自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

突然醒起袁國強,當時覺得佢突然離職好離奇,宜家覺得佢真係醒唔知係咪有咩內幕

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

佢係突然離職咩?我以為林換班底。

珍珠宮

回覆樓主:

咁佢現在何處?

子爵府

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

auhiyo 發表於 20-9-17 16:32

如我冇記錯時間,係林鄭上台佢唔肯留任,先要換人.

聽聞梁振英做特首時,林鄭同袁合作不愉快,咁林鄭將變成老世,佢洗乜受氣. 做大狀賺得多過做律政司,又唔洗俾市民鬧

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 20-9-17 17:00

如我冇記錯時間,係林鄭上台佢唔肯留任,先要換人.

唔係呀,佢有留任嫁!林鄭2017做特首,袁國強做左半年以健康理由辭職,我覺得肯定有咩內幕先離職

珍珠宮

auhiyo 發表於 20-9-17 16:32

係呀,當時佢係突然離職,明明係連任幾好,但連左約半年咋!就請辭了

wcpcelia    發表於 20-9-18 12:06

珍珠宮

2024年龍年勳章

mcs74 發表於 20-9-17 17:25
係呀,當時佢係突然離職,明明係連任幾好,但連左約半年咋!就請辭了

印象中不是突然離任!

換屆前佢已講明唔想連任,不過會做到林鄭揾到人接班為止

水晶宮

woodpecker 發表於 20-9-17 17:28
印象中不是突然離任!

你正確

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

印象中不是突然離任!

珍珠宮

印象中不是突然離任!

係咩?但林鄭唔係應該搵好班子先ge咩,我記得當時係因為佢話要走,跟住林鄭先開始搵人咋

珍珠宮

mln 發表於 20-9-17 16:34
咁佢現在何處?

睇新聞宜家係國泰觀察員

翡翠宮

畀面勳章

mcs74 發表於 20-9-17 17:35
係咩?但林鄭唔係應該搵好班子先ge咩,我記得當時係因為佢話要走,跟住林鄭先開始搵人咋
...

我都記得係佢一早講明不留任,林鄭搵唔到人先幫手坐住個位半年。以下是2017年5月19日新聞:

【星島日報報道】候任特首林鄭月娥的組班工作進入尾聲,六月初即要將名單正式提交北京任命。本報獲悉,一直獲林太極力挽留的現任律政司司長袁國強終應允留任一段短時間,以完成高鐵香港段「一地兩檢」的工作。消息人士透露,「一地兩檢」工作一直由袁國強及運輸及房屋局局長張炳良主責,張炳良已鐵定告別政府,若袁國強也離任,繼任人將難以接手,據知袁國強再三思量後,亦覺交接複雜,遂決定再坐一會,完成「一地兩檢」的工作。 袁國強過去五年與林鄭月娥合作無間,林鄭當選後,一直屬意袁國強留任;但袁國強則以健康為由一直婉拒。據了解,袁國強本來去意甚決,甚至已通知香港聲譽最隆的大律師樓Temple Chambers他會回巢,Temple更為此在太古廣場租用了萬多呎的辦公室,等待他回巢。可是,過去兩個月,林鄭月娥在尋覓律政司長人選方面一直困難重重,她亦一直游說袁國強繼續留任。同屬Temple的資深大律師湯家驊透露,他知悉林太一直有游說袁國強留任,他亦曾詢問袁國強的意向,他指袁並沒有斬釘截鐵表明不會留任,只說機會很微。 林太還有一個多月就正式上任,新政府首場大仗將是高鐵「一地兩檢」,現時主責這項工作的是袁國強及張炳良。由於「一地兩檢」的立法主要在下屆政府進行,如果主責的袁國強及張炳良雙雙離任,要新人從頭開始接手,實屬困難,加上「一地兩檢」涉及複雜的法律問題,若未能覓得獲業界認可的律政司司長,實難以處理。據悉在林太多番游說,袁國強亦再三思量下,他亦認為要將如此複雜的「一地兩檢」問題交由新任律政司司長處理,實際上有困難,故他最終決定再坐一會,為林太解決「一地兩檢」這一大困難才離任。 高鐵香港段明年第三季通車,政府有意在現屆政府任期完結前公布方案,並向立法會提交決議案,本地立法工作則留待下屆政府處理。

日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 20-9-17 17:47
我都記得係佢一早講明不留任,林鄭搵唔到人先幫手坐住個位半年。以下是2017年5月19日新聞:

【星島日報報 ...

噢!!唔該你!可能之前新聞無留意到,原來可以咁,林鄭上任都幾……班子都搵唔齊

翡翠宮

畀面勳章

mcs74 發表於 20-9-17 17:51
噢!!唔該你!可能之前新聞無留意到,原來可以咁,林鄭上任都幾……班子都搵唔齊
...

林鄭係政府一向口碑唔好,好多人知佢係老細就要申請調走,有AO under佢之後,做到寧願辭職都唔想再跟佢。
日日是好日

子爵府

2018復活節勳章

印象中不是突然離任!

所以林鄭係急急腳下求其搵個鄭若驊....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

...

一知就開始揾人,但冇人肯做這個位,
做大狀仲揾得多錢又唔洗俾市民批評,
做係半義工性質(賺少好多),想服務市民才肯啃.

所以拖左好耐冇人肯接任,最後找到鄭若驊肯接任,袁生才走.

珍珠宮

睇新聞宜家係國泰觀察員

做法律界的去做這個職位好似格格不入

男爵府

mln 發表於 20-9-17 18:05
做法律界的去做這個職位好似格格不入

國泰觀察員應該是羅祥國

珊瑚宮

回覆樓主:

應該開套男版 「同班同學」比佢哋拍

首頁