自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我係唔識揸,真係貪就手舒服,揸到就得....

https://rb.gy/eoktnq

正確方法: 以接近揸鉛筆方式用食指及中指夾住上方的筷子,手指公保持筆直,而下方的筷子則夾在手指公和手掌之間,用無名指提供額外支撐。不過,最近NHK的早晨節目《朝一》中,主持形容這個正確揸筷子方式時只稱之為「傳統方式」。目前未知為何主持不再用「正確」來形容,據推測有可能跟2017年的一項揸筷子調查有關,因為當時達50.5%受訪者稱他們不是以這個「正確」方式揸筷子。

Twitter上有「非傳統揸筷子」支持者認為,揸筷子方式純屬個人喜好,以「就手舒適」為前題,沒有正確和不正確的分別。不過,當中很多人即使認為「傳統揸筷子」並不等於唯一正確選擇,大多數均表示傳統揸筷子方式看起來始終是最精緻和最優雅。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔正確,但唔係太肉酸。

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔識揸,試過好多次用正確手勢用唔到度力,夾唔實,所以放棄

子爵府

唔正確..
但我覺得過程唔重要, 結果先重要, 夾到咪得..

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學唔到正確, 用到就算!!

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

回覆樓主:

我應該正確

子爵府

回覆樓主:

中一出去跟同學食飯,覺得自己揸筷子好肉酸,用了半年習慣新揸法,到現在仍正確,一條麵條都夾到。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

細個時爸爸敎我地正確揸筷子方法,所以,我地幾姐弟都識

象牙宮

正確的,夾紅綠豆都無問題,
之前玩遊戲原來唔正確唔識用力會夾唔到豆豆。

珍珠宮

我正確係我老爹教落,亦都教到個仔正確。我有 d朋友食飯就手指指咁真係好肉酸,亦都係無禮貌

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Fiona_yy 發表於 20-9-18 16:12
唔正確..
都唔係ga,雖然唔正確,但都唔可以太肉酸,以前有個同學,佢揸筷子時隻食指指出,好肉酸,我好記得

男爵府

小樺樹 發表於 20-9-18 16:09
唔識揸,試過好多次用正確手勢用唔到度力,夾唔實,所以放棄
我都係呀!有D人做到真係好勁

男爵府

Fiona_yy 發表於 20-9-18 16:12
唔正確..

我都係咁!

男爵府

Hoining 發表於 20-9-18 16:16
我識,因為細個跟外公住佢捉得好緊

長輩係真係好睇重呢D

男爵府

wtcys 發表於 20-9-18 16:16
中一出去跟同學食飯,覺得自己揸筷子好肉酸,用了半年習慣新揸法,到現在仍正確,一條麵條都夾到。
...

好犀利!其實正確果種係睇落優雅D

男爵府

fatmth 發表於 20-9-18 16:18
細個時爸爸敎我地正確揸筷子方法,所以,我地幾姐弟都識

佢教得好好喎!

fatmth    發表於 20-9-18 17:14

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Marina227 發表於 20-9-18 16:05
我係唔識揸,真係貪就手舒服,揸到就得....

識,細個屋企捉得好勁,揸唔正會用筷子扑手,到我仔早幾年又係揸得唔好,我用2日時間扑返正佢。曾經見過有人係反手揸筷子食飯,好奇怪

首頁
12345...6

尾頁

跳至