想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

3年前切完朱古力瘤開始睇中醫調理, 以為乖乖地睇中醫飲晒D苦藥就可以……點知一直都有聲氣。
我有個朋友叫我去睇婦科醫生。
跟住叫我驗血 又叫我先生驗精,
依家發現原本我地根本好難先有小朋友。😭
但我地都仲係好想有自己既BB,點算好~~

大宅

cherrycherryyyy 發表於 20-9-18 17:57
3年前切完朱古力瘤開始睇中醫調理, 以為乖乖地睇中醫飲晒D苦藥就可以……點知一直都有聲氣。
我有個朋友叫 ...

吾好灰心,你幾多歲?

我個case 比你更差。24歲同34歲都生過朱古力瘤(同一邊), 做手術砌左,因為2次手術,果個 卵巢已經砌到冇左咁掣。然後34歲果年我仲試過2次 盤腔炎入院。好返後我去照 輸卵管又話我有邊塞左(做手術果邊)。先生d 精又懶吾係好多肯游。
如是者我響35年頭有左 (竟然咁快),好可惜小產左。
做左刮宮手術,本身諗住休息半年即做 ivf.
但半年後bb自然咁返返來。順順利利宜家已經5歲啦

我想鼓勵你,生bb 好多時講天意。正面樂觀面對,bb好快來。
當然,我覺得做定心理準備試下iui, ivf 都可以的。

別墅

cherrycherryyyy 發表於 20-9-18 17:57
我有個朋友叫 ...

我個瘤有三粒,依家仲未切,試左二年未有,仲努力中,加油

別墅

yipmc 發表於 20-9-18 23:38
吾好灰心,你幾多歲?

我個case 比你更差。24歲同34歲都生過朱古力瘤(同一邊), 做手術砌左,因為2次 ...

為你開心,我都係怕切完卵巢差,因為我左右都有朱瘤

大宅

Nganbobo 發表於 20-9-19 06:59
我個瘤有三粒,依家仲未切,試左二年未有,仲努力中,加油

如果吾大粒,真係吾好搞佢住,試下睇中醫。
我都係做左2次手術後先知會砌到無晒咁掣

別墅

yipmc 發表於 20-9-20 09:28
...

係呀,所以未敢切住,但又一直唔中,經濟又唔得,實在苦惱

別墅

...

咁姐妹依加中咗嗎

別墅

...

sorry,原來姐妹己自然有咗,岩岩睇之前記錄

洋房

你到底咩事呀? 點解好難有小朋友? 其實切完朱古力瘤都唔一定無得生架喎
係咪有其他問題?

洋房

建議驗下AMH,如果仲OK可以調理下再試,如果已經偏低都係做IVF算

複式洋房

其實好多jm都難架, 但只要有決心, 大部份都可以做到媽媽, 其實香港工作壓力大生活急速, 依個問題好普遍, 不過好在e家醫學技術比以前進步左好多, 辦法總比困難多, 最緊要揾啱方法. 🙏

洋房

.

洋房

.

洋房

Nganbobo 發表於 20-9-19 07:01
為你開心,我都係怕切完卵巢差,因為我左右都有朱瘤
...

你可以試下睇生殖科, 可能有方法?? 婦產科淨係識幫你切....

洋房

回覆 KKwong1997 的帖子

因為切過朱古力瘤, 驗血先知amh好低 , 得0.5 , 一條輸卵管都少少塞。
我先生精精分數又麻麻地。精子數量活動力正常,型態是2%。

洋房

回覆 Morningcrystal 的帖子

多謝你鼓勵~~
醫生話我32歲仲後生,照開左排卵藥繼續試下,但又話機會都好微。
我聽到無所適從都唔知點。

洋房

cherrycherryyyy 發表於 20-9-21 15:50

你唔洗咁膽心住喎
其實你黎啲都唔係好大件事
ed荷爾蒙問題都係西醫比較好
中醫多數都係處理"血氣"問題
唔洗咁灰住

複式洋房

回覆 cherrycherryyyy 的帖子

無錯! 唔洗咁擔心我多囊amh同你相反 係勁高! 睇中醫月經都唔準.
我先生初初驗精仲差, 數量近乎無添嚇死.
之後一齊做下運動 食下supplement改下夜瞓習慣
之後試過iui,ivf , 最後做左一次ivf得左
唔洗咁灰住

別墅

cherrycherryyyy 發表於 20-9-21 15:50

所以我聽教授話再試三個月,配合檢查食藥,睇吓有冇機會自然有

別墅

回覆 Morningcrystal 的帖子

同你一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊