1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

見好多JM都話過1歲後只俾小朋友飲鮮奶就得啦,好似有D鮮奶可能有雌激素架喎

https://www.facebook.com/681119795291503/posts/4390203971049715/?vh=e&extid=dvbC4ZRw0QvgFSyK&d=n

大宅

我都有睇到呀 死火 我買果隻好似唔係安全名單

別墅

咁大獲 我早前見d JM 話咁大個唔駛飲奶粉都得啦 飲鮮奶好d
而家樣樣都有事喎 點先

別墅

嘩 咁樣既話 我都擔心小朋友飲鮮奶會有雌激素個d影響喎

好彩我個女3歲我都仲俾4號配方奶粉佢食咋

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

其實牛奶本身都含有微量雌激素,咁係因為要維持正常的新陳代謝和生理功能,都需要有這種天然微量的內源性性激素,而動物體內的激素濃度受到品種、年齡、生理變化,包括飼料以及氣候、季節等影響不斷地變化,但通過喝牛奶攝取這些天然微量的性激素,一般黎講都唔會對人體健康產生危害。

別墅

回覆 pykwbb 的帖子

但而家講緊d 鮮奶有過多雌激素喎~ 我都係俾返配方奶小朋友飲算啦~

「若人體進食過多類雌激素,可導致嚴重的健康問題,例如內分泌失調、生殖能力下降、兒童性早熟、糖尿病甚至癌症等。而孕婦、嬰兒、發育中的兒童及青少年則最容易受雌激素影響。」

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/212338/食用安全-市面有牛奶含類雌激素致癌-2020最新測試8款安全牛奶產品名單一覽/1

男爵府

NaJan 發表於 20-9-19 14:50
咁大獲 我早前見d JM 話咁大個唔駛飲奶粉都得啦 飲鮮奶好d
而家樣樣都有事喎 點先 ...
唔飲

健康院書仔寫明, 一歲後奶唔係主要營養來源, 只係要奶類產品補充鈣質

可以食真芝士或者其他高鈣食物

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 DorisArB 的帖子

其實都係想解釋返全部牛奶都會有微量雌激素,但過量梗係唔得啦,咁對於bb嚟講飲奶粉相對會好過飲鮮奶既。

尤其bb既胃腸道、腎臟等系統發育尚不成熟,過早給小朋友飲鮮奶會唔係咁好啦 所以其實我都係俾奶粉我小朋友飲架 我仲揀左隻似人奶既奶粉添

別墅

回覆 fasola 的帖子

但我b 除奶之外既食物 唔係食得咁好囉 食得好少 佢食奶食得多架 我而家俾佢飲緊配方奶架 諗住學人話飲下牛奶啦 點知又有事 唉

男爵府

NaJan 發表於 20-9-20 15:28
回覆 fasola 的帖子

但我b 除奶之外既食物 唔係食得咁好囉 食得好少 佢食奶食得多架 我而家俾佢飲緊配方奶 ...
飲得奶越多, 越無心機食正餐

珍珠宮

DorisArB 發表於 20-9-19 18:31
回覆 pykwbb 的帖子

但而家講緊d 鮮奶有過多雌激素喎~ 我都係俾返配方奶小朋友飲算啦~

睇清楚研究結果先

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/212338/食用安全-市面有牛奶含類雌激素致癌-2020最新測試8款安全牛奶產品名單一覽/3

結果顯示全數樣本的類雌激素均未超標」
無話驗到有鮮奶有過多激素,如果有超標香港食安中心已經做嘢

同埋奶粉都係由鮮奶製成,經化學程序轉返成粉狀配方奶,鮮奶同配方奶根本都係牛奶
如果真係好擔心類雌激素問題,應該減少飲牛奶

個人一向唔會當牛奶係每日必需品
我女依加4歲,戒咗人奶之後都無飲奶習慣
大把植物嘅營養豐富過牛奶

水晶宮

bombomfish 發表於 20-9-19 17:57
嘩 咁樣既話 我都擔心小朋友飲鮮奶會有雌激素個d影響喎

好彩我個女3歲我都仲俾4號配方奶粉佢食咋

多餘啦,如果牛奶有,奶粉你估又有冇? 奶粉用咩做?牛奶嘅成分加其他化學成分囉。

總之,咁大個,飲牛奶都只係應該當飲品之一。配方奶亦絕對唔係必要。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至