夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fishma007 發表於 20-10-4 20:40
也是同道中人!無感情

m2, 捱左10年後的今天, 女大了, 感情都系很淡, 大家冇野講, 想將來自己一個搬開住.. 因為搞離婚好似幾煩下....

大宅

eva25 發表於 20-9-18 01:08
我早出晚歸,每日見面嘅時間其實唔多,大概3個鐘!佢會攤喺床度睇電話,我就處理小朋友d功課同做家務,日 ...

想問下生小朋友係咪只係你嘅意願?

禁止訪問

子爵府

樓主,横掂你諗住離婚,不如同佢坦誠講出問題喺邊度,你嘅感受,睇下佢點樣先啦,起碼叫畀咗機會佢!

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-10-21 21:34
樓主,横掂你諗住離婚,不如同佢坦誠講出問題喺邊度,你嘅感受,睇下佢點樣先啦,起碼叫畀咗機會佢! ...

謝謝你,我都稔住係咁!

複式洋房

ml628 發表於 20-10-21 03:12
想問下生小朋友係咪只係你嘅意願?

係雙方傾過先決定生嘅

複式洋房

MeiCheLin 發表於 20-10-20 16:34
m2, 捱左10年後的今天, 女大了, 感情都系很淡, 大家冇野講, 想將來自己一個搬開住.. 因為搞離婚好似幾煩下 ...

我問左,如果雙方同意,全部嘢有共識應該唔咪好複雜…

珍珠宮

eva25 發表於 20-10-22 22:56
我問左,如果雙方同意,全部嘢有共識應該唔咪好複雜…

離婚後,繼續做同屋住,嗰仔角度來睇,父母同佢依然住在同一屋簷下,咁個仔就冇嘢投訴啦。妳又唔使擔心離婚會對個仔有啲乜嘢負面影響,因為對還是一齊住,對嗰仔嘅生活冇改變。仔係唔會知妳辛苦嘅,佢以為大個搵翻個好似媽媽咁嘅做老婆,比請工人仲好,而且是理所當然的事。眼見爸爸也是如此享老婆福的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 20-10-23 11:14
離婚後,繼續做同屋住,嗰仔角度來睇,父母同佢依然住在同一屋簷下,咁個仔就冇嘢投訴啦。妳又唔使擔心離 ...

因為住屋及經濟問題,離婚後應該還會同屋住一段時間…但當然想分開住!到時先再同個囝解釋…

珍珠宮

eva25 發表於 20-10-23 11:38
因為住屋及經濟問題,離婚後應該還會同屋住一段時間…但當然想分開住!到時先再同個囝解釋…
...
祝妳過程一切順利!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

eva25 發表於 20-9-17 15:12
我同老公結左婚8年,小朋友7歲…我地而家每日都冇嘢講,零溝通!稔過離婚,但又想等小朋友大d先算…好煩! ...

唉我都係

大宅

Lulu0820 發表於 20-9-19 00:03
以前,我諗我會話無家暴無第三者,為咗小朋友,女人就犧牲自己讓小朋友有個完整嘅家吧!

但而家,經歷告訴 ...

講得好好

複式洋房

Ccccccc 發表於 20-10-25 21:00
唉我都係

可以分享下,我喺度分享左心情輕鬆左…
講出嚟我地未必幫到你,但一定有人聽你講…

複式洋房

858D 發表於 20-10-23 11:43
祝妳過程一切順利!

多謝你!我都祝你生活愉快…

大宅

eva25 發表於 20-10-31 01:08
可以分享下,我喺度分享左心情輕鬆左…
講出嚟我地未必幫到你,但一定有人聽你講…
...

其實我唔係無野同佢講,我係ftm.忙完屋企野都攰到唔想搵朋友加上無人幫手看仔,所以每日都好想同佢分享下每日鎖碎事或個仔啲搞笑野,我心目中家庭就係咁平淡但溫馨,不過爸爸返份工又真係好攰既,佢都無咩理屋企既野 除左搵錢我幾乎都一手包辦,久而久之佢變得越黎越抽離咁,我同佢講野佢直頭唔想知唔想聽咁,大家越黎越少講野,次次同佢講野佢都話自己打緊都玩緊電話,我問佢返到屋企有邊一個時刻唔係拎住部電話玩緊呢,我根本想講一句說話都無機會..慢慢我都開始唔想再似傻婆咁同佢講野佢打住機無反應..

大宅

Ccccccc 發表於 20-10-31 12:06
其實我唔係無野同佢講,我係ftm.忙完屋企野都攰到唔想搵朋友加上無人幫手看仔,所以每日都好想同佢分享下每 ...

我本來係個好鍾意講野既人,大大下都習慣將說話收係肚裏嚕。。都有得著既,我終於發現我既世界唔應該只著重晒落家庭同另一半,要抽時間多啲錫自己。。。有人話仔女唔係陪你一世,伴侶先會係陪你一世既人。。暫時我都唔太相信呢啲童話,因為我未遇嗰一個到對的人,呢次婚姻令我更唔相信愛情而更了解人性。。。 講到好灰咁,不過無抱咁大希望就唔會咁大失望啦,希望都係由自己建立好啲

複式洋房

Ccccccc 發表於 20-10-31 12:13
我本來係個好鍾意講野既人,大大下都習慣將說話收係肚裏嚕。。都有得著既,我終於發現我既世界唔應該只著重 ...

其實我覺得應該同佢傾下,同佢講如果繼續咁相處關係只會越嚟越疏離,睇下佢有咩反應,如果係緊張你同個囝就會改善下…

大宅

eva25 發表於 20-11-1 01:30
其實我覺得應該同佢傾下,同佢講如果繼續咁相處關係只會越嚟越疏離,睇下佢有咩反應,如果係緊張你同個囝 ...

講過好多次,講完好2日左右又打回原形。。。所以我都唔想再講喇。。再講連自己都覺得自己好煩。。。我明白婚姻就係咁就就下就一世,但我唔來太委屈自己。

大宅

MeiCheLin 發表於 20-10-20 16:34
m2, 捱左10年後的今天, 女大了, 感情都系很淡, 大家冇野講, 想將來自己一個搬開住.. 因為搞離婚好似幾煩下 ...

唔好意思想請問你幾歲?

複式洋房

Ccccccc 發表於 20-11-24 19:52
講過好多次,講完好2日左右又打回原形。。。所以我都唔想再講喇。。再講連自己都覺得自己好煩。。。我明白 ...

其實只要佢比足家用,就睇定d,起碼呢方面佢肯負責,你又可以專心照顧好小朋友!

首頁

尾頁

跳至