自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

ChloeMa 發表於 20-9-19 00:22
即係想重讀中五,其實無可厚非,中五上過幾日堂呢,覺得無信心亦是很正常。 不過津校可能有 quota, 唔可以 ...

其實上到中六已經係考試,如果係讀唔掂,中五留級打好個底,係好過考唔掂重讀中六嘅。

不過,流水式生產就係咁,過唔到QC,只會廢棄。

政府唔會俾咁多資源去培養能力唔夠嘅學生。呢個世界係咁,弱者係注定被淘汰。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

教佢出賣尊嚴威脅學校就範嗰個正人渣

大宅

依家啲細路真係......一有咩訴求達唔到就搞大件事,博人關注博同情!唔識諗下有冇其他方法,唔識諗下對方既難處!學校比得佢一個留,其他同學又會咁

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章

Amy1974 發表於 20-9-19 01:02
其實上到中六已經係考試,如果係讀唔掂,中五留級打好個底,係好過考唔掂重讀中六嘅。

不過,流水式生產 ...

中五已經要比學費架啦!又關政府咩事?而家係學校有冇位比人留級先得架!如果學位係冇位既,點樣比佢留級先?

大宅

2020勳章

mickeyeva 發表於 20-9-18 23:41
黃大仙中華基督教會基協中學門外有1名學生在雨中下跪的照片於網上流傳,學生舉起平板電腦 ...

大宅

回覆樓主:

學生話自己唔掂就落大雨跪喺校門要求學校收佢留班,咁仲使鬼有校規咩?! 個個學生唔掂就”螺”學校比位留班囉,落雨跪唔得嘅咪跪埋玻璃囉!依家啲細路咁細個就有好似人哋欠佢嘅思想真係有問題。若學校唔批又可能鬧學校莫視佢前途,真係陷學校於不義呀!

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

唔係無視唔係無積極回應,
只係達唔到自己想要既答案姐

公爵府

2020勳章

Jasmine-4711 發表於 20-9-19 00:15
此例一開,有其他學生模仿,學校以後就好麻煩. 大、中、小學生自己想留班,跪下就得,仲成世界!?

校方不是冇 ...

全級跪全級重讀
班人一直叫緊全港留級麻,
今次又水到條傻囝出黎做野

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

借傳媒,借悲情,借 輿論,去達到目的
佢地學左啲咩 留得1個,就個個都想留
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

而家d 人係思想倒退定係行為倒退咁, 郁下就跪地.... 係咪睇得古裝片太多?

侯爵府

redhot 發表於 20-9-19 00:34
佢嘅抗爭方法,咪同攬炒如出一徹囉

呢代行為太偏激

男爵府

2020勳章

傻傻地,也是快點出來做野搵錢吧,做下快餐店吧

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

比我係父母,死都唔比自己仔女跪,男兒膝下有黃金,尊嚴抵萬金,學校唔比重讀咪另外揾學校或自修囉

公爵府

mameme 發表於 20-9-19 01:06
教佢出賣尊嚴威脅學校就範嗰個正人渣

同意。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

今年是非常特別的一年,跟不上想重讀中五也無可厚非。

男爵府

2020勳章

咩都用要挾手段,真係唔得~~

仲有一年追進度,真係有心向學,都未遲~~~

侯爵府

2020勳章

auhiyo 發表於 20-9-19 01:11
中五已經要比學費架啦!又關政府咩事?而家係學校有冇位比人留級先得架!如果學位係冇位既,點 ...

中五俾咩學費? 津校依家係free到中六,12年免費教育wo
其實幼稚園讀學卷的話,free足15年

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

就算佢可以重讀,呢種人將來做嘢都唔會成功 從來都係人去適應社會

大宅

cy101 發表於 20-9-18 23:47
其實多唔多情況可以重讀中五?

好少!情況極特殊學校至會考慮。通常好壞都希望快D送走

大宅

Amy1974 發表於 20-9-19 01:02

不過,流水式生產 ...

講真中六重讀有用過中五重讀。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊