自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我覺得如果係幼稚園,老師會鍾意B多啲,但到小學或以上,老師就會鍾意A

大宅

回覆樓主:

一定係A啦,成班學生係B類型點算?

大宅

香蕉煎餅 發表於 20-9-19 17:02
exactly!!我朋友就係咁講

老師是喜歡有反應學生,但不是倒蛋挑皮,是會肯答問題及會問有智慧的問題。走來走去、上堂玩,一定不喜歡。

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香蕉煎餅 發表於 20-9-19 17:02
exactly!!我朋友就係咁講

幼稚園小朋友,梗係可愛成日笑得人歡喜,醒目識講嘢,更加tum得老師開心。

木獨又cool唔識笑嘅小朋友,在幼稚園點會跑出?

公爵府

2020勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

幼稚園- 通常會鍾意生得靚、生得可愛、活潑精靈個d

小學、中學- 通常會鍾意乖巧、成績好個d

大宅

2020勳章

traeh 發表於 20-9-19 17:33
幼稚園小朋友,梗係可愛成日笑得人歡喜,醒目識講嘢,更加tum得老師開心。

木獨又cool唔識笑嘅小朋友,在 ...

無錯,通常太木獨果啲小朋友都會唔起眼,老師無咁留意佢地

侯爵府

我估會想多啲A類學生,唔使煩嘛,但要「鍾意」仲有其他因素,小女似A,幼稚園到小學都係透明人,老師最關注叻同曳學生....

大宅

2020勳章

jtw_ki 發表於 20-9-19 17:34
幼稚園- 通常會鍾意生得靚、生得可愛、活潑精靈個d

小學、中學- 通常會鍾意乖巧、成績好個d

我朋友就話幼稚園階段生得可愛好緊要

大宅

2020勳章

feifei_baby 發表於 20-9-19 17:37
我估會想多啲A類學生,唔使煩嘛,但要「鍾意」仲有其他因素,小女似A,幼稚園到小學都係透明人,老師最關注 ...

唔起眼,老師唔會太關注。反而有少少曳果啲老師會關心多少少

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香蕉煎餅 發表於 20-9-19 16:06
同一個做老師既朋友討論激烈,想問下大家意見。

幼稚園學生

A
相知相遇相識

珍珠宮

2020勳章

唔同性格中意唔同小朋友

我中意B

大宅

睇老師有冇咩KPI, 班學生要達到咩成績要求等等
幼稚園應該冇呢D...啩, 咁會鐘意B多
但小學中學會鐘意A, 因為係佢老師成績的一部份

珍珠宮

2020勳章

正常係A!但幼稚園黎講,樣子可愛,只係活潑d,唔係超曳嗰種,都一樣有老師喜愛!我仔有個幼稚園同學就係B嗰類,都好多老師喜歡佢

大宅

2020勳章

naicha 發表於 20-9-19 17:43
睇老師有冇咩KPI, 班學生要達到咩成績要求等等
幼稚園應該冇呢D...啩, 咁會鐘意B多
但小學中學會鐘意A, 因 ...

同意小學和中學老師就一定鍾意A,成績好、上堂乖、交齊功課和通告都好重要

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幼稚園,一定係,B
如果小學,實係A

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

幼稚園學生,B 容易吸引老師注意,特別係可愛氹死人。A 係受教,老師歡迎,不過老師未必對學生深印象。

阿仔係 B,學校本身活動教學,容許學生行嚟行去,不過佢會聽指示,可愛嘅外表只會吸引一時注意,咀仔識氹人開心,個個都鍾意佢,唔止老師,連主任同校長,嬸嬸,其他同學仔都鍾意佢,個個都識佢㗎!不過家長我好合作準時交通告嘅。

公爵府

2020勳章

香蕉煎餅 發表於 20-9-19 16:06
同一個做老師既朋友討論激烈,想問下大家意見。

幼稚園學生

更係A啦!

別墅

我親戚2個仔都小學
大仔係a 木木獨獨,但好乖,自己做功課,比較少出聲,亞媽講咩都照做
細仔係b , 活潑可愛成日笑,講野串串地,日日要亞媽陪做功課,成日俾人鬧要學亞哥咁乖

9成親戚都鍾意b 多d, 成日同b 玩。a就一句‘好乖喎‘就完

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

世事係唔公平嘅,做到盡善盡美,都不及跳跳皮皮嘅得喜愛。
唔好話老師,有啲父母都偏愛較為活潑氹得人嘅仔女,沉靜守規都唔一定係父母最愛

大宅

如果係活潑可愛,主動,有問必答,交齊功課呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊