夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Wongbuddy 發表於 20-9-19 15:27
回覆 PTMCYS 的帖子

男人有懂得珍惜太太既心意已經好難得 能夠保持理性不受任何動搖更難得 我地無 ...

那你的初戀要好好的收藏心底裡, 不要給現任知道你經常在懷念呀~

記得上星期五同一班女同事食晚飯, 有同事問, 你太太不擔心你悶會有小三嗎? 我說我對其他女仔無興趣, 該女同事說, 對女仔沒興趣, 唔代表身邊的一堆女仔對你沒興趣喎....... 我當時無答佢, 唔想答咁多, 心諗, 到處都可以有第三者, 牛唔飲水, 點按得牛頭低呢? 所以要和女性保持距離, 唔係口花花, 一齊飲酒, 做錯事就賴D 酒, 賴同伴侶吵架, 賴一時胡塗, 真係好無稽.....

子爵府

嗯…我都唔會比佢知呢!根本如果真的要比較 可以講之後交往的都冇初戀咁好啦

你講得好岩呀 一個人如果要有外遇 機會多的是 但只要好似你咁心念堅定就可避免之後既事發生

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

你對太太真好,令人羨慕,你在國內咁耐,用咩方法令太太安心

複式洋房

回覆樓主:

生日快樂樓主
好開心可以係BK呢度睇到咁正能量嘅post

我都結婚無耐,暫時夫妻相處簡單幸福,希望20年後我家庭都可以好似樓主咁簡單幸福

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-9-19 17:37
那你的初戀要好好的收藏心底裡, 不要給現任知道你經常在懷念呀~

記得上星期五同一班女同事食晚飯, ...
嗰啲「口花花,一齊飲酒,做錯事就賴啲酒,賴同伴侶吵架,賴一時糊塗」男人、、、
前幾日,我先生同我一齊睇電視肥皂劇剛巧睇到呢啲男人角色,佢用英文來形容呢啲男人 “is so weak”.
呢啲男人,都唔合我緣份或眼緣,不夠大男人來支配我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

simpleAA 發表於 20-9-20 11:11

你對太太真好,令人羨慕,你在國內咁耐,用咩方法令太太安心 ...

其實我也不是第一次出差, 也不止只去中國, 其他的地方也會去, 我個人好有性格, 真係無興趣的, 但唔係對女性無興趣, 一不會傷害太太, 二不會傷害自己, 三不會傷害他人. 記得有次去德國出差, 紅橙區就是在酒店斜對面, 真的無興趣入去看看, 外面小街也有企街, 經過望一下, 見到有D 企街幾靚, 會諗咁靚做企街浪費了, 但又不會看多兩眼, 自己不是幫襯, 也要尊重人吧, 非誠勿擾, 亦不會給機會自己多想, 出差只為賺錢養家, 直到有次有供應商老闆來德國想見識, 才陪他入去看看, 其實氣氛我不喜歡..., 也很快離開.

也試過跟上司去泰國出差, 上司總是要去金魚缸找人按摩, 我打著旗號不會去, 見他又扮正經, 之後回酒店成晚囉囉攣, 咪陪佢去搵金魚缸, 當時真好平, 一千不用可叫2個清邁女仔(真係好漂亮)來服務你, 我上司選了件大乳牛, 我叫他慢慢享受, 不用膽心我, 我自己識回酒店. 還有很多這些機會, 其實太太也好少check 我, 只是最近真的擔心我在國外有意外, 才安裝了個定位系統.

其實我所有密碼, 電話沒有秘密, 任她看和處理, 對她談的也是計劃現在和將來一起走的路, 對她比對自己好, 一切也對她緊張叮囑, 在家時也宅男一號煮飯家務計劃娛樂, Stand by 吩咐, 相信這樣令她安心點吧.

不過現在差不多50, 但有人說外型不像40, 太太近排頭髮疏了白髲多了, 肥胖了, 見她是比以前緊張我的, 我都會說多幾句令她安心的說話, 如你怎樣變我也很愛你, 我老了也是等你照顧的, 你算過我會早死過你, 那我現在更要對你好, 彌補我先走的時間.

其實說什麼也是行動最實在, 令她真的感受到.

子爵府

pipi20 發表於 20-9-20 19:33
生日快樂樓主
好開心可以係BK呢度睇到咁正能量嘅post

謝謝Pipi, 哈哈, 我只係個無聊的人, 隨心而發的, 也希望這裡多點正能量. 當然也有人說又扮偉大, 又扮好人, 或扮好人有企圖, 笑駡由人吧, 日久見人心.....

也祝你們永遠幸福, 白頭到老!

子爵府

858D 發表於 20-9-21 03:17
嗰啲「口花花,一齊飲酒,做錯事就賴啲酒,賴同伴侶吵架,賴一時糊塗」男人、、、
前幾日,我先生同我一齊 ...

口花花,一齊飲酒,做錯事就賴啲酒,賴同伴侶吵架,賴一時糊塗」男人 ---> 我不覺這些人弱或不夠大, 亦有很多是成功人仕.

只覺得他們沒有想清責任而做, 以自我為中心, 辜負最親密最信任你的人.

子爵府

Wongbuddy 發表於 20-9-19 19:45

嗯…我都唔會比佢知呢!根本如果真的要比較 可以講之後交往的都冇初戀咁好啦 ...

記得我太太跟我拍拖時, 她說我令她有初戀的感覺. 當結婚前, 我發現她把以前跟男友一起拍拖的照片也搬去新居, 當時我不接受, 但她說每個人都有她的舊故事和回憶, 她已不愛他, 但不必要消掉, 只當一個階段. 最後我尊重她.

我也說了句, 如果比孩子發現了, 便會明白爸爸有多好, 而且你以前的男朋友有幾差了.....

只要好似你咁心念堅定就可避免之後既事發生 ---> 人每件事, 只要盡了力, 便會好的. 失敗了也是無遺憾, 要先做好自己.

也加說一句, 做好後人家不感動, 不再值得的話, 也要自己想想日後的計劃.

大宅

PTMCYS 發表於 20-9-21 08:58
記得我太太跟我拍拖時, 她說我令她有初戀的感覺. 當結婚前, 我發現她把以前跟男友一起拍拖的照片也搬去新 ...

樓主我睇到你個標題好感動?如果每個男人識咁想就天下太平!

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-9-21 08:39
謝謝Pipi, 哈哈, 我只係個無聊的人, 隨心而發的, 也希望這裡多點正能量. 當然也有人說又扮偉大, 又扮好人, ...
我唔同意嗰啲人言咁講你。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-9-21 08:24
其實我也不是第一次出差, 也不止只去中國, 其他的地方也會去, 我個人好有性格, 真係無興趣的, 但唔係對女 ...
可能我比較睇好世人,總感覺其實好多男人都會好似你咁。
或者我身邊的男人(親友)也大多數好似你咁。反而極少好似這版的人夫咁。
好似我家父,當年有隔離屋兩姐妹擺到明鍾意家父。家父的大嫂比家父先察覺。主動做大聲講家母有信來。告知隔離姊妹 家父 名「花」有主。

子爵府

StellaIp0706 發表於 20-9-21 09:43
樓主我睇到你個標題好感動?如果每個男人識咁想就天下太平!

謝謝! 分享也希望給人正面, 不論男女, 希望在思考時也記得這種人, 對婚姻仍是堅持著, 不是蠢, 不是沒選擇, 只是珍惜, 守護著一個由頭到尾堅持著愛的承諾. 也就是說, 講左就係, 二話不說.

子爵府

858D 發表於 20-9-21 11:54
我唔同意嗰啲人言咁講你。

反意見不是壞事, 會了解和學懂更多人的想法, 令自己說話小心和成熟.

這裡的網友大部份都好善良.

子爵府

858D 發表於 20-9-21 12:30
可能我比較睇好世人,總感覺其實好多男人都會好似你咁。
或者我身邊的男人(親友)也大多數好似你咁。反而 ...

我很難答你, 我只能相信自己不滾, 好朋友/親生仔也不能盡信, 我所認知和認識的男人, 婚後出過軌, 偷食或滾過的, 超過50%(保守計), 不然黃色事業怎樣能養活那麼多人呢?

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-9-21 13:04
反意見不是壞事, 會了解和學懂更多人的想法, 令自己說話小心和成熟.

這裡的網反大部份都好善良.
你有智慧能力令自己說話小心和成熟。
我沒有,還在磨鍊跌倒中不斷回顧,反思,學習在言語上進步。

子爵府

858D 發表於 20-9-21 13:10
你有智慧能力令自己說話小心和成熟。
我沒有,還在磨鍊跌倒中不斷回顧,反思,學習在言語上進步。
...

禁止訪問

子爵府

青春九十後 發表於 20-9-23 00:26
生日快樂(emoji)

謝謝青春九十後, 祝你也生活愉快

首頁

尾頁

跳至