自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 23:53
我爸爸當時確診之後因為間唔中發燒而一直留院,但佢精神仲ok的,會覆whatsapp 會上網,我地仲叫佢加油,退 ...

大宅

2020勳章

回覆樓主:

水晶宮

2020勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 23:49
係,醫生話已經唔會好返,只會做一些紓緩治療,個心真係好痛,個腦不停想像佢身體一路變差的景象
...
我爸爸幾年前都有癌症,但到佢走果日醫院都未驗到係乜嘢癌,因為果3個月入面病情反覆,加上佢又唔係好合作,病情好d就話送去療養院,去到療養院一有唔妥又要去返醫院,我地屋企人日日輪住去探佢......正常人都好攰,果3個月既時間係我咁大個女覺得過得最慢既日子.......所以突然走未必係唔好,病者唔洗受苦,家人又唔洗折騰.....係一時間失去至親接受唔到啫

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

大宅

RIP
樓主和家人請保重

侯爵府

2020勳章

anpanman_baby 發表於 20-9-19 08:24
個個人都說爸爸這樣好死是他積的福,但我好不捨,他走了這星期我每分每秒也想他,一想便哭因為今生今世再 ...

越愛佢越在乎佢,當失去時你就會覺得越痛,呢樣嘢係對等,或者十年後廿年後提起你爸爸都會流眼淚,但冇法啦,父女情深好難得,感恩你自己擁有過吧

別墅

睇到這post 感慨良多

我舅父啱啱確診腸癌末期,但係佢好後生,50未到,仔細老婆嫩,一野宣佈末期仲要已經轉移我諗冇人接受到。

雖然由知到依家只係短短幾日,日日都係煎熬,一方面在癌症面前根本無能為力,另一方面唔知點同佢大家姐即阿媽講,驚佢年紀大受唔住,但唔講又驚佢突然走左好遺憾,好痛苦

男爵府

anpanman_baby 發表於 20-9-19 08:21
我爸爸一向身體健康,為人開朗善良樂觀,從不與人爭執,不喜歡說人是非,永遠面帶微笑,無論甚麼事,他都會 ...

樓主節哀,天下無不散之宴席,目前只是暫時分開,它日會在天家再重聚!

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章

RIP

大宅

樓主,就算父母還在,一想到他們現在有病將來會離去的也不捨了
更何況樓主爸爸已遠遊?希望樓主振作,掛念爸爸嘅時候,更妹妹珍惜其他家人相處的時間,生老病死真閃控制不了,雖難接受,但我們也要繼續生活的,爸爸也想你開心呢,加油呀

大宅

Lina1118 發表於 20-9-20 07:15
睇到這post 感慨良多

我舅父啱啱確診腸癌末期,但係佢好後生,50未到,仔細老婆嫩,一野宣佈末期仲要已經 ...

可以慢慢講,唔好一次過講曬,同埋唔好將個期數話佢知。加油

大宅

anpanman_baby 發表於 20-9-19 23:57
多謝你,素未謀面但仍真心感激在我最艱難時有人支持我,我得閒便回味爸爸在whatsapp 與我的對話,好掛念他 ...

有咩唔開心記得係呢度講俾我地聽,你而家需要抒發自己感情,你記住世伯無離開你身邊,佢都會一直係你地身邊保護你地,守護你地

男爵府

回覆樓主:

我爸爸都走咗20年,仍然好掛住佢,日有所思,夜有所夢,所以,成日都有夢到我爸爸的。

大宅

老人家家 發表於 20-9-20 18:01
我爸爸都走咗20年,仍然好掛住佢,日有所思,夜有所夢,所以,成日都有夢到我爸爸的。
...

我尋晚都有夢見佢,夢的內容唔記得,只記得夢見佢個樣

edhepp    發表於 20-9-20 18:37

大宅

樓主保重

侯爵府

anpanman_baby 發表於 20-9-19 23:57
多謝你,素未謀面但仍真心感激在我最艱難時有人支持我,我得閒便回味爸爸在whatsapp 與我的對話,好掛念他 ...

其實睇到嗰標題已經唔係好敢入嚟,睇埋呢段文字眼淚不停係咁流,樓主加油 每個人都會有失去至親既故事,佢哋永遠住係我地心入面

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊