自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

祝福你爸爸能夠好好上路
樓主要好好珍惜每一天就係對爸爸最好嘅回報

水晶宮

2020勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主rip.

係真的,癌症第4期差唔多無藥可醫了,有錢既只係係到吊命,仲要日日都咁辛苦。雖然樓主爸爸係好短既時候內走,但佢免左唔洗化療電療既辛苦其實對大家都好

大宅

子爵府

2020勳章

維尼仔 發表於 20-9-19 14:46
樓主,我完全明白你而家嘅心情,我爸爸走了都差不多一年,他是胃癌走的,到現在我還未放得低,比d時間大家 ...
我爸爸剛確診胃癌四期,唉……好灰
因為發燒入院,想睇中醫又唔得,咩都做唔到。

子爵府

2020勳章

michelle071180 發表於 20-9-19 22:35
樓主rip.

係真的,癌症第4期差唔多無藥可醫了,有錢既只係係到吊命,仲要日日都咁辛苦。雖然樓主爸爸係好 ...
好驚面對

子爵府

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 08:21
我爸爸一向身體健康,為人開朗善良樂觀,從不與人爭執,不喜歡說人是非,永遠面帶微笑,無論甚麼事,他都會 ...

明白你感受

大宅

maisy-lee 發表於 20-9-19 12:29
每次睇到呢種標題,好怕勾起傷痛,唔係好想入黎睇,但每次最後都會入黎留言,希望可以給予丁點安慰。

樓主 ...

X 2
節哀。沒有受太多治療嘅痛苦都係福氣。
掛住佢嘅時候,就向大氣層大聲叫佢吧。

大宅

michelle071180 發表於 20-9-19 22:35
樓主rip.

係真的,癌症第4期差唔多無藥可醫了,有錢既只係係到吊命,仲要日日都咁辛苦。雖然樓主爸爸係好 ...

係,醫生話已經唔會好返,只會做一些紓緩治療,個心真係好痛,個腦不停想像佢身體一路變差的景象

水晶宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

保重

大宅

李斯特 發表於 20-9-19 22:46
我爸爸剛確診胃癌四期,唉……好灰
因為發燒入院,想睇中醫又唔得,咩都做唔到。
...

我爸爸當時確診之後因為間唔中發燒而一直留院,但佢精神仲ok的,會覆whatsapp 會上網,我地仲叫佢加油,退了燒情況穏定便會接他出院,點知............

伯爵府

2020勳章

我爸爸死咗兩年,我都好掛住佢

大宅

ChelseaFan 發表於 20-9-19 20:52
我看住你打的文字,我已經眼濕濕,心都痛埋,我好明白看住家人離世,好情會好難過,時間係你最好嘅朋友,加 ...

多謝你,素未謀面但仍真心感激在我最艱難時有人支持我,我得閒便回味爸爸在whatsapp 與我的對話,好掛念他,好希望見到佢上線、輸入中,但永遠也不會了。我都唔知自己幾時可以唔好咁傷心

大宅

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 08:24
個個人都說爸爸這樣好死是他積的福,但我好不捨,他走了這星期我每分每秒也想他,一想便哭因為今生今世再 ...

樓主,節哀順變,保重呀!
好明白你嘅感受。
我爸爸離開咗我三年幾了 雖然過咗咁耐,但到而家我都依然好掛住佢!

珍珠宮

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 08:22
最終爸爸未等到開始化療,便因細菌入血而走,短短幾星期。值得安慰是他聽力不太好,由始至終他未知自己身 ...

細菌入血係好危險,會變成敗血病

你要好好保重,折哀

好好去食D嘢,去睡覺

大宅

Strawberrys 發表於 20-9-19 08:58
我2016年喪父,也是cancer,最後在家暈倒,昏迷不醒送院搶救,留院一天後離世。

非常明白你有多傷痛,節哀 ...

癌症真的非常非常可怕

珍珠宮

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 23:57
多謝你,素未謀面但仍真心感激在我最艱難時有人支持我,我得閒便回味爸爸在whatsapp 與我的對話,好掛念他 ...

whatsapp錄音有時聽返好懷念故人。。。。

但係我逼自己盡量唔好再聽番爸的聲音和睇番你爸爸的相

要努力去放下
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

回覆樓主:

字裡行間感受你的錐心的痛

大宅

小詠 發表於 20-9-20 00:00

細菌入血係好危險,會變成敗血病

爸爸走前2日就是細菌入血變成敗血病,短短2日便走了,但他不痛的,只是器官衰竭而慢慢沒有心跳,在最後幾小時,間唔中會開下眼睛同我講野

大宅

願世伯一路好走!

珍珠宮

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-20 00:05
爸爸走前2日就是細菌入血變成敗血病,短短2日便走了,但他不痛的,只是器官衰竭而慢慢沒有心跳,在最後幾 ...

如果冇乜痛苦咁慢慢走啦其實係一種福氣

如果你信佛嘅可以多念經文, 迴向畀爸爸 ,其實我覺得都係 對你有心靈的慰藉

我掛住爸爸呢我會成日自己去接啲金銀元寶燒畀佢,不過我爸爸有一次報夢叫我呢燒畀佢冇乜用,佢收到其實 我所接嘅金銀元寶 唔值錢
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊