美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我一向都有搽維他命C精華
通常就每朝早都搽 之後就加層防曬
但返工每日大約到11:00am我塊面就開始變黑同變黃
黃到最近有幾位同事都問我做咩黑左同黃左
其實我輕輕用紙巾印一印已經會有黃色 又油又黃
我D恤衫領位成日都會染黃曬 洗又冼洗唔乾淨
我之後上網search點可以改善
D comment話可能要用少啲分量
我呢幾日已用少左 但唔覺有改善...
點算 各位jm, 請問我係咪要轉夜晚用?
我知道支維C應該唔係變咗質 因為我開左無幾耐
我一次過仲買左幾支 唉....
求救!!!

男爵府

維他命c最好淨係夜晚用, 日頭唔好用

大宅

owla 發表於 20-9-17 23:16
維他命c最好淨係夜晚用, 日頭唔好用

agree!

大宅

回覆 owla 的帖子

但係我有睇D研究話其實係朝早用好D先可以activate vitamin C
令佢保護皮膚好d

大宅

回覆 owla 的帖子

https://www.buys.hk/skinceuticals/html/eshop-checkout-zh.html?fbclid=IwAR0g9OoKd6mVBDWUrkqF7uwbLbrtYIoRNun2bYpJ5F6q8EfQLugB0dLJwlo
Skinceuticals官網都寫朝早用 😖😖😖😖

大宅

dolglios 發表於 20-9-17 23:08
但返工每日大約到11:00am我塊面就開始變黑同變 ...

你用緊既維C濃度有幾高?
睇你的情況係氧化左,同埋你搽維C前,有冇搽補濕精華打底?因為維C產品通常唔夠補濕,偏乾,如果皮膚水分唔夠,會加速氧化。

大宅

回覆 ilovemyfamilyvm 的帖子

15%無打底呀
但之後又搽補濕ga

大宅

dolglios 發表於 20-9-18 00:03
回覆 ilovemyfamilyvm 的帖子

15%無打底呀

你調返轉晒,搽左補濕精華先,再搽維C。
另外,你肯定用緊既維c 日頭可以搽?
因為每個品牌的維C使用方法不同。

大宅

你用緊邊個牌子?以skinceutical 為例,係要乾手乾面用,每次使用四至五滴,太多會令角質層染色;用完之後要等一陣先再用下一樣護膚品

伯爵府

你用緊咩牌子同一枝用幾耐?我用d細細支用一個星嘅,冇黑同黃的情況。之前用過d一支可以用2個月嘅,開封越耐明顯越黃

大宅

回覆 keep-calm 的帖子

用美國牌子maelove說明書都有話可以早上用
係咪即係唔可以掂水?

https://instagram.com/maeloveskincare?igshid=1bhdrcb2jqbk0

大宅

回覆 Ocean419 的帖子

開封變黃都算 起碼唔會令面變黑黃真係唔開心

子爵府

ilovemyfamilyvm 發表於 20-9-18 00:06
你調返轉晒,搽左補濕精華先,再搽維C。
另外,你肯定用緊既維c 日頭可以搽?
因為每個品牌的維C使用方法 ...

我唔明點解要先搽保濕精華才用維c, 我以前用skinceuticals 都係教先用ce / cf 才加b5精華的。

子爵府

其實以前我都係聽過維c日間用會吸光。我又怕lup所以夜晚用多

伯爵府

dolglios 發表於 20-9-18 13:34

開封變黃都算 起碼唔會令面變黑黃真係唔開心

有搽維C後一定要搽足防曬

大宅

有呀有呀 我已經有搽50SPF喇

大宅

回覆 yaumuimui 的帖子

咁夜晚用見唔見到個效果呀?依然可以美白?

子爵府

dolglios 發表於 20-9-18 18:53

咁夜晚用見唔見到個效果呀?依然可以美白?

我以前用skinceuticals 維c主要for抗氧化,美白用另一支Phyto Corrective gel。

大宅

哦 美白果支有無明顯效果?係咪兩支一齊用?等我做下research先!

子爵府

dolglios 發表於 20-9-18 23:08

哦 美白果支有無明顯效果?係咪兩支一齊用?等我做下research先! ...

我以前用的步驟係ce/cf + phyto corrective + b5

平日做多一點清潔+保濕面膜皮膚都會白淨d。

首頁

尾頁

跳至