夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇到呢個新聞,點先知另一半係好人還是壞人?可以分享下~

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2753196/%E3%80%90%E8%AC%80%E8%B2%A1%E5%AE%B3%E5%91%BD%E3%80%91%E5%86%B7%E8%A1%80%E4%B8%88%E5%A4%AB%E5%9C%96%E9%A8%99%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E6%8E%A8%E5%A6%BB%E5%AD%90%E8%90%BD%E6%87%B8%E5%B4%96%20%E5%AD%95%E5%A6%BB%E5%A5%87%E8%B9%9F%E7%94%9F%E9%82%84%E5%85%AC%E9%96%8B%E8%A2%AB%E5%AE%B3%E9%81%8E%E7%A8%8B

洋房

有好多嘢都係日久見人心,我覺得有一個好嘅另一半係福氣,唔好嘅只可以當係考驗

珍珠宮

回覆 Heman2001 的帖子

和普通如何擇友守則差不多。所謂:「物以類聚,人以群堆」。個人平時喜歡群埋啲「志同道合」嘅朋友,從佢啲朋友或佢如何評論佢哋或佢自己過去嘅行為,價值觀就可以反應出佢嘅品性。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

有幾個不同嘅長輩&師兄教過我

睇佢父母喺咩人,就可以推論到佢有咩價值觀&家庭觀&責任感

如: 父親鍾意每晚返屋企一家人圍埋吃晚飯,仔女都比較注重家庭聚餐

母親比較鍾意周圍打麻雀唔煮晚飯,佢個仔都唔會太覺得住家飯重要,甚至會掉底老婆周圍搵朋友吃喝玩樂
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

Huuu 發表於 20-9-18 20:24

有時人揀配偶是:what is familiar to him/her, not necessary what is good for him/her.
今日突然想到審人,識人術:「聽其言,觀其行,知其底,方能知其人。」
子曰:「始吾於人也,聽其言而信其行;今吾於人也,聽其言而觀其行。」觀察一個人在不同境遇中的行為,推斷他/她的內心世界,從而才能看出一個人的本質。

孟子說:錯誤的言辭,我知道它錯在何處;不正當的話,我知道它背離在何處;躲躲閃閃的話,我知道它理屈在何處;

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

Heman2001 發表於 20-9-17 15:52

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/27 ...

睇佢同父母兄弟姊妹既關係。
對父母好既男人,差極有限。
然後佢身邊既朋友。
再同另一半相處耐d, 有同居過好難唔顯真章。

珍珠宮

同一個家庭,兄弟性格都可以好唔同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Heman2001 發表於 20-9-17 15:52

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/27 ...

冇睇link

分好人/壞人應該自己感受到
但可以講,有事發生嘅時候,好多時好多野都可以改變

RAA    發表於 20-9-22 14:27
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

858D 發表於 20-9-18 09:21
回覆 Heman2001 的帖子

和普通如何擇友守則差不多。所謂:「物以類聚,人以群堆」。個人平時喜歡群埋啲「 ...

同意
有咩朋友就有咩嗜好、共通點,就會做出相應既行為,煙酒毒滾都係咁得返黎

男爵府

Loibabec 發表於 20-9-18 09:22
品格好, 對其他人好, 但可能對你不好品格差, 但可能全世界之中, 佢對你最好

根本就冇直接關係.

如果真係品格好既人,係對所有人都唔會差,反之亦然,係有關係的

男爵府

同意

男爵府

clarissakwan 發表於 20-9-19 00:42
睇佢同父母兄弟姊妹既關係。
對父母好既男人,差極有限。
然後佢身邊既朋友。

同意
家庭成長既方式對人格有好大影響,當然都要睇佢之前識到咩朋友

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-9-19 12:44
冇睇link

分好人/壞人應該自己感受到

對,患難見真情

禁止訪問

侯爵府

睇佢爸爸點對媽媽 便知

侯爵府

hippoo 發表於 20-9-19 12:05
同一個家庭,兄弟性格都可以好唔同

父母對待兩兄弟有所不同
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

858D 發表於 20-9-19 00:35
有時人揀配偶是:what is familiar to him/her, not necessary what is good for him/her.
今日突然想到審 ...

對!
我前任阿媽好習慣講大話,輕則為咗要新抱飲晒佢啲湯講大話說冇藥材,而我有食物敏感嚴重到試過幾次叫白車入立即急救。

個阿媽身教個仔,個仔自細觀察原來講大話可以有甘多著數。

結果講大話欺騙另一半出去滾用交友app食後生模囉

珍珠宮

Huuu 發表於 20-9-21 19:28
對!
我前任阿媽好習慣講大話,輕則為咗要新抱飲晒佢啲湯講大話說冇藥材,而我有食物敏感嚴重到試過幾次叫 ...
好在你而家從那家庭甩咗身出來。
你嘅經歷對我突然又有啟發:人大咗,經歷過,知道揀人一齊生活,唔會只睇大家有「愛」,只睇佢對你好唔好,就認為對自己冇害嘅婚姻。好似你前任,就算佢係其他方面對你幾好,表現幾「愛」你,你都唔知佢「出心設置」在哪裏,想在你這方圖甚麼目的,真定假?
樓上有人辯論一個非黑即白的兩個極端情況「一個人對全世界的人差,唯獨對你很好」或「一個人對你很差,但對其他人很好」和這個人的品性好定壞, 有沒有關係?
後者,我不去探討,因為一個人對我很差,我已經不在乎他對其他人有幾好,品性如何,為了保護我自己,我應該選擇「三十六著,走為上著」來逃難。
前者,「一個人對全世界的人差,唯獨對你很好」呢個情況:
我會很懷疑他對我有何居心?
幾時佢在我這裏要得到的好處已到過期而變為待我如其他人那樣的差?我好未雨綢繆,積谷防災。
他或會說因為愛我,所以對我特別好,與別不同?
那麼我要知道他到底愛我的是甚麼?
而且我要評估他愛我的那些東西,我還能保持畀佢享受畀到幾時?
換句話說,我還能「食」住佢「食」到幾時?
他為何對其他人那麼差的背後故事來龍去脈,成為我的一個「殺雞驚猴」的見證。我就是那猴子。那些他對得好差的人就是被他宰的雞。從他對待其他人的因果互動中,就顯露了他的品性。如此看來,人的品性與他的人際關係如何有沒有關係呢?
好多長期對多人差的人,從他自己的觀點感受來看,總是其他人先對他不好,都是其他人(甚至全世界的人)的錯在先,是其他人逼使他對其他人差的。卻疏忽了堅持「寧可人負我,不可我負人」的做人自由選擇權的原則。這就是一個知罪而痛改前非的罪犯 品性 相對於 一個 認為罪有可原 而死性不改的罪犯 品性 的分別。

Sobearbear    發表於 20-9-27 18:10

珍珠宮

Heman2001 發表於 20-9-21 17:28
同意
有咩朋友就有咩嗜好、共通點,就會做出相應既行為,煙酒毒滾都係咁得返黎
...
佢越畀我知多啲佢如何看佢社交生活圈子中的人物,如何形容佢哋,如何與佢哋互動,對得佢哋好唔好,我就越知佢嘅人品。
擇偶好似請個人返來看櫃檯睇住錢箱盤數咁。見佢之前打過咁多份工,聲譽都好差,唔係甩人底,就服務態度其差,還會穿櫃桶底,落夾嘅,搵人笨嘅嘢對其他人做齊,但唯獨對妳好到與眾不同,常獻殷勤,聽聽話話,原因話由於好愛妳喔,氹到妳好想判份看櫃檯睇住錢箱盤數嘅工畀佢擔任,問妳敢唔敢信任佢畀佢來做而唔會好似佢害其他人咁有朝一日會一樣害翻妳?我會好好搞清楚其他人「食不住」他的,我又憑甚麼「食」得住他過世?

首頁

尾頁

跳至