在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個仔1歲10個月就黎兩歲佢越大個就越難搞,超級好動,除左夜晚瞓低之後,其餘時間都要睇住佢
雖然我係全職媽媽,但仲要做埋家務,我連老公放工翻黎都冇精神理佢,
但我知道再咁樣落去,除左我身體會頂唔順之外仲可能會影響夫妻感情,
最慘既係老爺奶奶又想我生第二胎,不如殺左我算啦
我有諗過想請個工人翻黎backup我,但未請過所以想問大家意見

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Amanda_LamManYi 發表於 20-9-17 16:41
我個仔1歲10個月就黎兩歲佢越大個就越難搞,超級好動,除左夜晚瞓低之後,其餘時間都要睇住佢
雖然我 ...

許可的話當然有工人好d, 行開行埋自由少少。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

Amanda_LamManYi 發表於 20-9-17 16:41
雖然我 ...

Me too ,有時氹完佢瞓覺都凌晨一兩點先來洗碗(emoji),之後就唔想訓,好多時都係凌晨先來做家務,睇下劇。天光先黎同仔仔訓到下午,每日都循環。但反而凌晨時,有咗自己私人時間,又幾enjoy 。

珊瑚宮

2020勳章

買個洗碗機先.

侯爵府

雖然我 ...
請工人好D,C服D...我也TRY過,不過我無咩話好攰...可能你要食D補品了...直至我而家係單親,我都係要返工,煮飯做家務,我都好OK喎...

洋房

回覆 heidys 的帖子

想問有冇好介紹

洋房

回覆 Teaberry 的帖子

但我個仔日頭唔洗瞓,我唔跟佢一齊瞓第二日會死

洋房

回覆 Macusmama 的帖子

你好勁呀你點做到架

複式洋房

Amanda_LamManYi 發表於 20-9-18 16:20

你好勁呀你點做到架

無㗎,無人幫至自己就自己諗辦發囉。諗下有乜野自己做完可以舒壓,自己無咁大壓力,屋企氣氛都唔同d 。飲杯茶食個包,輕鬆下。
有時會係屋企做HIIT ,勁出汗,咩壓力都消失,試吓。

洋房

我連理我老公既精神都冇

複式洋房

Amanda_LamManYi 發表於 20-9-18 17:43

我連理我老公既精神都冇

家庭係雙方,可以同你老公商量下,佢放工返嚟去幫你睇吓小朋友,有一個鐘頭時間係自己都好,調整好自己嘅心理狀態。你試吓寫個timelist出嚟慢慢跟着做。我全埋身,是真係唔夠時間做家務嘅,我就放任唔做住,邊個睇唔順眼就去做囉。^^

大宅

回覆樓主:

請返個工人幫手

洋房

其實坊間有好多唔同類型嘅輔導幫手排難,幫助唔同人嘅唔同需要

親子同家庭關係嘅都一定有,我幫你搵搵?

侯爵府

Amanda_LamManYi 發表於 20-9-18 16:20

你好勁呀你點做到架
同自己講,我係做到的,頂硬上咪做到囉...一直都係甘,而家細路大了,又係一樣甘做,放工,煮飯,開機洗衫,食完洗碗,簡單執下屋..
每天早上6:00起身沖涼洗頭,煮早餐同LUNCH比細路自己整熱食...

每SAT & SUN買餸...買飲料等..

洋房

chumeibajj 發表於 20-9-19 19:46
請返個工人幫手

最近留意緊家務助理或者外傭,但唔知邊個好啲

洋房

電腦好慢 發表於 20-9-27 00:18
其實坊間有好多唔同類型嘅輔導幫手排難,幫助唔同人嘅唔同需要

親子同家庭關係嘅都一定有,我幫你搵搵? : ...

最緊要有人同我分工合作就得

洋房

Macusmama 發表於 20-9-28 14:51
同自己講,我係做到的,頂硬上咪做到囉...一直都係甘,而家細路大了,又係一樣甘做,放工,煮飯,開機洗衫,食完洗 ...

你簡直係女超人呀

禁止訪問

侯爵府

Amanda_LamManYi 發表於 20-10-12 12:00
你簡直係女超人呀
我唔想比錢叫人回家做家務,反正屋企唔大...唔需要浪費錢...以前住7-800呎,我就揾姐姐做了...
而家細一半,慳回錢,可以買其他有用的東西...

洋房

Amanda_LamManYi 發表於 20-10-12 11:59
最緊要有人同我分工合作就得

得成僱傭幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊