0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
屋企有養開貓,而家bb個半月大,奶奶成日叫我將隻貓送俾人,話佢好多菌好污糟,我緊係唔想,bb同貓貓係咪可以一齊生活架

大宅

2020勳章

kany0406 發表於 20-9-16 15:44
屋企有養開貓,而家bb個半月大,奶奶成日叫我將隻貓送俾人,話佢好多菌好污糟,我緊係唔想,bb同貓貓係咪可 ...

我個女不知同貓貓相處得幾好

大宅

2020勳章

屋企有養開貓,而家bb個半月大,奶奶成日叫我將隻貓送俾人,話佢好多菌好污糟,我緊係唔想,bb同貓貓係咪可 ...

你99有冇攪錯, 你要堅持呀, 貓貓無辜架, 佢自己會自己LAM住清潔架, 有報導講過小朋友接觸小動物會健康D架, 免疫力都高D架, 利申3個女同貓貓好FD, 好健康, 冇敏感同埋佢地學識點愛護動物添

複式洋房

我屋企有6隻狗,由陀去到佢出世而家六個月都相安無事,冇皮膚敏感,冇病痛。我曾經問過婦產科醫生,醫生話陀緊BB嘅時候屋企有養嘅寵物,BB自然有屋企寵物嘅抗體。屋企狗狗偷錫阿B嘴都無事^^
可以參考吓人哋嘅研究文章:

https://castnet.nctu.edu.tw/castnet/article/13050?issueID=700

複式洋房

我屋企有貓有狗 一樣共存
寵物都係生命 唔係話唔要就唔要
希望樓主三思

洋房

我隻貓係上年十一月先係公司領養返來,我同佢係公司相處左兩年,來到我屋企無耐先至有左。現在bb兩個月大。我隻貓因為前主人關係好怕小朋友,所以我生左bb之後一返到去第一時間介紹左細佬比佢,初初我隻貓對住bb完全唔理佢嫁,反而bb係廳佢就入房,因為我重心放左係bb度,所以由C6做鏟屎官,現在兩個月相處我隻貓有時會守係bb身邊,bb喊佢一定會望下先,但唔會行近佢。我由bb出世一直無話要分開貓同bb, 由得佢兩個接觸,當然啦我會望住佢地程況下啦。

洋房

回覆樓主:

我隻貓到呷醋所以一瞓醒就會喵我比零食,成日嘈醒bb。但係我鬧佢細佬知道就會喊埋一份唔比我鬧。
我覺得貓好有靈性,加上如果你平日有幫貓打理同梳毛,只要你小心d我覺得無問題囉。

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

我都有俩隻貓,而且BB4個月後有濕疹,系嚴重到出水出血,醫生有明示我關貓事,但係我自己系無可能送走我對仔女,所以俾心機護理控制得ok就得。

洋房

我屋企有兩隻狗,阿仔阿女都5,7歲,完全冇問題,相處好融洽
寵物都係我地家人,一定可以共存
加油

複式洋房

bonbon926 發表於 20-9-16 16:30
我個女不知同貓貓相處得幾好

我同老公都覺得應該冇問題,係奶奶諸多意見囉

複式洋房

jessie_mei 發表於 20-9-16 17:04
你99有冇攪錯, 你要堅持呀, 貓貓無辜架, 佢自己會自己LAM住清潔架, 有報導講過小朋友接觸小動物會健康D架 ...

弊在佢唔明,貓貓係屋企一份子,我地做唔出棄養

複式洋房

Teaberry 發表於 20-9-16 17:50
我屋企有6隻狗,由陀去到佢出世而家六個月都相安無事,冇皮膚敏感,冇病痛。我曾經問過婦產科醫生,醫生話 ...

唔該你呀,bb有抗體咁同寵物一齊住冇問題啦

複式洋房

tinglam 發表於 20-9-16 21:17
我屋企有貓有狗 一樣共存
寵物都係生命 唔係話唔要就唔要
希望樓主三思

我而家知佢地唔會影響小朋友健康,會繼續養的

複式洋房

tobey_1115 發表於 20-9-16 22:56
我隻貓係上年十一月先係公司領養返來,我同佢係公司相處左兩年,來到我屋企無耐先至有左。現在bb兩個月大 ...

咁都好,你貓貓都慢慢接受左bb

複式洋房

tobey_1115 發表於 20-9-16 22:56
我隻貓到呷醋所以一瞓醒就會喵我比零食,成日嘈醒bb。但係我鬧佢細佬知道就會喊埋一份唔比我鬧。
我覺得貓 ...

明白,我會繼續養佢

複式洋房

龍琪 發表於 20-9-17 07:12
我都有俩隻貓,而且BB4個月後有濕疹,系嚴重到出水出血,醫生有明示我關貓事,但係我自己系無可能送走我對 ...

咁而家bb仲有冇爆返濕疹

複式洋房

olivia0330 發表於 20-9-17 08:11
我屋企有兩隻狗,阿仔阿女都5,7歲,完全冇問題,相處好融洽
寵物都係我地家人,一定可以共存
加油

可以共存就好

複式洋房

kany0406 發表於 20-9-17 14:48
咁而家bb仲有冇爆返濕疹

有啊,好俩日壞幾日,但係好過初初,宜家都盡量搵源頭。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊