論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

前兩年工人姐姐話吳做要番去結婚,但當時小朋友仲細,咁我叫佢做多一年,佢就要求放一個月番去結婚,同問我完約係咪會俾長期服務金俾佢。我一直都唸住俾既,所以都應承佢第二時吳做番家鄉會俾長期服務金。咁一年後,佢就話疫情關係,想繼續留低,再簽多一個兩年約。今年七月續,今日就同我講想拎左長期服務金起屋,大家覺得點?可能寫得有點亂,希望大家明我講乜。

水晶宮

kommama 發表於 20-9-16 17:35
前兩年工人姐姐話吳做要番去結婚,但當時小朋友仲細,咁我叫佢做多一年,佢就要求放一個月番去結婚,同問我 ...

長期服務金係僱主跟已做滿5年的工人不續約或終止合約要而付的, 即係不會在合約期俾的。工人自己不續約, 係不 entitle 長期服務金。

如你現在俾 "長期服務金", 到你真係唔用工人而需要付長期服金, 工人可反口之前收過的錢為長期務金的。所以, 不要現在俾錢工人。

大宅

BK Milk勳章

birdbird 發表於 20-9-16 19:16
長期服務金係僱主跟已做滿5年的工人不續約或終止合約要而付的, 即係不會在合約期俾的。工人自己不續約, 係 ...

謝謝你回覆,我都明白。又擔心吳俾佢會倒亂我家,好鬼煩。

子爵府

kommama 發表於 20-9-16 19:26
謝謝你回覆,我都明白。又擔心吳俾佢會倒亂我家,好鬼煩。

當借錢俾佢先,要佢簽收,到時真係要俾,就還錢,

佢而家做咗幾多年?

子爵府

前兩年工人姐姐話吳做要番去結婚,但當時小朋友仲細,咁我叫佢做多一年,佢就要求放一個月番去結婚,同問我 ...

其實你工人都好有計謀,7月先續约,而家就想要錢

大宅

BK Milk勳章

細姐姐 發表於 20-9-16 21:05
當借錢俾佢先,要佢簽收,到時真係要俾,就還錢,

佢而家做咗幾多年?

做左8年㗎喇,所以我先有心郁想俾左佢先。如果做得短,吳會唸咁多。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

如果吳係疫情,佢話要留底,七月就俾佢走左㗎喇,因為我都吳太需要工人姐姐。

子爵府

kommama 發表於 20-9-16 21:58
做左8年㗎喇,所以我先有心郁想俾左佢先。如果做得短,吳會唸咁多。

做咗8年,點都有功勞,
解決方法,就只有借錢俾佢先,千萬唔好預支,因長服係冇預支的,如工人反口玩嘢,你輸梗,工人嘅嘢,就算而家表現老實,都係要留一線提防好d

大宅

BK Milk勳章

細姐姐 發表於 20-9-16 22:02
做咗8年,點都有功勞,
解決方法,就只有借錢俾佢先,千萬唔好預支,因長服係冇預支的,如工人反口玩嘢, ...

明白,多謝提點

大宅

kommama 發表於 20-9-16 22:43
明白,多謝提點

當借錢俾工人,設一個還款期。可能係一年後才需要還,每月一千之類。借錢期間,欠款未還唔會再借。出糧時,要有紀錄。考慮下得唔得?

大宅

BK Milk勳章

shirleyfcl 發表於 20-9-21 11:34
當借錢俾工人,設一個還款期。可能係一年後才需要還,每月一千之類。借錢期間,欠款未還唔會再借。出糧時 ...

謝謝意見

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個CASE 同你差唔多. 又係攪到我有D煩,
佢第五個約, 啱啱開始, 2022年完約, 係要俾長期服務金嘅, 我都預左俾.
但佢依家想我俾一半長期服務金佢. 咁點攪?
佢唔係等錢使, 係想要一半拎番屋企, 所以如果我話借一半俾佢, 係唔WORK.
我都唔知俾唔俾呢一半長期服務金佢好.好鬼頭痕. 有邊位高人可以教下我, 點做好. 錢銀呢D 嘢, 真係唔知到時有無人反口架喎. 一陣話我無俾過一半, 又話法例要俾晒, 咁我就C 囉.

男爵府

Queenie_0012 發表於 20-12-14 13:50
佢第五個約, 啱啱開始, 2022年完約, 係要俾長期服務金嘅, 我都預左 ...

如果係佢唔續約,做滿第五個約都唔需要比長期服務金,點解預咗一定要比?

侯爵府

諾諾BABY 發表於 20-12-19 14:36
如果係佢唔續約,做滿第五個約都唔需要比長期服務金,點解預咗一定要比?
...
就係好多僱主就算工人自己唔續約都照畀, 所以而家好多工人都預咗僱主第三個約開始就會比, 唔畀就搏炒.

但就算雇主應承咗會比, 佢地都驚會反口, 所以好多都要求一早攞住一半先, 唔畀就玩嘢

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

細姐姐 發表於 20-9-16 22:02
做咗8年,點都有功勞,
解決方法,就只有借錢俾佢先,千萬唔好預支,因長服係冇預支的,如工人反口玩嘢, ...

水晶宮

Queenie_0012 發表於 20-12-14 13:50
佢第五個約, 啱啱開始, 2022年完約, 係要俾長期服務金嘅, 我都預左 ...

你叫工人打電話去勞工署問下邊個條文下僱主要預支長期服務金。

大宅

做得8年應該信得過!可以俾住一部分!

水晶宮

叻人 發表於 20-12-21 23:08
做得8年應該信得過!可以俾住一部分!

工人信得過不等如要預支長期服務金。根本長期服金係冇得預支, 僱主何解要做損害自己利益的事去成就員工的不合理要求?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

長服無預支 將來可能要再畀

複式洋房

細姐姐 發表於 20-9-16 21:07
其實你工人都好有計謀,7月先續约,而家就想要錢

係,到時財到光棍手

首頁

尾頁

跳至