自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 19:35
都大架 單親養兩個仔

咁樣更加要買
如果自己有事冇咗收入小朋友點算
唔買儲蓄成份會平啲
如果太大經濟負擔
買冇儲蓄成份

男爵府

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 19:14

30年保障額 每年$16000(供20年) 儲蓄危疾

一半儲蓄成份 , 一半 term , 加大點保額好些

伯爵府

peony_so_hk 發表於 20-9-17 20:33
咁樣更加要買
如果自己有事冇咗收入小朋友點算
唔買儲蓄成份會平啲

到55歲保費一樣大
開開心心又一天

男爵府

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 10:29
年紀大保費大
保費16000 保障額得30萬
但有儲蓄成份(供20年)

我就來入五都考慮買,因為怕老d真係有癌要用標把藥,最近有朋友有乳癌,療程要打16支標把藥,每支要約8萬,真係怕要係自己積蓄拎出來。但係agent比我嘅係成2萬8一年供20年,保障額先得約60萬,送人壽,好在係如果so far冇claim過可以係75歲度攞返晒所有供款,好似當儲錢咁。但屋企人就話保障額太少,應該要買多少少。所以我都諗緊,到時真係每年交保費都要幾萬。

伯爵府

168138 發表於 20-9-17 21:12
我就來入五都考慮買,因為怕老d真係有癌要用標把藥,最近有朋友有乳癌,療程要打16支標把藥,每支要約8萬 ...

其實有大病我會睇政府,所以一直只買醫療
開開心心又一天

用戶要求終止服務

牛年勳章

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 21:13
其實有大病我會睇政府,所以一直只買醫療

有 d 藥政府唔包,要自費
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

168138 發表於 20-9-17 21:12
我就來入五都考慮買,因為怕老d真係有癌要用標把藥,最近有朋友有乳癌,療程要打16支標把藥,每支要約8萬 ...

無嘢係送嘅,即係保費包咗人壽,75歲可以攞返錢,即係有儲蓄成份。想保費平,考慮買純特選危疾醫療保險,不過純消費,無 claim 都唔會有錢可以攞返。
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

侯爵府

年紀大保費大

要買危疾但不會買你這份有儲蓄成份的,你想想20年後30萬可以做到d咩?保費一年16000太貴了。買份純危疾就可以了。雖然純危疾俾左即保費冇得攞番,但每年俾好少但保額大好多

大宅

年紀大保費大

我同事45,兩個月前買左一份,30萬都係萬三咋,你呢份萬六好似貴左D喎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

身體健康,仲可以投保梗係買啦,好似我依家咁周身有問題,抬錢去保險公司都唔受我吖。

水晶宮

tung0409 發表於 20-9-17 21:23
要買危疾但不會買你這份有儲蓄成份的,你想想20年後30萬可以做到d咩?保費一年16000太貴了。買份純危疾就 ...

我買純危疾

男爵府

HAPPY_YY 發表於 20-9-17 19:14

30年保障額 每年$16000(供20年) 儲蓄危疾
儲存危疾,唔仲有錢攞返,係會貴啲,我買要供到80歲,唔中就咁都冇嘅,所以平啲,各有各好啦

珍珠宮

年紀大保費大

我淨係知, 任何保險, 要死中個條例

如果大吉利是,唔係on list 個病,唔受保, 你係咪唔醫?

如果你買中深圳樓, 升左咁多, 有事個心係咪踏實好多

好過震過猫王, 去揾agent 就算agent 好儘責sorry 公司話....

生命幾時掌握自己手好d 比心機揾下個深圳

禁止訪問

畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

年紀大保費大

買到就買,但唔要有儲蓄成份,只要純医療保險

男爵府

年紀大保費大

我老公有買 40歲
供18年 每年好似係2萬度
保額50萬

如果有事就賠50萬
無事就18年後可以拎反8-10成 睇到時大圍環境
我哋當儲錢
因為得老公一個搵錢 有咩事,醫起上黎真係天文數字
等政府死都未等到

我叔上年剛發現胃癌 佢差不多65歲,好彩佢有買危疾 先claim 到幾十萬醫藥費 佢本身第三期尾第四期頭 而家做完治療 醫生話癌細胞指數無晒 真係好好彩好感恩

侯爵府

如果後生我會買有儲蓄成份,起碼有數得計。因為去到50+定期危疾貴到嚇死人。

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-9-17 21:30
身體健康,仲可以投保梗係買啦,好似我依家咁周身有問題,抬錢去保險公司都唔受我吖。
...

非常同意!
最近去銀行,都被職員sell 保險....

終於有一日有時間, 坐低了解下 ...
原來近親有危疾,保險公司好大機會唔承保,或加大保費!
所以,未有事時,負擔到,應該買多個保障。

男爵府

其實16000供20年就是32萬,供的錢比保額還要多,除非在買後不久就患上重病,否則意義不大。

另外消費型危疾,現在歲數還可以幾千蚊一年買到一個大保額,但年紀愈大,保費就愈貴,六十歳打後應該要過萬的。

建議樓主再格價,問多幾間才買。有能力的話,當然買儲蓄型最好,但一定要計下條數和自己患病的慨率。

首頁
12345...8

尾頁

跳至