3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔5歲半,夜晚訓覺都仲要用尿片,請問各位用咩方法同小朋友戒片?

男爵府

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

夜片係難戒,都係訓前唔好飲水同去廁所,又或者半夜叫起身去廁所,如果做晒呢d仲係咁唯有等

洋房

pigpiglamlam 發表於 20-9-18 16:24
夜片係難戒,都係訓前唔好飲水同去廁所,又或者半夜叫起身去廁所,如果做晒呢d仲係咁唯有等
...

其實係咪大左自然可以戒到?

大宅

我小孩四歲就開始戒夜片之後都是爸爸半夜起來帶他上洗手間
從兩次到一次
最近 (還有兩個禮拜五歲) 因為爸爸生病 換我上場
結果自己懂得要起來上洗手間
事情就是來的那麼莫名奇妙

男爵府

2020勳章

Lofun1874 發表於 20-9-18 16:44
其實係咪大左自然可以戒到?

可能啦,我仔就4歲都未戒到
所以咪等囉,戒到日片表示身體機能係冇問題,期待緊佢有日起身冇濕片

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

試下每朝如果佢冇濕到,讚下佢, 畀佢知道係時候要戒,大個仔啦

大宅

發表於 前天 01:39 |顯示全部帖子
Lofun1874 發表於 20-9-16 18:55
我個仔5歲半,夜晚訓覺都仲要用尿片,請問各位用咩方法同小朋友戒片?

可以淘寶多幾張隔尿墊同埋着介片褲瞓覺。唔好着片,雖然過程可能有啲累,以前佢三歲本身已介左片,但去婆婆屋企瞓,怕佢會賴,所以佢哋同佢着番片,番到屋企又習慣左又會賴係片。跟著我要再同佢介過,瞓前一定叫佢去一次廁所,我個女大約十點瞓,我一點左右又叫醒佢抱佢去一次。咁間中都會賴,但係起碼用左隔尿墊唔洗換床單。慢慢佢習慣左我就無叫佢半夜起身。可能朝早6點零叫一次,到而家都成功介左差唔多成年,佢而家四歲幾。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊