婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

回覆 Rainbow0709 的帖子

話晒都係c6呀媽,想盡啲孝意但係人哋又唔受落,真係做乜都唔啱心水

大宅

Panda366 發表於 20-9-20 14:47
以後呢d野等你老公做,你只需要提佢,佢唔記得由佢阿媽冇得食。又比説話你聽咪話係我唔知你鐘意咩啊,叫左你 ...
如果等老公做,叫老公買,個奶奶又會話你做新抱都唔識做。
咁姑寒唔買下野孝敬老人家。仲要點佢個仔做架啦。

大宅

ufufucafe 發表於 20-9-21 22:17

話晒都係c6呀媽,想盡啲孝意但係人哋又唔受落,真係做乜都唔啱心水

我都好似你咁諗,話哂都係佢阿媽,諗住做下樣都要啦。
問下佢意見鐘意食咩先呢,又會話唔洗啦無謂哂錢。
到買左送比佢,又會擺到爛都唔食。見到佢咁樣,以為佢係咪唔鐘意食呢,咪唯有之後唔買啦。又話你唔識做咁姑寒唔買野孝敬下佢。所以有時真係覺得好難服侍。硬係要有說話講

大宅

做人嘅嘢,你俾面我,我俾面你姐!佢又唔係留低一大副身家俾你,使鬼氹佢咩!唔鍾意仲好,以後唔使見,舒服晒

Astra00    發表於 20-9-23 06:27

禁止訪問

大宅

ufufucafe 發表於 20-9-19 13:10
就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

我都相處14年了,都一樣唔鐘意我,我都唔鐘意佢,少見唯妙

水晶宮

michelin888 發表於 20-9-20 02:21
如果佢做到咁出面,又何必仲要去討好佢啫!自討沒趣。
我媽說到好直接架,話就算我做到狗仔咁忠心聽話,佢都不會覺得我好架。慳番啦!不用有咩hard feeling.我學佢個女咁,出口術,問左當做左。上次激鬼氣,買開碎燕,我媽一份、自己一份,買多一份比佢咁啦,事後比比佢話我點解買咁碎,不是買一盞盞啊。大老,你自己煮來食,碎得得啦!我一野應佢,你不滿意可以比回我,我不勉強人收野,佢即收聲。以後買野出口術問左先,你話不用我買,我就姑寒不買啦!費事勉強人。

男爵府

有時D 99好中意說話上傷害人,吾知有心定無意,佢地樂在其中架,但又想你尊重佢,覺得佢好重要,但其實都已經十年,吾中意都無辦法,吾夾就吾夾,你點樣討好佢都只會令辛苦自己,做咩要甘假呢,試下吾好太在意佢的說話/單打,你個心反而會好D架,你始終是佢新抱,佢仔的老婆,禮數既一定要做足,佢吾食又一回事,做好自己算,我地只係別人的女兒,永遠吾會可以當你係自己女

大宅

Gloria22sen 發表於 20-9-23 09:24
有時D 99好中意說話上傷害人,吾知有心定無意,佢地樂在其中架,但又想你尊重佢,覺得佢好重要,但其實都已經十 ...
其實大家都應該要互相尊重,唔係你係長輩就講乜都得。
下下說話傷害人,係咪一定要搞到關係咁差先開心呢。
我都已經慢慢習慣自己唔好太在意佢講既說話。

Astra00    發表於 20-9-23 12:40

別墅

樓上有講,有啲人講野鐘意中傷人,佢自己覺得風趣幽默但人地係會難受.
好似我老爺咁又係呢種人嚟,但我知佢把口衰但都會擔心我地
不過對住呢啲人我覺得冇需要去忍啲咩,唔想反面就唔好理佢,佢話唔要咪以後都唔鬼買,我仲慳返啲錢!

Astra00    發表於 20-9-23 12:40

水晶宮

Gloria22sen 發表於 20-9-23 09:24
有時D 99好中意說話上傷害人,吾知有心定無意,佢地樂在其中架,但又想你尊重佢,覺得佢好重要,但其實都已經十 ...
我份人係咁,問左佢。佢話不要,我省回錢。費事拿錢買難受。既然佢都係點都毒舌我,咁我不買就條氣順好多。

JM0910    發表於 20-9-23 14:13

男爵府

回覆 JM0910 的帖子

如果佢地願意退一步諗,互相尊重同忍讓,就不會有婆媳問題了,有時我都真係吾明我99,係咪真係要搞到下下面阻阻先開心,屋企人真係無得揀,大家HEHE哈哈相處吾好咩? 經常去計算去猜疑有咩好,希望佢有一天會醒悟啦~

男爵府

回覆 Astra00 的帖子

你有呢個心態真係好好,到時佢又會後悔點解當初甘刻薄了,一個人要知錯是好難的,時間會令佢想明白一切,有時諗返轉頭,覺得真係好無謂,得啖笑

Astra00    發表於 20-9-24 14:25

水晶宮

Gloria22sen 發表於 20-9-23 14:58

你有呢個心態真係好好,到時佢又會後悔點解當初甘刻薄了,一個人要知錯是好難的,時間會 ...
本份我做左。好似佢有個電飯煲壞左,佢二個女知道都不同佢買個一個,其中一個女仲要同住日日係度食,又不說出來。直到我們做節上去食飯知道就即日做野去買。是但,幾百元豪比佢。做左自己本份先。反而佢那些女成日sell自己好孝順自己阿媽,係咩?真係不覺囉。搞笑係二個女都佢日志意個媽幫手,但一嫁左就突登搬到遠一遠。咁叫孝順?(搬的地方,不近四大長老,不近自己二公婆返工,也不近細路讀書,係米好正呢?孝順喎,搬咁遠。)

大宅

ufufucafe 發表於 20-9-19 13:10
就嚟中秋,訂咗啲月餅俾奶奶送到過去,又話我買啲嘢唔健康唔顧佢身體
但我已經買咗啲低糖版
又趁 ...

你真係好好,十年繼續對佢咁好。我買咗兩次都唔啱心水就懶得理,求其封五百蚊利是就close file.

mamihar    發表於 23-5-23 12:00
jazychung    發表於 22-3-26 22:39
Astra00    發表於 20-9-25 21:39

子爵府

ufufucafe 發表於 20-9-21 22:17

一係封利是,等佢買啲自己啱食嘅嘢

男爵府

比利是最好,唔好花心機精神。
保持距離,一年見幾次。
大家相安無事,河水不犯井水。

公爵府

直接問佢,其實得罪你D咩野?直接開口問

男爵府

我覺得有時D老人家吾係傻的,邊個真心邊個假意,日子耐左,自然一清二楚,不過真係做左心舒服就做吧,我有時都吾想去買野上去,但又諗算啦,都要盡下禮貌,佢食吾食一回事,扔左我又見吾到既,你99兩個女真係好自私+CHEAP,自己阿媽都甘樣對待,D人仲成日話自己個女好,有時新抱反而仲會亳不保留對兩老更好

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我99又係鐘意嫌東嫌西,所以一次佢唔愛,之後唔會預佢,佢都唔敢出聲

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊