自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

年紀大既jm,人生可能已經過左一半,你哋過得好嗎?大家一齊傾下,傾乜都得架

大宅

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 09:05
年紀大既jm,人生可能已經過左一半,你哋既前半生過得好嗎?對以後既日子有咩期望?
...

我自己覺得滿意。細個唔開心,大個靠自己雙手搵份好工,用意志改變自己性格同諗野方法,睇書學做人。而家生活幾好,感恩。嚟緊會 plan定退休嘅事

alice0606    發表於 20-9-19 07:22
Astra00    發表於 20-9-18 22:23

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwclau 發表於 20-9-18 09:12
我自己覺得滿意。細個唔開心,大個靠自己雙手搵份好工,用意志改變自己性格同諗野方法,睇書學做人。而家 ...

好正面
而家好多年青人都講話要靠父蔭,我哋個年代就好少呢d,成功既例子多數都係靠自己努力用雙手打拼返來,呢d好值得新一代借鏡!

alice0606    發表於 20-9-19 07:22

大宅

年紀大既jm,人生可能已經過左一半,你哋既前半生過得好嗎?對以後既日子有咩期望?
...

冇父蔭,一出來做嘢就嫁咗人。當時阿媽好擔心,咁快嫁人。會唔會唔養佢地。我話有我一日,你哋嘅生活都唔會有問題。好自豪咁講,我做得好好,令佢哋生活上無憂。成功靠自己

GKB    發表於 20-9-28 21:27
pokinponi    發表於 20-9-19 16:20
alice0606    發表於 20-9-19 07:23
jc2009    發表於 20-9-18 12:19
wcpcelia    發表於 20-9-18 11:10
Campenella    發表於 20-9-18 11:02

大宅

2020勳章

回覆樓主:

我覺得過得開心,雖然屋企唔係大富大貴,不過父母識行識走,兄弟姊妹間感情又ok,老公仔女無病無痛,又有瓦遮頭住,已經好感恩,平淡是福
至於退休生活,已經同老公有計劃,等個仔升上大學後, 我哋身體如果健康,應該會旅居,每個地方住幾個月,我都好期待。

pokinponi    發表於 20-9-19 16:20

翡翠宮

JoslynPeonies 發表於 20-9-18 09:46
冇父蔭,一出來做嘢就嫁咗人。當時阿媽好擔心,咁快嫁人。會唔會唔養佢地。我話有我一日,你哋嘅生活都唔 ...

比個like你 你父母有乖女兒
而家呢個年代都唔指望養兒防老,但求仔女搞得掂自己已經好好

翡翠宮

CassandraYoung 發表於 20-9-18 09:48
我覺得過得開心,雖然屋企唔係大富大貴,不過父母識行識走,兄弟姊妹間感情又ok,老公仔女無病無痛,又有瓦 ...

你自由自在既退休生活係好多人既夢想,祝你願望成真

大宅

小傑媽媽 發表於 20-9-18 09:52
比個like你 你父母有乖女兒
而家呢個年代都唔指望養兒防老,但求仔女搞得掂自己已經好好 : ...

個個年代都唔同。現代有些父母自己本身都叻,為仔女鋪好後路,都好偉大。

翡翠宮

JoslynPeonies 發表於 20-9-18 09:56
個個年代都唔同。現代有些父母自己本身都叻,為仔女鋪好後路,都好偉大。
...

我尋日睇返早幾集既愛回家,其中有一幕係個小朋友好認真咁同艾頓壯講話就算壯做左佢爸爸,大個左都唔會養返佢……雖然我知係事實,亦眼見好多呢d例子,但呢句說話由一個咁細既小朋友口中講出來,我睇完都打個突

水晶宮

2020勳章

我好感恩父母容許我自由地生活, 從無要求我比家用, 我老爸甚至到依家都話有咩事, 返來佢到, 佢屋大, 有房比我住... 當然我覺得唔需求, 咁大個人有咩解決唔到.... 而且仲有C6, 同埋一個我幾時見到同諗起都會笑嘅仔...

公爵府

2020勳章

我3十中,
我好擔心父母有一日不在,
佢地已7十幾.

大宅

2020勳章

生於小康之家,雖然唔係大富大貴,但有父母哥哥疼錫,讀書普普通通,但係都搵到一份好收入嘅工。結咗婚有對仔女,媽咪仲健在,行得走得,只係老人病,唔需要太大照顧。44歲患病,辭咗工,做家庭主婦。因病生活上多咗困難。常想早日上天家。現在差不多半百,感恩有個好老公,有對乖囝囡。將來...平常心。

大宅

小傑媽媽 發表於 20-9-18 10:00
我尋日睇返早幾集既愛回家,其中有一幕係個小朋友好認真咁同艾頓壯講話就算壯做左佢爸爸,大個左都唔會養 ...

今日唔同往日。我記得有位朋友講過,佢阿爸當年打到佢幾兄弟飛起,想佢哋讀好啲書。大個左個個係醫生律師。話感激爸爸當年對佢哋咁嚴謹,如果唔係冇今日嘅成就。今時今日小朋友識報警。

子爵府

2020勳章

kwclau 發表於 20-9-18 09:12
我自己覺得滿意。細個唔開心,大個靠自己雙手搵份好工,用意志改變自己性格同諗野方法,睇書學做人。而家 ...

我同你差不多,細個家窮,老豆阿媽又喜歡賭錢,好采唔係賭到欠落一大堆果種,依家自己同老公有份穩定工作,我都學習改變自己性格同諗野方法, 萬事隨緣,看淡死亡,生活格言:everyday is a happy day, 好好過日子..."

翡翠宮

lojo11 發表於 20-9-18 10:00
我好感恩父母容許我自由地生活, 從無要求我比家用, 我老爸甚至到依家都話有咩事, 返來佢到, 佢屋大, 有房比 ...

好幸福!我好羨慕人哋有個溫馨既家庭,因為我由細到大都冇

翡翠宮

李露眉 發表於 20-9-18 10:00
我3十中,
我好擔心父母有一日不在,
佢地已7十幾.

我父母都已經離開了,呢關係好難過,但亦無可奈何,唯有珍惜大家相處既每一天

公爵府

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-9-18 10:16
我父母都已經離開了,呢關係好難過,但亦無可奈何,唯有珍惜大家相處既每一天
...

所以樓主問呢個問題,
我即諗到唔係自己仔女或自己,
諗到係父母,有時好白痴,個腦會出現佢地葬禮.
有時又會諗, 番娘家時只剩下爸或者媽,到最後. 兩個都不在.
好難接受

因為而家每次返去都好熱鬧/
佢地7十幾, 一年比一年會差,
我驚不倒幾年,10年,要面對.

父母勞勞碌碌一生, 我自己都俾唔到咩佢地安享晚年.

子爵府

2020勳章

回覆 小傑媽媽 的帖子

過去日子, 滿意啦窮有窮樂趣
將來, 健康順遂就夠了

大宅

...

5+己過人生2/3,做左幾十年,突然停下來,(暫時經濟ok)但唔返工個人好似冇目標;方向,又冇其他興趣,好似廢人!!!!!!(emoji)(emoji)(emoji)

翡翠宮

JoslynPeonies 發表於 20-9-18 10:11
今日唔同往日。我記得有位朋友講過,佢阿爸當年打到佢幾兄弟飛起,想佢哋讀好啲書。大個左個個係醫生律師 ...

今日就冇呢支歌仔唱啦,hi下個仔佢都話報警告你虐兒呀

首頁
12345...19

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊