1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

剛剛試學左幾日,佢唔肯聽老師講野,剩係自己玩,唔知阿b幾時先能夠返到全日,因為我兩個都係全職,收入唔多,冇能力請姐姐,希望阿b可以快d返到全日,仲要留假期比阿b將來用。

唔想將阿b去番外母果邊,因為外母乜野都比阿b食,1yr+已經食過m記及茶果,佢d飯餸又多油又salty,唔想阿b食咁濃味。

希望阿b遲多幾日聽老師話。

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

N 班咁細,要時間適應同學習,唔使驚老師會識處理。
我女嗰陣直頭爬櫃同企圖開門逃跑

複式洋房

2020勳章

Nbs 發表於 20-9-16 14:55
N 班咁細,要時間適應同學習,唔使驚老師會識處理。
我女嗰陣直頭爬櫃同企圖開門逃跑
...

問題係,我地假唔多,如果超過一個月,唔知點算,遲d又話有教師日及學校旅行,而且,最唔想係如果阿b適應唔到,有人會有藉口返去新界讀,到時唔可以日日返到屋企見到阿b、教下阿b學字、煮野食比阿b,陪阿b玩及同阿b訓。

大宅

回覆樓主:

就算適應左,依家疫情,應該都係返半日?我細仔全日n班幼稚園已經出左通告,9點返學12點走人。咁放學都要照顧佢窩,咁都要請假了

複式洋房

2020勳章

913189396 發表於 20-9-16 16:27
就算適應左,依家疫情,應該都係返半日?我細仔全日n班幼稚園已經出左通告,9點返學12點走人。咁放學都要照 ...

阿b果間可以返全日,佢地都算大機構,所以先安心,下午當托兒服務。

大宅

Curtis0917 發表於 20-9-16 16:30
阿b果間可以返全日,佢地都算大機構,所以先安心,下午當托兒服務。

咁好好呀,依家個問題係,本身可以全日但因小朋友吾適應所以老師都叫你地早啲接佢走?

複式洋房

2020勳章

913189396 發表於 20-9-16 16:33
咁好好呀,依家個問題係,本身可以全日但因小朋友吾適應所以老師都叫你地早啲接佢走?
...

係,最難係中午食飯後訓覺果個位,過到就比較容易,暫時都可以6點接佢放學,學校仲有延長服務7點

大宅

2020勳章

Curtis0917 發表於 20-9-16 13:59
剛剛試學左幾日,佢唔肯聽老師講野,剩係自己玩,唔知阿b幾時先能夠返到全日,因為我兩個都係全職,收入唔 ...

N班返到全日都要1個月.....

複式洋房

2020勳章

jessie_mei 發表於 20-9-16 16:53
N班返到全日都要1個月.....

校長話有b最快兩星期搞掂,之前另一間退學左都咁講過,所以自己存有希望

大宅

2020勳章

Curtis0917 發表於 20-9-16 17:31
校長話有b最快兩星期搞掂,之前另一間退學左都咁講過,所以自己存有希望
...

加油呀, 我女學校就出咗時間表, 到12/10就返3個鐘, 之前係2個鐘咁, 我都希望佢快D可以返到全日

複式洋房

2020勳章

jessie_mei 發表於 20-9-16 17:32
加油呀, 我女學校就出咗時間表, 到12/10就返3個鐘, 之前係2個鐘咁, 我都希望佢快D可以返到全日
...

10月,我怕已經冇假 ,可能要迫佢

大宅

2020勳章

Curtis0917 發表於 20-9-16 17:34

10月,我怕已經冇假 ,可能要迫佢

我都係半日半日咁攞......同老公各半咁, 冇辦法喇, 小朋友未READY 又係幾慘...一係同學校傾吓吖

複式洋房

2020勳章

jessie_mei 發表於 20-9-16 17:37
我都係半日半日咁攞......同老公各半咁, 冇辦法喇, 小朋友未READY 又係幾慘...一係同學校傾吓吖
...

我老婆請半日時間好奇怪,所以一請就請全日,我返工近學校,可以半日,佢有十幾日假,今個星期佢請左三日+兩日off,返六日,我得十日,阿b返一個鐘或兩個鐘都要請一日,除非佢返半日。

大宅

我舊年N 班. 好扭, 要自己玩, 上唔到堂. 老師話花左兩個月時間佢至坐得定.

不過就唔使擔心佢地食飯訓覺搵父母. 小朋友好快就適應. 我學校本來預半個月適應期, 叫家長漸漸減少陪伴. 點知個個根本自理能力好好. 無大人就自己食早餐, 見到家長反而詐嬌. 之後校長趕晒我地走, 話唔使再要家長陪.

你擔心疫情好過

複式洋房

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
fasola 發表於 20-9-16 23:18
我舊年N 班. 好扭, 要自己玩, 上唔到堂. 老師話花左兩個月時間佢至坐得定.

不過就唔使擔心佢地食飯訓覺搵 ...

衣家比佢返一個鐘學,接放學時,會用不友善眼神望老師及父母,希望佢快d適應。

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
都要時間適應嘅,慢慢來啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊