論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印姐1月到港,4月被炒,同之前僱主傾過話佢做嘢麻麻,要督促同溝通唔到,佢哋屋企4個正常成年人所以可以唔要工人。
我5月請佢,因為工人跳槽我又急冇人湊小朋友,我返半日工,心想都多時間睇住佢,7月入屋到而家做嘢永冇達標。
去完沙灘叫佢洗對涼鞋洗完仲好多沙,問佢有冇洗,佢話有,問佢點解洗完仲有沙佢話只洗左表面。
任何時候我係房行出去或返黎佢都係房跳出嚟,問佢做咩成日走入去,佢話折衫。
佢間房一直都非常混亂,打開衣櫃仲恐怖。
唔識煮嘢,仲要特登煮埋俾佢(唔食豬)叫佢自己煮就只識煎雞扒仲要燶晒,咩菜同生果都唔食。
疫情叫佢飲康鈣C好似叫佢去死咁。

複式洋房

shiuyim 發表於 20-9-16 05:45
印姐1月到港,4月被炒,同之前僱主傾過話佢做嘢麻麻,要督促同溝通唔到,佢哋屋企4個正常成年人所以可以唔 ...

自認係小問題,但最近多左去街,有時出去2日1夜,返到黎發現佢假期唔出街,間屋同早一日離開冇分別,仲要廚房佢用過嘅嘢全部攤晒喺度,開晒冷氣係度嘆,間屋好似商場咁凍。問佢做咩開,佢話剛剛開10分鐘,不停質問佢先認開左足足2日。
我唔係度,佢會偷用洗衣機,因為佢唔識洗衫,所以我叫佢手洗衫直到唔臭為止,合格左先可以用洗衣機。
叫佢去買餸,佢會去並非我指定嘅鋪頭,問佢點解,佢一時話唔記得咗我指定果間係邊,一時話果間冇開門。因為我並非日日買餸,我估佢唔記得唔出奇,但鋪頭唔開就冇可能囉。
佢好就好在我一話佢,佢就即刻對唔住。
大家認為我應唔應該炒佢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會炒, 太差。
你明點解佢比上手炒啦。

大宅

炒啦,就算冇工人都係咁話,都唔跟指示做野又求其,又唔識煮野,諗唔到留佢係到有咩用

子爵府

想生BB熱投

太差⋯⋯

複式洋房

lily-of-valley 發表於 20-9-16 09:35
我會炒, 太差。
你明點解佢比上手炒啦。

係,有時請人真係唔可以太急。怪自己冇放大舊僱主的意思,以為自己睇得掂,原來係激死自己。

複式洋房

Lapine 發表於 20-9-16 10:35
炒啦,就算冇工人都係咁話,都唔跟指示做野又求其,又唔識煮野,諗唔到留佢係到有咩用
...

經紀話本地工人冇貨又揀工,叫我請海外印,我真係驚驚,疫情搞到依家啲工人好巴閉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

shiuyim 發表於 20-9-16 12:53
經紀話本地工人冇貨又揀工,叫我請海外印,我真係驚驚,疫情搞到依家啲工人好巴閉。
...
好老實, 海外印, 蠢到白痴咁, 到香港都係比人炒, 你呢個應該係咁比人炒。

好多人炒垃圾工人。 小心, Good Luck

我以前炒過件6日仙, oversea 印, agency話印純, 鞋, 白痴咁, 吸塵機唔識用, 地拖唔識用, 唔識就趴地用條布抹啦, 辛苦喎。
唔沖涼冼頭唔換底衫褲, 閂門在廁所成粒鐘開大水喉, 拍門唔應, 以為佢死咗? 撞鬼, 水塘咁, 個身乾架, 扮沖凉。
踮係廚房, 一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地地妹妹痕, 叫佢洗手, 未食完喎。
半夜三更發開口夢慘外好似比人追殺咁。 頂唔順6日掃把咗。

大宅

...

我本身係請海外 但因為封關一直安排唔到 都轉請本地 不過無論邊到 都係睇彩數

大宅

印姐1月到港,4月被炒,同之前僱主傾過話佢做嘢麻麻,要督促同溝通唔到,佢哋屋企4個正常成年人所以可以唔 ...

你同佢講,再被人短時間炒的話,佢係肯定無得再留港找過份工,因入境處是唔會批。你話比佢知你有幾多野要佢改,比1個月時間佢當埋炒佢的通知期,唔得就炒又唔需賠錢! 記得白紙黑字寫清楚。

複式洋房

...

本地姐姐吊高黎賣,我同事請左本地姐姐要求多多,佢似老闆多d,激死,海外同本地差唔多,睇彩數

子爵府

shiuyim 發表於 20-9-16 06:02
自認係小問題,但最近多左去街,有時出去2日1夜,返到黎發現佢假期唔出街,間屋同早一日離開冇分別,仲要 ...

炒啦!
跟本冇能力,冇心做,我前幾年都請過一個海外印,諗住唔返工,自己教,點知衰到冇人有,仲偷鑽介去當,好大胆! 我出咗街,又偷走出街,我嗰度,唔係樓下有商埸,出入要搭shuttle 的

之後,我都請返有經驗的,中東,台灣經驗

子爵府

自己間房都咁亂的工人冇用嘅,

我之前偷鑽介印就係咁,佢房柜桶d 衫係亂咁塞,房地下有即食麵包装袋,床下底有偷食完咖哩雞的餐盒,同雞骨,佢用的厕所一地頭髮

伯爵府

回覆樓主:

炒啦
蠢仲要唔肯學唔肯捱

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

听落一無事處, 炒啦!

7月入屋到而家做嘢永冇達標<<<無心學, 點教都無用.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

複式洋房

five555 發表於 20-9-16 18:03
你同佢講,再被人短時間炒的話,佢係肯定無得再留港找過份工,因入境處是唔會批。你話比佢知你有幾多野要 ...

會咩?俾人炒2次就唔批啦?真架?

複式洋房

banana@baby 發表於 20-9-16 19:06
本地姐姐吊高黎賣,我同事請左本地姐姐要求多多,佢似老闆多d,激死,海外同本地差唔多,睇彩數
...

哩幾日係面書開左post,都幾多人pm,不過好嘅本地姐姐傾傾下都冇左下文,剩返啲穿得好性感的姐姐,仲有啲status 顯示戀愛中。俾我都唔敢請,請完大肚仲頭痛過而家哩個。

子爵府

shiuyim 發表於 20-9-18 22:35

係呀!
俾人炒咗两次,到第三次入application, 入境處有好長的問卷俾工人,工人唔會識答,agent 會放棄

象牙宮

shiuyim 發表於 20-9-18 22:35
但要有投訴信比入境處, 我件肥廢人, 一心係來混吉呃人工嘅, 5個月比我掃把後, 好快揾到, 唔夠2個月又比人掃把, 下一手僱主亦應該有投訴, 又話揾到第三份架, 返咗菲律賓等visa, 但入境處唔批佢visa.

首頁

尾頁

跳至