在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

同小朋友默書真係好痛苦,點算好

民房

認同! 日日都搞到勁耐

大宅

回覆樓主:

同意

大宅

2020勳章 開心吸收勳章

確實好痛苦!叫佢自己温,佢又冇温。坐喺佢隔離一齊温,佢又發夢。到預默時,佢又寫唔出。無限loop咁

子爵府

2020勳章

唔只默書, 基本上跟功課, 跟默書跟考試, 全部一條龍服務。
真係好恐怖!
未生小朋友前, 我家姐有講過, 你預了好辛苦。
當時唔覺。
生了都唔覺!
直至入了小學。
今年年頭疫情開始, 更加恐怖, 由原來既少功課, 變到極多。
冇面授, 要我自己教。又冇學校輔導班, 外面功課班....
依靠佢自己, 係唔可能做到。
教到我懷疑人生, 我覺得自己似有焦慮症。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

瑪瑙宮

2020勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲慘過自己讀書果陣咁樣

公爵府

2020勳章

199707100304 發表於 20-9-22 13:26
唔只默書, 基本上跟功課, 跟默書跟考試, 全部一條龍服務。
真係好恐怖!
未生小朋友前, 我家姐有講過, 你預 ...

加油, 小朋友到了高小會好好多, 會自覺一D

子爵府

2020勳章

hippoo 發表於 20-9-22 19:10
加油, 小朋友到了高小會好好多, 會自覺一D

剛剛踏入高小了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2020勳章

默書好花時間... 當年我叫仔自己攪掂...

民房

回覆 199707100304 的帖子

我係youtube 見到依條片有無人試過有效?https://www.youtube.com/watch?v=wCSeSET_2hI

民房

199707100304 發表於 20-9-22 13:26
真係好恐怖!
未生小朋友前, 我家姐有講過, 你預 ...

我係youtube 見到依條片有無人試過有效?https://www.youtube.com/watch?v=wCSeSET_2hI

民房

我個仔第三週就開始默書,溫極都唔識

別墅

如果係英文, 比佢上 phonics 班對串字有幫助。學識拼音唔使溫書都識串。中文就唯有拆開部首練多幾次。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊