夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

ZW1117 發表於 20-10-7 23:55
我好明,我都係咁....

完全明白,不過無論將來係點,都祝你同小朋友生活愉快!

男爵府

同你一樣,我經濟獨立、亦有娘家家人可幫手,家庭開支一手包辦,可以說完全不需這個男人... 只是為了小朋友

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

eva25 發表於 20-10-7 23:20
我一直有返工,係擔心個囝唔開心!唔知點同佢講!
小朋友[現今佢同學,都有的係單親]好易適應,反而你可能.....................

複式洋房

20150618bb 發表於 20-10-8 12:53
小朋友[現今佢同學,都有的係單親]好易適應,反而你可能.....................

我唔難適應,因為我而家嘅生活同單親冇分別,可能仲慘過單親,一直考慮嘅,係驚個囝唔開心!!

複式洋房

ZW1117 發表於 20-10-8 01:14
同你一樣,我經濟獨立、亦有娘家家人可幫手,家庭開支一手包辦,可以說完全不需這個男人... 只是為了小朋友 ...

身同感受,成日都會覺得自己一個仲好!!

複式洋房

回覆 eva25 的帖子

其中一個準則,沒責任心的人不適宜拍拖或結婚。加上爸爸的責任是養育兒女,你老公做唔到,離婚!不用維持現況。你怕小朋友唔高興,只是過渡時期的。你老公唔花精神時間在小朋友身上。在家算是一個花瓶,是一個有血緣關係,掛個名叫爸爸的花瓶。

複式洋房

andywongttt 發表於 20-10-13 05:30

其中一個準則,沒責任心的人不適宜拍拖或結婚。加上爸爸的責任是養育兒女,你老公做唔 ...

完全講中晒我嘅心聲,多謝你!

複式洋房

不用客氣。如果老公軟化和讓步,都要佢用行動來表示誠意,否則果斷去做,珍惜未來美好既時光,祝福你。

男爵府

eva25 發表於 20-10-13 00:36
身同感受,成日都會覺得自己一個仲好!!

我同我囡囡一齊時,大家真是成日開懷大笑。 試過得番我同佢二人,感到好唔舒服 ..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

eva25 發表於 20-10-13 00:35
我唔難適應,因為我而家嘅生活同單親冇分別,可能仲慘過單親,一直考慮嘅,係驚個囝唔開心!!
...

複式洋房

andywongttt 發表於 20-10-13 18:24

不用客氣。如果老公軟化和讓步,都要佢用行動來表示誠意,否則果斷去做,珍惜未來美好 ...

多謝你,你真好…

其實我覺得我地而家嘅關係已經去到一個幾差嘅地步,可以用掛名夫妻嚟形容,但佢好似冇嘢咁,每日繼續撻喺床度睇電話,完全唔覺佢想改善關係…

複式洋房

ZW1117 發表於 20-10-13 23:11
我同我囡囡一齊時,大家真是成日開懷大笑。 試過得番我同佢二人,感到好唔舒服 ..
...

我同你一樣,有時佢間中有一日夜返,得返我同個囝兩個感覺係開心d,有講有笑,人都輕鬆好多!

所以做人真係要堅強,要對自己好d,過好每一天,祝福你!

男爵府

eva25 發表於 20-10-15 00:33
我同你一樣,有時佢間中有一日夜返,得返我同個囝兩個感覺係開心d,有講有笑,人都輕鬆好多!

所以做人真 ...

對呀,我依家都係想買咩就買咩,去食嘢就去食嘢,對自己好啲。

佢對個家完全無承擔咁,明知會掛 8號風球,都唔會預先買少少餸;有些日用品用完,都係我放工重重的揹回家,對這個男人真係完全失望

複式洋房

ZW1117 發表於 20-10-15 08:14
對呀,我依家都係想買咩就買咩,去食嘢就去食嘢,對自己好啲。

佢對個家完全無承擔咁,明知會掛 8號風球 ...

完全感受到,同佢講佢又會嫌煩,又嗌交,唔嗌交都比面色你睇!所以自己做,冇咁嬲…

有時見到身邊朋友,同事啲老公好細心,接放工,撘車見到啲爸爸帶小朋友返學,好關心自己個小朋友!會好羨慕!會稔點解我嗰個會咁…

男爵府

eva25 發表於 20-9-17 23:28
回覆 bsg 的帖子

其實係佢不太願意為家庭付出,我每日一早起身返工放工,湊小朋友,做家務…佢都唔會幫忙 ...

我同你情況差不多一樣,都係零溝通,先生完全唔太願意為家庭付出,我都係要返工放工湊女做家務,但佢就好似大爺咁。。
想知你哋現在如何?有無好轉?

大宅

eva25 發表於 20-9-18 01:08
我早出晚歸,每日見面嘅時間其實唔多,大概3個鐘!佢會攤喺床度睇電話,我就處理小朋友d功課同做家務,日 ...

睇到覺得你地關係似是同屋住,你地會三人一齊活動嗎?

男爵府

eva25 發表於 20-10-15 23:11
完全感受到,同佢講佢又會嫌煩,又嗌交,唔嗌交都比面色你睇!所以自己做,冇咁嬲…

有時見到身邊朋友, ...

係呀,我有朋友個老公會一個人帶個小朋友去玩海洋公園,等我朋友可以休息下;又會主動煮飯做家務...

我已經唔會嗌交,對住佢不過想多講話了

複式洋房

CiCiTang 發表於 20-10-15 23:16
我同你情況差不多一樣,都係零溝通,先生完全唔太願意為家庭付出,我都係要返工放工湊女做家務,但佢就好 ...

我都想有改善,但事實係冇,其實佢最大嘅問題係佢覺得自己冇問題!
講真結得婚都想行到老,互相扶持,我稔冇人想離婚!但已經去到咁嘅情況,佢每日都只係撻喺床度睇電話,好似覺得冇問題,完全唔覺佢想改差關係咁!我已經決定離婚,呢個決定可能對大家都好d…

一家唔知一家事,其實好睇先生對小朋友好唔好,如果先生對小朋友好但只係對你冷淡,應該有得傾,可以再睇定d!

複式洋房

hopeusee 發表於 20-10-16 00:16
睇到覺得你地關係似是同屋住,你地會三人一齊活動嗎?

過節食飯算唔算?如果唔計過節食飯,三人活動嘅次數由我囝出世到而家一隻手數得晒…

複式洋房

ZW1117 發表於 20-10-16 08:33
係呀,我有朋友個老公會一個人帶個小朋友去玩海洋公園,等我朋友可以休息下;又會主動煮飯做家務...

我已 ...

我都係,星期日帶個囝去街,見到其他人老公會幫手湊小朋友,自己就得一個人,望一望個囝,就會覺得好對佢唔住,冇比到一個完整家庭佢…

首頁
34567...8

尾頁

跳至