自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問你哋或工人姐姐有冇本地 friend 要揾工可以介紹。

再聘請海外來港的起碼要洗多二萬蚊,中介費,14日酒店隔離檢疫,測試費,驗身等等 。

雙職父母急請本地外傭,菲律賓疫情非常嚴重真係吾敢請海外,喺網上聯絡過本地外傭起碼十個,全部都要求 private room, 僱主不在家工作等等, 好多都係 break contract,仲要係吾止一次。

原來而家啲外傭斷約或者完約都唔需要返回鄉,只需要填張form就可以每個月extend (無期限),直至搵到新工為止。

工人出賣咗我嘅同情心,大家相處咗16個月,她表現普通,雖然我唔係新手但都好傷心被工人呃咗我。

侯爵府

回覆樓主:

兩個禮拜前嘅星期日(當日工人吾係放假),突然下午話阿爺心臟病入ICU, 要即時出一出去匯錢比菲律賓家人, 其實佢阿媽都喺香港做緊 helper 十幾年,又有 auntie 喺香港嫁咗畀香港人,佢妹妹喺菲律賓高職位收入好亦有舖頭,照計冇理由要佢出去匯錢,雖然我懷疑佢可能出去見工,但見佢七情上面,我好心就即時放咗佢出去了。

一星期後晨早我面都未洗,正趕住準備小朋友上zoom時,工人就搶先遞辭職信執嘢要走,佢聲稱要番菲律賓照顧出咗院半身郁唔到嘅阿爺 (當然係講大話), 當日佢 auntie 嚟幫手賠錢即走,之後喺 Facebook 見佢同朋友好開心喺餐廳食晚飯~

大宅

princesscupcake 發表於 20-9-16 18:08
一星期後晨早我面都未洗,正趕住準備小朋友上zoom時,工人就搶先遞辭職信執嘢要走,佢聲稱要番菲律賓照顧出 ...

佢哋突然間斷約的話,不是要先回菲律賓,才可以在香港做新工作嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

幫推~~~

請啱傾嘅工人,緣份嚟,或者換一個會更好嘅~

珊瑚宮

佢肯賠錢比你走
你都算好彩
玩具萬歲!

侯爵府

pidget 發表於 20-9-16 18:12
佢哋突然間斷約的話,不是要先回菲律賓,才可以在香港做新工作嗎?

而家啲外傭斷約或者完約都唔需要返回鄉,只需要填張form就可以每個月extend (無期限),直至搵到新工為止。

大宅

考慮印傭?
我見好多都乖
無菲傭咁古惑

侯爵府

hehalala 發表於 20-9-16 18:30
考慮印傭?
我見好多都乖
無菲傭咁古惑

都會考慮,但係我見好多都鍾意湊老人家,唔鍾意湊細路。

禁止訪問

侯爵府

Tinsky 發表於 20-9-16 18:52
嘩佢賠比你即走呀?
無 private room 請人好難架,
我諗只有海外先會考慮,

係呀,其實佢冇經濟壓力㗎,佢阿媽喺香港做咗十幾年嘢已經係好有錢嘅菲律賓人。

佢好挑食嘅, 頭一個月我問佢鍾意食乜做午餐,佢話牛肉,魚,海鮮。

我哋食雞扒, 薯仔, 蓮藕, 粟米, 腸仔, 隔夜餸等等佢都話吾食,另外蟹佢就只食頭、身及蟹鉗,唔食蟹腳,好巴閉㗎。

大宅

princesscupcake 發表於 20-9-16 18:28
而家啲外傭斷約或者完約都唔需要返回鄉,只需要填張form就可以每個月extend (無期限),直至搵到新工為止 ...

咁樣對香港啲僱主好冇保障喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

賠錢比你即走? 你快D買番張6合彩。 通常工人要即走, 唔屈僱主打佢, 都會消失, 無咁好交帶架。

子爵府

princesscupcake 發表於 20-9-16 19:00

係呀,其實佢冇經濟壓力㗎,佢阿媽喺香港做咗十幾 ...

我地午餐都未食蟹腳呀, 佢吹到咁大。

侯爵府

pidget 發表於 20-9-16 19:10
咁樣對香港啲僱主好冇保障喎

一向都無任何保障

侯爵府

Tinsky 發表於 20-9-16 18:52
嘩佢賠比你即走呀?
無 private room 請人好難架,
我諗只有海外先會考慮,

有小朋友嘅家庭,如要提供 private room 起碼要三房大單位

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

佢哋做戲好叻的, 全部都可以七情上面, 肯賠一個月錢俾你咪算好囉, 有D博炒即走.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

princesscupcake 發表於 20-9-16 18:28
而家啲外傭斷約或者完約都唔需要返回鄉,只需要填張form就可以每個月extend (無期限),直至搵到新工為止 ...

乜而家咁架咩!?
我個件,話手痛唔做喎!
而家仲傾緊幾時機票走人

珊瑚宮

全東南亞香港僱主出名好屈好恰
又有儍香港政府支撐

請參考星加坡台灣外傭的條例
玩具萬歲!

侯爵府

emt1314 發表於 20-9-18 17:39
佢哋做戲好叻的, 全部都可以七情上面, 肯賠一個月錢俾你咪算好囉, 有D博炒即走.
...

扣番大假錢及機票錢其實佢只需要賠大約二千蚊,雖然佢都吾係番菲律賓。

再請海外外傭我起碼要再比多二萬蚊中介費,14日酒店隔離檢疫,測試費等等 。

首頁

尾頁

跳至