論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

真心請教,係咪大多菲工人都藉口多多,又鐘意搏咀?
擺明係佢錯,仲要話唔關佢事呀、唔只佢係咁之類

大宅

mrs.crown 發表於 20-9-17 15:13
...

係,我工人有五,6次煲飯時,個插蘇鬆左,食飯時無飯吃,佢話飯煲壞,有次,我忍唔住,我話再煲,結果食得飯時9點,從此,個飯煲無壞

子爵府

想生BB熱投

唔關國籍,我印傭都係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我菲咪係囉,次次捉到佢錯 問佢點解,佢每次都靜左2分鐘,扮係到諗,最好個次咪話I forget it。
次次都話oh, 一係就i don't know,一係就唔出聲, 話完佢又要黑面,有時直情扮聽唔到走左去,要我重覆問佢3,4次先答我

大宅

ikokam 發表於 20-9-18 09:53
我菲咪係囉,次次捉到佢錯 問佢點解,佢每次都靜左2分鐘,扮係到諗,最好個次咪話I forget it。
次次都話oh, 一 ...

X 2

公爵府

係,仲要加黑面

大宅

回覆 ikokam 的帖子

我個工人從來唔認自己錯,次次都話係我冇講呀、亞邊個又唔俾呀 之類
當我傻嘅咁

大宅

mrs.crown 發表於 20-9-17 15:13
...

係,尤其是香港做得耐。提佢又話佢會記得。唔提又唔記得,到佢知無做,就話唔記得,見你唔開心,都無話佢,佢就話唔滿意可以炒佢

洋房

CROYLEUNG 發表於 20-9-17 17:38
係,我工人有五,6次煲飯時,個插蘇鬆左,食飯時無飯吃,佢話飯煲壞,有次,我忍唔住,我話再煲,結果食得 ...

一模一樣。個廁所有D污漬,叫佢洗,佢話无得洗。我話示範比佢睇,佢好串咀話let's see...我即場示範,一洗就搞點。從此,我家廁所立立令。

D姐姐有時真係好乞人憎,唔識又唔肯虛心學習,最叻就係偷懶同叫僱主炒佢。一受完D工主氣,就真係好想D仔女快D大,甘我就唔駛再受佢地氣。

大宅

回覆 lovelymonchichi 的帖子

Exactly. 好似我工人,用個鋼絲刷刷隻易潔鑊講左一千次除左銀色鑊可省,其他顏色都唔可以問佢D 漬洗唔到咩,我試下,根本用海綿就刷走晒; 仲要話知道只有銀色可省
而隻易潔鑊係黑色

對住佢地,一直懷疑自己嘅英文能力同邏輯思維

大宅

我嗰個都係
同佢講唔好乜乜乜, 佢永遠都係"because xxxxxxx", 有時就話係我以前講過叫佢咁做

總之做得唔好嘅嘢永遠都有原因, 唔可以答我一句"ok, maam"嘅!!

首頁

尾頁

跳至