論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 achan555 的帖子

1. 放低文件時只需交COPY, 拎新簽證先放低護照一陣, 即日取回2. YES: PASSPORT 上簽證有兩個, 一個係寫住佢CONTRACT係幾時到幾時ETC, 另一個係寫住佢"獲准逗留至2021年X月", 所以一年後要出一次境(去澳門OR放假返鄉下), 返黎香港就會再俾多一年
3. 我唔係即日去POLO 因為拎簽證果日姐姐自己去 (我發現我講$500 請到姐姐係唔記得計POLO錢)

最後講多樣, 我姐姐個簽證出得快, 我估係同我+佢0係入境處既紀錄良好有關
我姐姐之前只做過一個僱主, 第二張約期間僱主移民去外國先斷佢約 (特別原因當完約做)
而我就係第一次請姐姐
如果你個新姐姐有俾人炒過/斷過人約, 又或者你之前炒過兩個以上既姐姐
咁應該會耐少少

希望幫到你啦
我覺得如果自己做得到, 做咩俾錢人賺姐 哈哈

複式洋房

回覆 muffinman23 的帖子

1. 咁想問姐姐拎完visa, 就要果日接佢返屋企, 當第一日working day, right?
2. POLO 果邊係米 walk-in 就得? 我見網上無咩information
3. OFW information sheet 係米呢張? 因為我見右上角寫住recontract, 唔知有無另一份
https://hongkongpcg.dfa.gov.ph/images/RECONTRACT.pdf

我都係好似你咁諗, 睇完procedure覺得唔難, 應該做得到, 係細節上要周圍請教下做過既人

Really thanks a lot for your information!!

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-21 16:22

我有預約 但去果陣只係放低FORM+文件0係個箱度

我有預約 但去果陣只係放低FORM+文件0係個箱度<---吾洗見入境處職員嗎? 系味好快走得? 如果快我就同佢 一齊去
隔個幾星期入境處打俾姐姐叫佢去拎簽證<---要再網上預約嗎?
簽證錢拎簽證先俾嗎?
驗身有無介紹?

大宅

1. 咁想問姐姐拎完visa, 就要果日接佢返屋企, 當第一日working day, right? <----YES, 我係前一晚接佢返屋企, 因為一星期前入境處已打去同佢講邊日返*如果你唔想佢住BOARDING HOUSE, 未出VISA前已可以接佢, 不過記住唔可以做野.
2. POLO 果邊係米 walk-in 就得? 我見網上無咩information<---WALK IN 就可以了
3. OFW information sheet 係米呢張? 因為我見右上角寫住recontract, 唔知有無另一份
https://hongkongpcg.dfa.gov.ph/images/RECONTRACT.pdf <-----有另外一張FORM 網上搵唔到 你去到POLO先再問佢拎

真係唔難, 加上我返工時間比較FLEXIBLE. 慳左錢又請到好姐姐, 覺得好開心

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-25 16:45

1. 咁想問姐姐拎完visa, 就要果日接佢返屋企, 當第一日working day, right? ...

超級感謝你的無私分享啊!

我都已經in左心水姐姐:
不過手續和文件上還是有些亂,想問下係咪咁:

1)菲律賓領事館 不用去
2)預約去入境事務處,放低姐姐passport copy ,我id copy , 公司信,拎簽證$230 ,只是放文件喺個轉換雇主收集箱到
3)安排騟身
4)搞合約 (請問可以點搞?)
5)拎簽證 (放低passport 一陣 即日取回)
6)walk in 去 polo搞個OFW information sheet
7) 買勞工保險?

以上仲有無漏?係咪咁就大致上okay?

大宅

回覆 chels 的帖子

我同你執返個次序先

首先你要決定, 合約自己搞定AGENT搞, 因為AGENT入既合約係唔可以手寫, 要打落去, 所以要AGENT準備同上佢度簽

下面我當你自己搞啦

0)去入境處拎一SET文件 (黃色書仔夾住4份一式一樣CONTRACT同所需表格) 我拎左兩份, IN CASE 寫錯

1)安排騟身<---幾大都驗左身體OK先好簽約, 除非佢好近期有做過BODY CHECK
2)搞合約 (請問可以點搞?) <----你一係出去搵AGENT搞, 自己搞記得搵見證人簽名, 簽四份一式一樣, 寫錯唔好塗改
3)買勞工保險 <-----你可以睇定, 到IMMIGRATION通知邊日拎簽證就可以買定, 保險生效日寫拎簽證果日

下面係我做果陣既程序, 不過你最好REFER返入境處同領事館既最新指引, 我唔肯定而家有無變

菲律賓領事館 唔洗去先
預約去入境事務處<---(而家好似唔洗預約? 唔肯定),放低姐姐passport copy ,我id copy , 公司信, ,只是放文件喺個轉換雇主收集箱到 <-----仲有地址證明, 姐姐ID COPY, 新合約1份 + COPY, 舊僱主RELEASE LETTER 同ID407E (如未RELEASE )
拎簽證 (放低passport 一陣 即日取回)<---$230 係拎先俾
walk in 去 polo搞個OFW information sheet

順帶一提, 姐姐被RELEASE 後14日內要搞EXTENSION VISA, 記得提佢, WALK IN 就可以了

大宅

muffinman23 發表於 20-9-24 11:37

1. 放低文件時只需交COPY, 拎新簽證先放低護照一陣, 即日取回2. YES: PASSPORT 上簽 ...
多謝你分享!
我依家都係有朋友姐姐介紹咗佢個朋友比我,佢話employer 移民(其實我clarify 5 到, 因為佢手上只有入境處嗰張文件),我趕人用,我感覺佢都叫做ok, 所以當買大細咁請佢,問題尼啦,我搵陽x女傭,咁都收我$6xxx , 太貴了.....我想請教你係邊度可以搵到direct hire 在港斷約菲姐自己攪手續資料?第一步係咪我先係入境事務處約個期,帶姐姐passport, 同入境處ID407E,驗身報告,保險就ok?
定抑或去菲律賓領事館申請?我第一次請斷約菲律賓姐姐,所以乜都唔識,請指教一下&#128591;&#128591;十分謝謝。

大宅

muffinman23 發表於 20-9-24 11:37

1. 放低文件時只需交COPY, 拎新簽證先放低護照一陣, 即日取回2. YES: PASSPORT 上簽 ...
另外請問什麼叫Polo? 要交幾錢?
請問你全部用咗幾多錢及假期?thank you.

男爵府

muffinman23 發表於 20-9-22 15:38
回覆 happymina 的帖子

我上面有講平台個名

好詳細!good

大宅

markus128 發表於 20-10-3 14:08
多謝你分享!
我依家都係有朋友姐姐介紹咗佢個朋友比我,佢話employer 移民(其實我clarify 5 到, 因為佢 ...

你個agent有d貴喎
經agent介紹先7-8k
Direct hire剩係做個簽證都要6k

同埋僱主移民可當完約做
我之前問過中介做簽證$3k左右
自己做簽證大約$1000有找 唔計驗身同保險
(之前唔記得加公證費用)
你可以參考下我上邊步驟
不過一切以入境處/菲律賓領事館最新指引為準

POLO係Philippine Overseas Labour Office
成日講要去領事館公證 其實係去POLO做

另外你姐姐有無僱主推薦信?
建議都係check下reference好d

大宅

muffinman23 發表於 20-10-4 15:52
你個agent有d貴喎
經agent介紹先7-8k
Direct hire剩係做個簽證都要6k
謝謝你回覆!
我心儀姐姐只係有入境事務處嗰張release form, 上面又冇特別講話僱主移民而early release, 真係講個信字⋯⋯其實我自己攪手續係咪等於搏一搏?你成個過程用咗幾耐時間知道批唔批visa? 如果香港批visa, 咁POLO 嗰關應該過硬?唉!依家諗緊搏唔搏
Thank you so much.

大宅

回覆 markus128 的帖子

如果入境處407E FORM無寫明係移民 就係斷約啦入境處唔會當完約做 (批簽證會耐D)
咁張FORM上面有無寫合約中止原因? 前僱主有簽名?照咁睇, 你姐姐似普通斷約多
不如你上FB試下搵唔搵到前僱主問下

簽證過程用左幾耐 我上面有提過 就唔重覆了

手續既野話難唔難
但小心帶眼請個好姐姐更加重要呀

姐姐俾人炒/斷人約有RECORD
僱主經常炒姐姐都會有RECORD的

所以你諗下會唔會睇多幾個先決定

別墅

muffinman23 發表於 20-9-20 13:40
我用helper choxce 入會好似300幾
用fb就唔洗錢 但d cv好亂
簽證$230 因肺炎不用去領事館

我都需要請姐姐,你而家個姐姐o ng ok?

別墅

可否PM 邊個app

大宅

christine16_ 發表於 20-10-17 18:00
可否PM 邊個app

上面有提過架喇
不過唔係app係website
你google下應該會搵到

我姐姐 可以改善既地方一定有
不過態度好 勤力 醒目但乖 又錫小朋友
老公都係咁讚我咁平請個好工人

除左好彩 我既秘訣係真係第六感(笑)
我地雙職家庭 小朋友旨意姐姐湊
只要面試過程中有一絲唔對路
都唔會考慮
情願慢慢揀到啱
千其唔好心急

別墅

muffinman23 發表於 20-10-17 18:08
上面有提過架喇
不過唔係app係website
你google下應該會搵到

多謝你回覆

別墅

chels 發表於 20-9-26 14:19

問吓你係咪都係用嗰個網頁搵到個姐姐,你姐姐都已經係本身係香港?過程你覺得困唔困難啊

別墅

chels 發表於 20-9-26 14:19

問吓你係咪都係用嗰個網頁搵到個姐姐,你姐姐都已經係本身係香港?過程你覺得困唔困難啊

別墅

我見一個月會費 which can reply messages 系$550. ($350 for 2 weeks premium membership). 好似冇得唔使錢就可以覆messages. 你哋係咪都join左佢一個月plan?

大宅

muffinman23 發表於 20-9-18 10:58
菲可以 印唔知
仲方便左 唔洗去領事館
我前後用$500左右搞掂 (簽證$230 加網上搵工人平台會員費) ...

姐姐是斷約定 續約?

首頁

尾頁

跳至