0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB預產期會係1月冬天,照左結構暫時bb都係中碼,買左啲長䄂連身連腳衫俾bb, 有厚有薄,打算俾佢頭三個月凍著,同埋啲和尚袍,西松屋,Uniqlo 就買左60碼,H&M就買左52碼(寫住0-2 month但睇落覺得似uniqlo 60碼)。
但有其他媽媽同我講話 我買60碼太細喇,有可能一出世就唔岩,或者著一個月就唔岩

想請教大家 冬天出世 初生bb其實應該買咩碼?

複式洋房

一般都係60cm,差左著得一個月定兩個月咋喎,你買咁大唔貼身,阿b著得唔舒服覺得凍仲衰啦、擔心既既買一兩套70cm吧

大宅

我個女都係中碼,出世6磅半,著60碼剛好著到頭三個月,主要都係著西松屋蝴蝶衣同埋Uniqlo連身衣,不過就冇著包埋腳仔嘅連身衣,因為夏天出世,同埋阿女唔鍾意包腳

複式洋房

唔建議買咁多三個月衫,基本上中碼真係著個零兩個月就唔啱著
有冇人俾二手衫你?我個時內衣就買幾件新,外面衫都有人俾,慳好多又環保
唔介意可聯絡我,我都識人剛出世,好快就有衫可以俾人☺️

複式洋房

我個女出世8磅幾都屬於大碼BB,出世都係著60碼 (有鬆ga),到兩個半月 (當時囡囡大概15.5磅) 先著70碼,而家60碼都仲著得落不過手腳就吊袖
樓主你個BB冬天出世,建議你要買岩身為主,太鬆唔保暖啊

洋房

我女出世6磅2,我買60碼全部唔岩著太大,我要去買50碼著住都有少少鬆,可以著到滿月

複式洋房

回覆樓主:

uniqlo BB衫真係好著,又夠彈性又唔起毛粒,透氣亦好。我買0-3m, BB都可著到4個月。佢係中碼size. 出世3.5kg。

大宅

話時話我女而家13磅, 都係著60咋喎

複式洋房

我仔出世6磅10中碼BUniqlo買50著到宜家7周都仲有少少鬆
我覺得起碼要4件50替換
60太鬆啦, 對我哋來講

複式洋房

回覆樓主:

原來大家都係著到60碼,咁我都放心啲 我就係驚冬天買大左唔暖
加上啲老人家成日都話bb大好快 乜都買大個碼先耐著

噢,反而我一件50碼都未買呀..

男爵府

pipi20 發表於 20-9-17 16:53
原來大家都係著到60碼,咁我都放心啲 我就係驚冬天買大左唔暖
加上啲老人家成日都話bb大好快 乜都 ...

樓主 我都係買uniqlo 60碼底衫俾初生 著係底 大少少也ok 我係外國 最細60碼

大宅

吓我兩個女出世著咗2個月uniqlo 50喎

男爵府

pipi20 發表於 20-9-17 16:53
加上啲老人家成日都話bb大好快 乜都 ...

我個仔出世7磅幾,我記得係uniqlo買蝴蝶衣搵唔到50買咗 50-60,依家個半月都仲係跌膊,領口好sexy啊
我頭一批只係買咗十件八件,揀啲幾十蚊一件經濟啲嘅衫,預佢着兩三個月就再買
成日話要買大啲,初生着一歲衫丫笨 (心裏面同啲老人家講

大宅

回覆樓主:

我個仔生長線75,三個半月仲著緊Uniqlo 60底衫呀,無買過50,西松屋未夠三個月已經要著70

首頁

尾頁

跳至