自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-19 23:45
應該設計有風扇嘅人, 照物理計數, 係啱嘅, 但佢應唔多識煑野。 我用過至知。

但大細爐都好, 伙數不能 ...

呢樣真,我用嘅係蒸焗爐因唔夠地方放,我都係揀啲伙數高耒用,暫時都幾好用

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

天貓 發表於 20-9-20 01:07
呢樣真,我用嘅係蒸焗爐因唔夠地方放,我都係揀啲伙數高耒用,暫時都幾好用
...
蒸焗爐我無呀, 用煲或鑊蒸。你咁好有蒸焗爐

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 01:19
蒸焗爐我無呀, 用煲或鑊蒸。你咁好有蒸焗爐

我無地方放,所以用蒸焗爐,不過好多人都話d爐分開好d,蒸爐,焗爐同氣炸鍋....

佢比起純蒸爐同焗爐可能要加多少少時間,不過我用慣左,按完制唔駛我睇住就OK

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

天貓 發表於 20-9-20 01:26
我無地方放,所以用蒸焗爐,不過好多人都話d爐分開好d,蒸爐,焗爐同氣炸鍋....

佢比起純蒸爐同焗爐可能 ...
我未用過蒸焗爐, 唔知。 但焗爐整唔到麥樂雞, 薯條, 氣炸煱得。 氣炸煱我用咗差不多8年。 換咗3次了。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 01:33
我未用過蒸焗爐, 唔知。 但焗爐整唔到麥樂雞, 薯條, 氣炸煱得。 氣炸煱我用咗差不多8年。 換咗3次了。
...

我以為麥樂雞薯條用焗爐都係噴d油整,原來唔得?.....查實我都用過空氣炸喎,多用耒焗肉類....但因我鍾意整麵包,放唔倒大d嘅模就換左....不過,我都用過嚟整蛋撻都唔錯...

象牙宮

天貓 發表於 20-9-20 01:48
我以為麥樂雞薯條用焗爐都係噴d油整,原來唔得?.....查實我都用過空氣炸喎,多用耒焗肉類....但因我鍾意 ...
麵包我未整過, 因食唔晒。 蛋撻雞批我用番焗爐。
最無用個光波爐, 非常重, 買錯野, 焗爐汽炸煱可代替光波爐。 重, 阻地方,無人要。

Youtube光波爐整叉燒好靚, 個樣靚, 但叉燒又實又硬, 比電飯煲仲淋滑。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 01:59
麵包我未整過, 因食唔晒。 蛋撻雞批我用番焗爐。
最無用個光波爐, 非常重, 買錯野, 焗爐汽炸煱可代替光 ...

我同老公好鍾意用麵包做早餐,都係成日整嘅嘢....雞批,雖然未整過但感覺應該好多功夫....我整唔掂.....

講起光波爐,我媽咪屋企都有,太重,好唔方便,洗又麻煩.....用完一次收埋咗都唔會想攞返出嚟...入咗冷宮

水晶宮

MariaTsui 發表於 20-9-19 17:56
你果個是焗爐還是氣炸鍋?焗爐要有健康炸這個功能,才有氣炸效果,但都不能100%做到。
...

氣炸鍋係咪比焗爐健康㗎?同埋如果想焗吓飯,氣炸鍋做唔做倒架?

象牙宮

天貓 發表於 20-9-20 02:11
我同老公好鍾意用麵包做早餐,都係成日整嘅嘢....雞批,雖然未整過但感覺應該好多功夫....我整唔掂.....

...
雞批好正, 睇刀youtube, 搓完粉,切雞比飛皮, 洋葱, 蘑菇。炒熟, 料凍包, 焗, 好正, 無介紹錯, 試吓。

拿, 細焗爐 8 -10 mins 起貨, 大焗爐 10-15 mins.

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 07:39
雞批好正, 睇刀youtube, 搓完粉,切雞比飛皮, 洋葱, 蘑菇。炒熟, 料凍包, 焗, 好正, 無介紹錯, 試 ...

睇完個post搞到我有啲肚餓添,好,下次上YouTube睇吓,試吓整, 又好似幾快焗完喎

象牙宮

天貓 發表於 20-9-20 07:45
睇完個post搞到我有啲肚餓添,好,下次上YouTube睇吓,試吓整, 又好似幾快焗完喎

陣間去整啦, 好靚又好食呀。
雞扒一大件去皮切粒, 洋葱蘑菇切粒, 比味, 生粉撈勻, 比罐忌簾蘑菇湯做汁, 炒熟, 凍咗至包, 唔凍包, 皮穿。

根粉 , 牛油搓勻, 做皮。 至緊要焗時用個面揸蛋漿, 用叉在面拮2吓透氣。

又有椰子fans, 做椰撻。 試吓

象牙宮

20162016 發表於 20-9-20 06:57

氣炸鍋係咪比焗爐健康㗎?同埋如果想焗吓飯,氣炸鍋做唔做 ...
係呀, 焗飯要焗爐至得。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 07:58
陣間去整啦, 好靚又好食呀。
雞扒一大件去皮切粒, 洋葱蘑菇切粒, 比味, 生粉撈勻, 比罐忌簾蘑菇湯做 ...

謝謝,一陣去買材料先...

象牙宮

天貓 發表於 20-9-20 08:40
謝謝,一陣去買材料先...
整成點話我知呀。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 20-9-20 08:50
整成點話我知呀。

lily-of-valley    發表於 20-9-20 09:00

水晶宮

20162016 發表於 20-9-20 06:57

氣炸鍋係咪比焗爐健康㗎?同埋如果想焗吓飯,氣炸鍋做唔做 ...

我無氣炸鍋,只有小P,覺得細細地,可蒸,可焗,可以健康炸,又可以發烤。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至