母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為BB一出世就訓箱,我自己出院先,所以一開始就泵奶先,隔四個鐘泵一次,兩邊夾埋都泵到有 5-6 orz奶。最近BB出院啦,開始比佢埋身,埋左四五日,不過因為佢啜損左我乳頭,所以要抖一抖,停埋身繼續泵奶,但係我發現而家每次泵,兩邊夾埋都只係得 2 orz

仲有,早兩日我99煮左啲韮菜餃比我食,我又傻更更食左好多粒,後尾上網睇先知韮菜會回奶,唔知係咪因為咁⋯⋯⋯

有冇媽媽可以解答下我

大宅

飲返多啲上奶湯水、代茶就得架啦,你而家上返奶未?飲多啲水都得,最多奶係半夜2-3點,bb唔食都要起身泵,可以令你奶量穩定啲

複式洋房

回覆 ekgw 的帖子

我而家泵極都係得4 orz,仲要隔差唔多六個鍾先有谷奶感覺。心灰,已經成日飲湯飲黑豆水,飯都食得大碗啲,唔知點解仲係得咁少奶⋯

別墅

ekgw 發表於 20-10-14 21:55
飲返多啲上奶湯水、代茶就得架啦,你而家上返奶未?飲多啲水都得,最多奶係半夜2-3點,bb唔食都要起身泵, ...

我自己試過半夜加泵,空泵照泵一陣,幾日後多返

大宅

ZeroLau 發表於 20-10-19 01:45
回覆 ekgw 的帖子

我而家泵極都係得4 orz,仲要隔差唔多六個鍾先有谷奶感覺。心灰,已經成日飲湯飲黑豆水 ...

唔駛心灰呀,曾經有人分享過:只要「心中有奶」就長餵長有,同埋如果埋身餵之後再泵係會少咗奶,唔代表真係少咗奶架,我頭三個月都係全泵,三個月後bb忽然肯埋身食,我就少泵左,但奶量仍然有係度,加油呀媽媽

大宅

biscuitching 發表於 20-10-22 19:08
我自己試過半夜加泵,空泵照泵一陣,幾日後多返

飲豬手花生章魚湯都好上奶架

複式洋房

回覆 biscuitching 的帖子

即是冇谷奶感覺都照泵?我而家差唔多六七個鍾先佢谷奶,跟著先泵

男爵府

ZeroLau 發表於 20-10-23 06:22
回覆 biscuitching 的帖子

即是冇谷奶感覺都照泵?我而家差唔多六七個鍾先佢谷奶,跟著先泵 ...

太硬其實反而泵得無咁好,要手擠少少等個胸軟返DD咁多先開機

我試過多嗰陣都有180ml,有次好硬 泵咗半個鐘兩邊加埋無30ml,後來先知太硬係唔得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊