自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

複式洋房

stkyo 發表於 20-9-18 06:37
你個case唔同喎!你去已經可以拎牛奶金,英國唔得架喎!而且呢個BNO visa可能其他visa一樣,要household i ...

有d 唔同啦,可能大家拎住d 錢差唔多。只係冇左任何福利,同埋個ending係要睇收入來'滅'target. 如果係美/加/澳就易d, 英國搵工實在唔易。到時日子愈近壓力愈大。稅有份交福利冇份用。
不過唔好睇小呢d 福利,我報低收入細路讀daycare 都唔使錢,要1000CAD/人/月。
失業金/孩子福利(3~5樣)/醫保/退稅 以上全冇,同黑工冇分別。唯一有既係吊係驢仔面前吊足6年既"紅羅卜"

複式洋房

回覆 stkyo 的帖子

忘了講我既退稅。我冇係加拿大做過野,只係我同老婆都有個bank AC, 2019 年利息,我$80幾,老婆$60幾。報稅當收入,政府當我地低收入。所以2020年,我退1700,老婆退1800. 分4次退。笑死

子爵府

2020勳章

我愛Corina 發表於 20-9-18 05:53
北愛我去過幾次,果到係好鄉下,但唔會無王管啦,佢地一樣有警察,唔覺得十分差。
...
知道。朋友個別咁做,並唔係普遍情況。

象牙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

陳小仙 發表於 20-9-18 06:44
其實個個都話最低去做餐館。但真是還有得做咩?我有個親戚在唐人街開咗十幾年的餐館在疫情下都要執。
...

咁你親戚有無講,政府比咗2萬5千英鎊佢?咁你親戚都幾醒,拎完筆錢就執咗間鋪!

公爵府

stkyo 發表於 20-9-18 02:02
我係網上見好多人講「住」夠5年就得我估佢哋唔係好了解英國佬對移民嘅要求
...

我冇諗住移民,但我好奇想知多d
我一直都以為英國批得d人過去就即係6年後會比佢哋正式入藉,乜原來唔係架?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

象牙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小寶貝兒 發表於 20-9-18 07:27
我一直都以為英國批得d人過去就即係6年後會比佢哋正式入藉,乜 ...

近年英國對移民條例收得好緊,就算BC申請配偶家屬都要有一定經濟/入息要求,好多人都係根據呢啲資料嚟推測個BNO visa會點行,或者有人會認為/推測BNO visa係會比BC申請家屬更容易咁囉!

大宅

sjnl43 發表於 20-9-17 18:56
好想去英國.........旅行?

點解一定係英國, 因為有bno ? 如果係,先check 下樓價, 有咩區可以住, 治安

唔認為移民人仕係賤民
自己也唔會咁睇移民到香港的人,否則也是在歧視人

公爵府

stkyo 發表於 20-9-18 07:33
近年英國對移民條例收得好緊,就算BC申請配偶家屬都要有一定經濟/入息要求,好多人都係根據呢啲資料嚟推測 ...

謝謝你
我都係咁諗,不過見好多人講到興起,好似英國政府收硬佢哋咁,所以先有呢個疑惑
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

我愛Corina 發表於 20-9-18 05:53
北愛我去過幾次,果到係好鄉下,但唔會無王管啦,佢地一樣有警察,唔覺得十分差。
...
港女見小強都叫到拆天, 住鄉下? 由早叫到晚

幾多人為左移民,離左婚, 係香港高層,過去做基層,受歧視

幾多好快頂唔住回流,移民攞住旅行concept

重點得幾百個, 一個洗都嚴小

珍珠宮

2020勳章

我一直都以為英國批得d人過去就即係6年後會比佢哋正式入藉,乜 ...

以我認識既英國,應該唔係當難民看齊

侯爵府

nataliepml 發表於 20-9-18 07:37
唔認為移民人仕係賤民
自己也唔會咁睇移民到香港的人,否則也是在歧視人

你不代表白人黑人囉!

大宅

sjnl43 發表於 20-9-18 07:42
你不代表白人黑人囉!

你都係

子爵府

stkyo 發表於 20-9-18 06:55
係嘅!係嘅!住香港嘅先最清楚!
係嘅!係嘅!非英國公民都可以投票!
...

bno hongkonger—定優越高尚架!!
—定無條件咁濟就可以鍾意移去邊都得架!工作任揀!學校任揀!
jm千祈唔好講咁多現實情况呀!人地bno holder唔鍾意架!

大宅

2020勳章

回覆樓主:

如果幾百萬係英磅嘅話,可以投資移民,否則等一月bno公佈細節

別墅

我都覺得好奇係咪真係咁簡單呀,我叔仔都話1月就即刻過去,無屋無工,英文又唔掂,但佢話揸巴士好好搵,可以養起一家5口

wcpcelia    發表於 20-9-18 15:17

水晶宮

2020勳章

stkyo 發表於 20-9-18 06:55
係嘅!係嘅!住香港嘅先最清楚!
係嘅!係嘅!非英國公民都可以投票!
...

BC回流返去住,都唔可以即時參與所有投票

侯爵府

nataliepml 發表於 20-9-18 07:44
你都係

係架, 但係我中國香港人身份, 我過去有受過歧視囉

唔係我個人問題, 係好多黃皮膚人, 被人請求返去自己地方

去得有心理準備!

象牙宮

MM2H 發表於 20-9-18 08:33
BC回流返去住,都唔可以即時參與所有投票

咁呀⋯⋯咁應該係BC唔得,BNO得,因為BNO同正常移民唔同!

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

朋友本身住公屋,有2個幾歲的小朋友 ,佢老公做it, 資產唔多,申請去加拿大,過程都好順利,佢地都過左去幾年了。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

stkyo 發表於 20-9-18 02:02
我係網上見好多人講「住」夠5年就得我估佢哋唔係好了解英國佬對移民嘅要求
...

要求係?

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊