懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
唔知會唔會對bb 有影響,但個陣情緒真係大爆發,控制唔住,傷心到我喊左成晚,鬧交時又激動,而家好驚會影響到bb 各位媽咪有冇試過,bb 會唔會有咩影響架?

複式洋房

我試過夜晚同老公嘈完激動完,bb好似同我一樣唔開心咁無踢我,到第二日先踢返

要控制下自己情緒,雖然有時真係好難控制

大宅

菜媽 發表於 20-9-16 09:43
我試過夜晚同老公嘈完激動完,bb好似同我一樣唔開心咁無踢我,到第二日先踢返

要控制下自己情緒,雖然有時 ...

我上網睇話會影響bb 生長,搞到我好驚又好內疚 ,我都想第時bb 係開心bb , 所以想問下其他媽咪會唔會成日有情緒好波動既情況

複式洋房

KKpenguin 發表於 20-9-16 09:04
唔知會唔會對bb 有影響,但個陣情緒真係大爆發,控制唔住,傷心到我喊左成晚,鬧交時又激動,而家好驚會影 ...

我都試過始終大肚婆情緒特別唔穩定!
盡量叫自己睇開一點。。。
有什麼唔開心事一定要講出嚟
唔好屈屈埋埋

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

人始終有情緒
孕期上落更大
適當既發洩好過屈住

複式洋房

喊一次半次冇事既,BB冇想像中咁脆弱,放心啦媽媽

複式洋房

回覆樓主:

我睇過一次明珠台講懷孕嘅科學片,佢講一次半次情緒波動對BB無影響,做過研究,追蹤曾經懷孕期間因懷疑有問題要抽羊水,但最後無事嘅BB,雖然媽媽曾經短時間內好擔心,十年後呢班BB學習能力同情緒管理都同一般細路無分別。相反,佢地追蹤加拿大一批孕後期嘅孕婦,當時大風雪水電煤交通停晒,呢班媽媽成兩個幾月捱凍(加拿大可以凍到-40度),晚上活喺漆黑中,仲要隨時生得,所以係情緒波動擔驚受怕左左兩個幾月。十年後佢地細路明顯學習能力同情商都差啲。
所以結論係一次半次,或者一日半日情緒波動對BB無影響 媽媽唔駛太擔心

珍珠宮

2020勳章

KKpenguin 發表於 20-9-16 10:37
我上網睇話會影響bb 生長,搞到我好驚又好內疚 ,我都想第時bb 係開心bb , 所以想問下其他媽咪會唔會成日 ...

咩網頁嚟?好多網頁都亂咁講。睇懷孕資訊,最好只揀有權威嘅睇,例如衛生署嗰啲。內容農場嗰啲就唔好睇唔好信了。

孕婦保持心情開朗當然好,但人有情緒係正常的,更何況孕期荷爾蒙轉變影響,有可能會令情緒更波動,要明白呢個係自然現象。喊完發洩完,希望會舒服啲。冷靜落嚟後,都應該同先生慢慢溝通,睇下有咩問題要解決。

別墅

我諗只要成個懷孕過程既情緒係開心就得,一次半次唔開心一定有架,唔洗咁緊張

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-9-16 13:17
咩網頁嚟?好多網頁都亂咁講。睇懷孕資訊,最好只揀有權威嘅睇,例如衛生署嗰啲。內容農場嗰啲就唔好睇唔 ...

我都覺得睇得多資料唔知真定假,但就會嚇親自己

複式洋房

我之前都好似你咁,有試過大喊過幾次,又係跟住好擔心,其實都好難控制,盡量唔好俾自己唔開心得太耐啦,而家BB都冇乜大問題,放心。

別墅

我都試過因為老公個妹比哂啲好舊又黃又有漬嘅衫仔,仲有啲過咗期嘅尿片同埋啲佢自己買咗返嚟覺得唔好用擺埋一邊擺咗好耐嘅嘢比我Bb ,最離譜係老公竟然覺得無所謂,有時諗諗吓會好唔開心之後忍唔住喊同老公嘈,但每次情緒激動完之後都會流啡,加上而家已經孕後期個肚好大,但因為之前佢個妹話乜都有叫我哋唔使買,但拎到返嚟原來好多都唔用得,變相搞到而家咩都未準備好

複式洋房

我初期時因為太辛苦但又未同得人講,太掛住自己娘親,發夢都見到阿娘,瞓醒想同老公講時超爆喊,喊到扯哂蝦咁,之後老公即刻帶我見阿娘話俾屋企人知。發洩完一次之後,喊嘅次數一隻手數得哂。
到而家31週心情都輕鬆同算開心嘅一類,有時適當發洩一次半次,好過一路谷住谷住。不過如果好多時都情緒唔好,就要留意下。
加油媽媽

別墅

1201Lemon 發表於 20-9-16 17:59
我都試過因為老公個妹比哂啲好舊又黃又有漬嘅衫仔,仲有啲過咗期嘅尿片同埋啲佢自己買咗返嚟覺得唔好用擺埋 ...

變黃嗰啲建議唔好再用啦!我老公如果知我俾個仔用啲殘殘舊舊嘅嘢!實鬧死我

別墅

bobo0223 發表於 20-9-16 20:32
變黃嗰啲建議唔好再用啦!我老公如果知我俾個仔用啲殘殘舊舊嘅嘢!實鬧死我
...

我老公反而話無所謂,Bb 要比佢接觸下啲細菌病毒先有抗體,無錯...但唔係初初出世嘅時候去接觸嘛,聽到佢咁講之後更加嬲,所以我同佢講既然佢咁鍾意果啲衫又覺得無問題嘅話咁我同嚟整件大人衫比佢著,佢又話唔好

男爵府

2020勳章

1201Lemon 發表於 20-9-16 17:59
我都試過因為老公個妹比哂啲好舊又黃又有漬嘅衫仔,仲有啲過咗期嘅尿片同埋啲佢自己買咗返嚟覺得唔好用擺埋 ...

你要調整下心態喇... 你小朋友未出世已經咁緊張同擔心,之後出咗世有排你愁..
黃嘅衫唔緊要㗎,我班朋友,同阿媽都不約而同話BB一定要著舊衫,唔好太多近衫.... 要比佢接觸少少細菌,同唔好掂咁多化學劑。所以我朋友比舊衫我,我一啲所謂都冇。當然,如果你覺得太舊又好唔鐘意,咪唔著嗰啲....其實都係好小事,唔需要介懷。

複式洋房

唔知會唔會對bb 有影響,但個陣情緒真係大爆發,控制唔住,傷心到我喊左成晚,鬧交時又激動,而家好驚會影 ...

我懷孕期都成日嘈交嘈到喊so far bb出世都任何問題 bb仲好中意笑 係開心bb我覺得啲人係驚孕婦喊易激動驚小產姐 應該唔太會影響到個bb

別墅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

睇台灣綜藝節目話如果成日嬲啲血焗晒上腦,唔可以輸送到子宮,所以個b生長會較慢!
不過一次半次就冇乜所謂,長期就唔好,始終孕程一定要喜悦才會對bb 好

別墅

發表於 前天 08:02 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我老公係豬隊友,所以成日激到我死。 我第一胎時都俾佢激到喊左好多次,但bb都算健康,所以你唔好擔心啦

大宅

2020勳章

發表於 前天 08:37 |顯示全部帖子

一次半次都唔緊要嘅。我覺得早睡早起重要啲。
我懷孕時都有試過追劇到12點先瞓,嗰陣啲朋友已經同我講如果孕婦夜瞓, BB出世之後都會唔肯瞓,我而家發現,原來係真嘅。阿媽性格好影響BB,我個B而家都係一樣,要玩到好攰,頂唔順先會瞓覺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊