論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

工人Visa快到期,又不便離境,佢朋友教佢自己申請延期半年,請問大家有冇試過?

男爵府

我都想知
工人11月尾到期
應該幾時做延期
新工人visa都未批
吾知新工人幾時到

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

子爵府

回覆 kcm 的帖子

係可以,我打過去入境處,佢都係咁教。我工人十月頭到期,我八月中寄去,到依家都未有消息,打咗去熱線,又話主任會覆,但到依家都未有人覆,要打去再追

大宅

BK Milk勳章

mslo 發表於 20-9-16 14:53
我都想知
工人11月尾到期
應該幾時做延期

最早可於Visa到期前,8星期申請。
我都佛系等緊入境處。

大宅

回覆樓主:

可以自己寄form去入境處申請延期嗎?我唔想叫工人姐姐自己去入境處辦理

子爵府

回覆樓主:

我8月申請左, 要填表格(好似F988A), 僱主信件寫明原因及繼續聘用工人, 工人passport。僱主可網上預約時間, 再去灣仔辦理。

大宅

BK Milk勳章

ihui 發表於 20-9-30 07:32
我8月申請左, 要填表格(好似F988A), 僱主信件寫明原因及繼續聘用工人, 工人passport。僱主可網上預約時間, ...

請問,你是drop box or by post申請?
等咗幾耐批?
我個工人Visa就嚟到期………
入境處又係無人覆

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ihui 發表於 20-9-30 07:32
我8月申請左, 要填表格(好似F988A), 僱主信件寫明原因及繼續聘用工人, 工人passport。僱主可網上預約時間, ...

請問可延期幾耐?
要僱住同工人一齊去嗎?

子爵府

carmenkmlo 發表於 20-9-30 08:43
請問,你是drop box or by post申請?
等咗幾耐批?
我個工人Visa就嚟到期………

我放入drop box申請, 好似等幾個鐘就取得, 但我有事唔可以等, 所以第二天才去取。打去入境處外傭組電話。

子爵府

kcm 發表於 20-9-30 08:44
請問可延期幾耐?
要僱住同工人一齊去嗎?

我延期1年, 不用同工人去, 僱主自己可以搞掂。

大宅

BK Milk勳章

ihui 發表於 20-9-30 08:46
我放入drop box申請, 好似等幾個鐘就取得, 但我有事唔可以等, 所以第二天才去取。
...

噢……
早知我都選擇Drop box, 至少可以確保佢地收到申請。
現在我2頭唔到岸………
要打去入境處追蹤下。

謝謝你

水晶宮

原來可以咁
你工人印定菲?
我工人話只可以延半年

子爵府

carmenkmlo 發表於 20-9-30 08:48
噢……
早知我都選擇Drop box, 至少可以確保佢地收到申請。
現在我2頭唔到岸………

唔好意思, 我記漏左d step。 我放入drop box, 過左一星期多d, 收到信叫我去取visa. 我拿信去到, 要等3-4鐘取visa, 我無等, 第2天再去取。
如你過左2星期, 就最好打去了解下。

子爵府

kcm 發表於 20-9-30 08:50
原來可以咁
你工人印定菲?
我工人話只可以延半年

菲傭。你最好打去問下先過去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ihui 發表於 20-9-30 08:52
唔好意思, 我記漏左d step。 我放入drop box, 過左一星期多d, 收到信叫我去取visa. 我拿信去到, 要等3-4鐘 ...

請問申請時要交真passport 或
拿visa extension 那天先帶passport去由佢貼/打印?

是否入境署關門,Drop box就收番入去,冇得放入drop box?

子爵府

Jasmine-4711 發表於 20-9-30 18:54
請問申請時要交真passport 或
拿visa extension 那天先帶passport去由佢貼/打印?

交申請時係交passport copy, 到寄左信叫你取visa時, 就要帶真既passport.

灣仔drop box 在counter位置, 唔肯定關門可否放, 最好打電話問

男爵府

原來可以延期—年,我之前同工人延期半年,12月到期又要再申請延期

別墅

HOPEFORBB 發表於 20-9-16 17:36
回覆 kcm 的帖子

係可以,我打過去入境處,佢都係咁教。我工人十月頭到期,我八月中寄去,到依家都未有消 ...

請問收到信未?我姐姐已過期,仲未收到

子爵府

回覆 jetseeka 的帖子

到期前已收到,亦都拎埋visa

你有無打去問依家係咩情況?

侯爵府

醒目開學勳章

大家分亨下, 我今日都致電外傭組問咗, 如果因疫情幫姐姐申請延期 (不再續約) 個期限係去到 31-1-2021

所需文件 :
1) ID988A
2) 一封僱主寫嘅信, 寫明因疫情關係, 要延期到 31-1-2021
3) 僱主承諾書
4) 加簽合約正本兩份
5) 姐姐寫嘅授權書 (因我是代辦)6) 工人ID COPY
7) 簽證費 $230

另如你外傭合約期就快屆滿, 都不用擔心, 只要你份申請在屆滿前, 已入 DROP BOX , 佢地都吾會計算佢過期, 因太多申請, 佢地做吾切。

如入 DROP BOX, PASSPORT 和費用, 不要放進公文袋內, 但記得要入 PASSPORT COPY & ID COPY.

[size=14.875px]DROP BOX : 香 港 灣 仔 入 境 事 務 大 樓 三 樓 外 籍 家 庭 傭 工 組 的 投 遞 箱

寫延期個句嘢, 我就跟之前幫舊姐姐個份照寫, 其實係入境處個印

個 Chop 係咁寫

We both agree to extend this contract for _____________ weeks / month.
We understand that no subsequent re-contact or extension of of contact will be granted after the approval of this extension application.

_________________________ _________________________
Signature of domestic helper Signature of employer

首頁

尾頁

跳至