 有咩甩漏佢會打來叫你補SCAN.
OK 晒叫工人去入境處蓋所印.

如果趕就BOOK 定親自上去交, 即日搞掂, 但有咩錯漏可能要行多轉, 記住EXTEND VISA要有齊以下文件。

1) ID988A
2) 僱主繼續聘用的確認信
3) 僱主承諾書 (疫情下有關外傭簽證申請的新要求 )
4) 傭工的旅行證件副本

大宅

hohodemama 發表於 20-9-18 14:40

thx

大宅

siusiu125 發表於 20-9-15 22:59

工人想慳錢,僱主請她後就要僱主負責俾個$500 visa

水晶宮

chowyikwan 發表於 20-9-18 22:33
工人想慳錢,僱主請她後就要僱主負責俾個$500 visa

visa fee 向來都係僱主負責。工人只負責 passport.

大宅

birdbird 發表於 20-9-18 22:39
visa fee 向來都係僱主負責。工人只負責 passport.

tkd

複式洋房

hohodemama 發表於 20-9-18 14:40

好清楚呀!謝謝你

大宅

hohodemama 發表於 20-9-17 12:37
原本想等佢PASSPORT 續左先RENEW CONTR ...

請問你今次visa可以延期到幾時?

都係6月同姐姐續約,passport 12月到期
所以入境處批左到12月15日
又係要幫姐姐搞extend visa

別墅

siusiu125 發表於 20-9-15 22:47
我6月尾請左個本地完約印尼姐姐,請佢前已知佢護照11月會到期,agent話會叫姐姐renew passport, 就可以簽到 ...

我都成為受害人
姐姐本passport得6個月,visa只做左5個月,姐姐話佢有問agent ,agent 話無問題,照幫佢做,我都有問agent ,都無話要再俾錢續 VISA, 2邊都俾agent 呃左

複式洋房

Babypru168 發表於 20-10-3 00:03
我都成為受害人
姐姐本passport得6個月,visa只做左5個月,姐姐話佢有問agent ,agent 話無問題,照 ...

其實如果agent 一早講清楚話唔會續passport 先,做個唔夠一年visa, 出左visa再續護照,咁起碼我有預算...唔係等我發現左先講係呀...唔夠時間續護照bla bla bla....好彩尚算發現得早,我續到個9個月visa jo....

首頁

尾頁

跳至