夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

clarissakwan 發表於 20-9-19 00:42
睇佢同父母兄弟姊妹既關係。
對父母好既男人,差極有限。
然後佢身邊既朋友。

這无絕對, 但可以話係一個相對穩陣嘅指標。我個人識唔少人前人後好好人緣,又孝順老人家,做晒義工嘅男人出軌。 男人,真係要變就變。

男爵府

Loibabec 發表於 20-9-21 18:01
何謂 “真正品格好” ?
1 + 1, 不一定等於 2.
理論歸理論, 請返回地球.

如果一個人對朋友家人好好但對自己唔好,你仍覺得佢係好男人/女人?

侯爵府

858D 發表於 20-9-22 05:06
佢越畀我知多啲佢如何看佢社交生活圈子中的人物,如何形容佢哋,如何與佢哋互動,對得佢哋好唔好,我就越知 ...

記得我講過我前任,把我的金錢財物冇還加失蹤斷聯

最近我發現前任將我嘅野,送俾佢現任女友

我心情有啲抑抑地鬱
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 20-9-18 09:21
回覆 Heman2001 的帖子

和普通如何擇友守則差不多。所謂:「物以類聚,人以群堆」。個人平時喜歡群埋啲「 ...
你所講個8個字,我非常認同

大宅

Heman2001 發表於 20-9-22 12:43
如果一個人對朋友家人好好但對自己唔好,你仍覺得佢係好男人/女人?

對我嚟講,一定唔係

男爵府

倚靠雙眼多過雙耳去了解一個人
觀察其對陌生人的態度

禁止訪問

珍珠宮

Huuu 發表於 20-9-22 16:12
記得我講過我前任,把我的金錢財物冇還加失蹤斷聯

最近我發現前任將我嘅野,送俾佢現任女友
呢啲前任能力咁低,連靠自己能力送嘢畀女友都冇,要用到前任嘅嘢來幫佢做人情。又多一樣畀我睇到妳真係早走早著。但願妳能化這抑抑地鬱嘅心情為平安啦。如果妳前任的現任女友知道都鍾意嘅,咁佢哋兩個真係夾得來了。「物以類聚,人以群堆」。
他日妳若遇上個有前度嘅男人追妳,妳可睇下佢有冇將佢前度嘅嘢拎來轉送畀妳,如果有,嗰時先來心情抑抑地鬱 未遲。呢種行為都可以用來做我哋審人嘅品性的數據。
當時我審我先生都有睇佢有冇將之前送畀前妻嘅嘢或甚至將前妻嘅嘢轉送來畀我。好在佢冇咁做,如果唔係佢唔會成為我現任。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-9-22 16:45
你所講個8個字,我非常認同
我揀人比較現實,有愛冇乜用,要佢人生,生活,待人接物,處世做人 等各方面嘅 價值觀 埋到我嘅堆 先係夾得我嘅品性。
無需評論佢嘅品性好唔好,我自己嘅品性都未必夠好來配得起佢,大家品性夾就得啦。有啲人若品性相似嘅,電影都有做:與敵人同床做夫妻都得,劇中還有真愛發生呢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

syc7 發表於 20-9-22 08:37
這无絕對, 但可以話係一個相對穩陣嘅指標。我個人識唔少人前人後好好人緣,又孝順老人家,做晒義工嘅男人 ...
同意,無絕對。人嘅嘢,好難話得埋。
幾好,幾壞嘅男人都會由愛和你一齊生活 變到 不愛和你一齊生活做夫妻。
不過如果一個人前人後好好人緣,又孝順老人家,做曬義工嘅男人出軌,變咗後,對前度(已不再愛的人)衰極都有個譜。
如果有得畀我揀,與其兩種男人都會變,我會揀個人前人後好好人緣,又孝順,做義工的男人。就算佢變咗,都會對我同佢嘅子女 比起一個 低能嘅壞人 畀到多啲好處我。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

858D 發表於 20-9-23 05:30
我揀人比較現實,有愛冇乜用,要佢人生,生活,待人接物,處世做人 等各方面嘅 價值觀 埋到我嘅堆 先係夾得 ...
但呢個世界口事心非人士多的是

公爵府

我覺得會專重老人家的, 人品都唔會差得去邊了.

侯爵府

858D 發表於 20-9-23 05:45
同意,無絕對。人嘅嘢,好難話得埋。
幾好,幾壞嘅男人都會由愛和你一齊生活 變到 不愛和你一齊生活做夫妻 ...

唔一定……我前任喺在教會團契內一次做義工認識,或者當時大家只喺廿歲初, 十年人事幾番新,人變了。

變到可以道德觀踩界玩17交友app用咗40萬課金約女主播出街……而我價值觀還是認為,這種行為等同去尖東大富豪舞廳搵陪酒小姐冇分別,頂多好聽啲似日本女公關……還是有一個手袋價床價。

所以,真喺有得睇咩?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

另一半品性...我會睇當兩個人拗交時對方嘅態度,開心嘅時候係人都會好,反而嬲時唔太差先重要,正所謂寧得罪君子莫得罪小人。另外就係對方正處於逆境時心態。亦要睇對父母(感恩與否),對同事(利益關係)對朋友(尊重)以及前女友評值,即唔好周圍唱。太多嘢要睇,不過愛情係盲目,最後可能因為甜言蜜語唔理咁多~

男爵府

HK2GOU 發表於 20-9-24 21:38
另一半品性...我會睇當兩個人拗交時對方嘅態度,開心嘅時候係人都會好,反而嬲時唔太差先重要,正所謂寧得 ...

你講既‘’逆境心態‘’真係好重要
生活唔會一帆風順,有高有低,如何面對逆境真係可以睇到一個人,如果只識嘈交甚至出手,no way!

珍珠宮

Huuu 發表於 20-9-24 18:44
唔一定……我前任喺在教會團契內一次做義工認識,或者當時大家只喺廿歲初, 十年人事幾番新,人變了。

變 ...
我前夫講過,有時一向人前好好人,好似教會中的執事,長老,牧師等一些有結婚的宗教領袖,是因為自己知自己暗地裡有種雷同「嫖賭飲蕩吹」的隱形癮,總想借住做好事,當好人來彌補或改變自己的陋習甚麼的心理。
我前夫曾經和我說過一笑話:「為何會中長老,執事的子女這麼壞?噢!原來是與牧師的子女玩在一起。」

珍珠宮

20150618bb 發表於 20-9-23 11:46
但呢個世界口事心非人士多的是
這正正是我辨人過程的絆腳石,因為我就是看不準 口是心非,或口非心是 的人。就算人哋心口一致,我也會誤解人。

珊瑚宮

858D 發表於 20-9-26 05:32
這正正是我辨人過程的絆腳石,因為我就是看不準 口是心非,或口非心是 的人。就算人哋心口一致,我也會誤解 ...

大宅

858D 發表於 20-9-22 02:18
好在你而家從那家庭甩咗身出來。
你嘅經歷對我突然又有啟發:人大咗,經歷過,知道揀人一齊生活,唔會只睇 ...

你講得好有道理,試過有一個人對其他人好冷漠,對你係唯一好好,但就好似恐怖情人咁要控制你,要日日見面

珍珠宮

anna001 發表於 20-9-26 22:23
你講得好有道理,試過有一個人對其他人好冷漠,對你係唯一好好,但就好似恐怖情人咁要控制你,要日日見面
...

咁嘅情人唔係普通人能受得,好似佢嘅世界裏只存有你一位,聽落好似好專一,好排她的愛情咁,好似是好多女人的理想專一老公,但其實係好自私嘅佔有慾,接受到佢咁嘅自私就好甜蜜,接受唔到就好恐怕,侵犯曬人權同個人私隱,被這種情人愛著的人去到兩個極端的感覺,很難會在中間。

首頁

尾頁

跳至