論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

依家仲可唔可以自己攪Direct Hire 文件?唔thru agent

大宅

菲可以 印唔知
仲方便左 唔洗去領事館
我前後用$500左右搞掂 (簽證$230 加網上搵工人平台會員費)

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

muffinman23 發表於 20-9-18 10:58
菲可以 印唔知
仲方便左 唔洗去領事館
我前後用$500左右搞掂 (簽證$230 加網上搵工人平台會員費) ...

現在直接到入境處做文件?

大宅

回覆 kwokchun30 的帖子

係呀合約唔洗拎去菲律賓領事館公證
拎齊文件直接去入境處
我姐姐個簽證三個星期就出左了

大宅

回覆 muffinman23 的帖子

請問點樣500direct hire?用邊個網?需要自己親身去入境處嗎?菲3星期搞店?菲本地完約要經領事管嗎?

大宅

chichi730 發表於 20-9-19 18:35
回覆 muffinman23 的帖子

請問點樣500direct hire?用邊個網?需要自己親身去入境處嗎?菲3星期搞店?菲本地 ...

我用helper choxce 入會好似300幾
用fb就唔洗錢 但d cv好亂
簽證$230 因肺炎不用去領事館
自己請係非常花時間
我有100+application
Video in 左20+個
In person 見左around 10個
先揀到個啱心水既
不過勝在可以揀到啱為止

大宅

不明白 這點 : 用fb就唔洗錢 但d cv好亂

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-18 11:55
回覆 kwokchun30 的帖子

係呀合約唔洗拎去菲律賓領事館公證

去入境處好似要網上預約?
我見要排到3星期後,
好晒時間... 仲要姐姐親身去...

佢前僱主肯俾姐姐平日出去入境處?

大宅

回覆 achan555 的帖子

我有預約 但去果陣只係放低FORM+文件0係個箱度
隔個幾星期入境處打俾姐姐叫佢去拎簽證
前後三星期

我姐姐個前僱主要去外國 都好配合我地各樣
亦都俾好好既REFERENCE佢
兼俾佢平日出去驗身

大宅

回覆 @@2019 的帖子

咁你用FB 叫姐姐俾CV 佢地D格式好混亂 睇到眼都花網上俾錢入會D CV格式就一式一樣 容易比較
咁樣講你會唔會易D明?

大宅

我用網上俾錢果D請 D姐姐有寫到明"完約" "斷約" "特別原因斷約"
FB果D有時講一大輪先知原來佢俾人炒
徙時間
所以呢D錢我又唔會慳
反正同俾AGENT相比
好平姐

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-21 16:22

我有預約 但去果陣只係放低FORM+文件0係個箱度

想問多想野: 我見入境處話去交 form 申請都要工人姐姐親身去, 你係米叫工人姐姐去交form 定你自己去呢?

大宅

我同姐姐約埋一齊去因為文件有我身分證COPY同公司信
我有預約 但去到只係需要放低文件0係個"轉換僱主申請收集箱"入面
應該係肺炎特別安排

別墅

kwokchun30 發表於 20-9-18 09:16
依家仲可唔可以自己攪Direct Hire 文件?唔thru agent

是否在港菲傭?
海外來港,應該不能direct hire 是嗎?

大宅

muffinman23 發表於 20-9-18 10:58
菲可以 印唔知
仲方便左 唔洗去領事館
我前後用$500左右搞掂 (簽證$230 加網上搵工人平台會員費) ...

請問你用開咩搵工人平台?搵啱人自己約IN?有咩要注意?

大宅

回覆 Michelleleewan 的帖子

海外都可以direct hire, 不過建議份合約同手續搵返agent跟 即係你揀好工人之後搵一間agency只做合約, 好似三四千?(唔sure)

大宅

回覆 happymina 的帖子

我上面有講平台個名
流程係:
1) POST AD: 屋企幾多人/請姐姐係湊小朋友/放星期幾/有無自己房 ETC
2) 開始有姐姐APPLY就可以揀PROFILE (我當時只IN完約/僱主移民), 開始對話
3) 網上對話我通想會問D大路野: 點解唔續約, 僱主會唔會俾REFERENCE, 有無相關經驗(我要人湊小朋友)
4) 網上傾過OK可以約VIDEO INTERVIEW, 通常夜晚/WEEKEND會方便佢地
5) VIDEO INTERVIEW主要睇佢英文溝唔溝通到, 個人整體感覺O唔OK
6) VIDEO OK 就約佢出黎見下真人, 你叫佢上你屋企IN又得
7) 叫佢帶埋PASSPORT, 身分證, 舊合約, 僱主推薦信ETC
8) 好既姐姐會揀工, 因為佢地好搶手, 我個姐姐同我講返, 同我簽約當時有另外3個家庭俾OFFER, 佢揀左我 (4630+FOOD ALLOWANCE)
9)合約你自己搞又得, 出去俾錢人搞又得. 咁當然俾錢人搞就唔會係TOTAL~$500啦

希望幫到你啦

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-22 15:38
回覆 happymina 的帖子

我上面有講平台個名

雖然唔係我問, 不過都多謝你既資訊

大宅

其實自己請唔難整簽證都唔難
係要花時間
不過可以慳成萬蚊我又OK喎

好似整簽證咁 自己整 就算要去領事館公證 (當然你要有時間啦)
TOTAL先唔洗$1000
出邊AGENT收你$3-4000

我計過條數 就算佢玩野 我除笨有精

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-21 16:39

我同姐姐約埋一齊去因為文件有我身分證COPY同公司信

想請教你:

1. 入境處放低文件時, 姐姐本passport 正本要唔要放低俾佢? 定影印本就得?
2. 當姐姐批左新visa 時, 去攞visa 果日就係新 contract start 果日?
3. 承上, 你係米即日同姐姐去埋 POLO?

我都開始準備攪手續, 所以好多野問, 多謝你先

首頁

尾頁

跳至