家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

kwctim 發表於 20-9-16 17:55
係呀,睇下自己有冇識得人做投資管理果d,最好係好熟果d。
順帶一提,想儲錢唔會擺落銀行lo,息口太低,依 ...

我無相熟呀... 唔係咁熟就有..

就係唔想擺銀行,所以想問吓仲有乜嘢選擇

別墅

steven1110 發表於 20-9-16 18:46
十萬蚊可以做派息計劃,派出嚟嘅息加少少你嘅人工,可以做份短期儲蓄計劃。不過我自己當時做就多啲,用50 ...

可唔可以講多少少?派息計劃同短期儲蓄計劃係咪去銀行就做到?

瑪瑙宮

2020勳章

kwctim 發表於 20-9-16 20:41
我岩岩都問埋我朋友,拎到,因為我係第三年,要拎走本錢要比4%手續費,姐係我今年拎走既話得6%賺,下年拎 ...

最尾個「喎」字,講得好

別墅

shayuyu 發表於 20-9-16 20:56
我無相熟呀... 唔係咁熟就有..

就係唔想擺銀行,所以想問吓仲有乜嘢選擇

想知多小小我做緊果個計劃就pm我啦,呢度公開講好似會太hard sell我個朋友。

別墅

木土土 發表於 20-9-16 21:12
最尾個「喎」字,講得好

我信佢架

複式洋房

回覆 shayuyu 的帖子

如果係我既話, 我唔會全部放曬係啲投資基金,股票,保險呢啲金融產品度.......呢啲大部份係用美金結算,個人覺得未來有無限既量化寬鬆計劃出台,呢個係一個隱憂,可以考慮放部份係金融體系上,部份會考慮買勞力士,黃金做收藏保值,不過手表就真係要識人考眼光,黃金就睇價,回落咗一粒粒買.......其實都好有安全感🤣🤣🤣

別墅

個人意見: 做人民幣定存,賺息亦賺升值。

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

題外話:

防人之心不可無

街頭騙案都會有幾個人做媒

varievarie    發表於 20-9-21 13:43
loved    發表於 20-9-17 14:57

男爵府

馬多夫騙案開頭都係有錢收架,其實D錢係其他客既錢來,總之呢個世界無甘jetso 既野

別墅

shayuyu 發表於 20-9-16 17:19
10萬我知唔多, 但係又想投資吓唔想放喺銀行, 有乜選擇?

我無心機時間睇股票, 所以未必考慮, 除非係D長線 ...

買債基

不過都長年期(5年)

別墅

hotpotbaby 發表於 20-9-16 22:35

如果係我既話, 我唔會全部放曬係啲投資基金,股票,保險呢啲金融產品度.......呢啲大 ...

買黃金係咪即係買金粒? 我聽人講可以買紙黃金, 定係3081 (都係聽人講)?

依家金價咁貴, 仲買得過?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

calling 大力

大宅

長線就係基金....

禁止訪問

別墅

我唔會再相信任何保險、基金。如果個基金合約短,個基金佬會好進取,咁就要睇個巿好唔好。因為佢會想你繼續簽新約。

如果個基金合約係長期,真係睇住收尾個幾年。分分鐘倒蝕。因為份約已經無新資金,月供都唔算新資金,但加碼就算。

你可以話我遇人不淑。但三日唔埋,就見到我位基金經理上電視,報紙有佢嘅文章。
(唔好問邊位,總之佢仲健在)

我只會努力儲錢,買樓。因為買咗就係自己,平時儲開嘅錢變咗去供樓。樓價有起跌,所有投資有風險。(我呢d師奶頭腦只覺得磚頭唔會變廢紙)

曹仁超好多好多年前係專欄講過,最大嘅投資係自己嘅事業,然後係儲錢,再之後係基金、外匯,股票個d。
我有買股票,只可以講,賺下晏仔、的士錢。叫做辛勞中嘅dd甜頭。

複式洋房

係吖,買金粒或金條,要睇價位,不過感覺實在啲

大宅

woodpecker 發表於 20-9-17 04:14
題外話:

防人之心不可無

我看頭幾個回復已經好有妹 feel
有一刻懷疑樓主都系其中一份子。 不過我主要入呢個板隨便看下有沒有特別得著

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

washipig 發表於 20-9-19 10:20
我看頭幾個回復已經好有妹 feel
有一刻懷疑樓主都系其中一份子。 不過我主要入呢個板隨便看下有沒有特別得 ...

樓主未必係媒
好早已經入左來
相知相遇相識

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

shayuyu 發表於 20-9-17 12:35
買黃金係咪即係買金粒? 我聽人講可以買紙黃金, 定係3081 (都係聽人講)?

依家金價咁貴, 仲買得過?

金粒、金條、紙黃金或者其他同金有關嘅股票
相知相遇相識

別墅

yiszwa 發表於 20-9-17 03:35
個人意見: 做人民幣定存,賺息亦賺升值。

其實大陸銀行真係高息 如果會返大陸消費可唸唸 有咩介紹 因我都成日上大陸

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊