自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2020勳章

買左少少氣炸食物,但都做唔到氣炸鍋效果既?!唔係話焗爐有風扇,就有對流效果,同氣炸鍋原理一樣咩…空間太大,要高溫d?

水晶宮

回覆樓主:

焗爐有無健康炸這個功能?

瑪瑙宮

2020勳章

MariaTsui 發表於 20-9-19 17:54
焗爐有無健康炸這個功能?

r....無喎!正式氣炸鍋會有?

水晶宮

回覆樓主:

你果個是焗爐還是氣炸鍋?焗爐要有健康炸這個功能,才有氣炸效果,但都不能100%做到。

大宅

其實焗爐個風扇有咩用?從未試過呢個功能

瑪瑙宮

2020勳章

861014 發表於 20-9-19 18:01
令入面熱氣勻循,唔係做到氣炸效果。

大宅

mercurycc 發表於 20-9-19 18:03
令入面熱氣勻循,唔係做到氣炸效果。
我淨系試過普通焗下麵包咋,或者返熱食物
風扇功能可否用於返熱食物呢?

瑪瑙宮

2020勳章

861014 發表於 20-9-19 18:08
我淨系試過普通焗下麵包咋,或者返熱食物
風扇功能可否用於返熱食物呢?
通常一齊開。

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

個風扇係用來吹匀D熱空氣, 令成個爐平均熱。 但個風扇, 令個焗爐氣温低咗, 焗野變相慢咗。 令食物過乾, 我個人感覺。

焗爐無風扇, 焗野快D, 食物有汁。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

焗爐既風扇要有埋發熱線才做到氣炸效果,我都買過氣炸小食,焗出來既成品好過氣炸,當然焗爐空間要大做到熱風對流先均勻。

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章

要買有氣炸function的焗爐。
唔係有風扇就得。

瑪瑙宮

2020勳章

alfreday 發表於 20-9-19 18:27
焗爐既風扇要有埋發熱線才做到氣炸效果,我都買過氣炸小食,焗出來既成品好過氣炸,當然焗爐空間要大做到熱 ...

有風扇,有發熱線,寫熱風對流功能喎!

瑪瑙宮

2020勳章

wmkcnw 發表於 20-9-19 18:30
要買有氣炸function的焗爐。
唔係有風扇就得。

下...有架 咁我都係放棄

伯爵府

2020勳章

861014 發表於 20-9-19 18:01

脆啲

大宅

回覆樓主:

請問有冇有熱風對流焗爐的JM, show下你們燒雞的成品出嚟睇睇

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章

無話可說 發表於 20-9-19 17:49
買左少少氣炸食物,但都做唔到氣炸鍋效果既?!唔係話焗爐有風扇,就有對流效果,同氣炸鍋原理一樣咩…空間 ...

我屋企有有風扇嘅焗爐又有氣炸鍋
我見焗爐風扇係吹風
氣炸係抽風
唔知係咪因為咁,所以出來效果唔同
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-19 18:17
個風扇係用來吹匀D熱空氣, 令成個爐平均熱。 但個風扇, 令個焗爐氣温低咗, 焗野變相慢咗。 令食物過乾 ...

吓,竟然係咁?

大宅

高温焗已不健康,焗爐,氣炸,光波爐,都一樣,不要自欺欺人,氣炸話不用油炸以為健康,變相食多咗炸野。

Staple    發表於 20-9-20 08:41

大宅

patpat234 發表於 20-9-19 20:25
我屋企有有風扇嘅焗爐又有氣炸鍋
我見焗爐風扇係吹風
氣炸係抽風

咁你有冇用過風扇焗爐及氣炸鍋整雞翼或者燒雞
兩者邊個好食啲?有咩唔同

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

天貓 發表於 20-9-19 20:30
吓,竟然係咁?
因初買個焗爐, 無風, 但焗8吋蛋糕, 20 mins OK.好鬆好靚, 但細DD, 揾到個同牌子大DD有風扇, sales 話可吹匀個爐, 又可焗 10吋蛋糕, 咪買多個。

但放8吋蛋糕落大爐, 35-40 mins, 仲無咁鬆。 同埋一樣度數, 明顯慢咗火。

雞亦豬扒又係, 細爐10 mins, 有肉汁, 大爐15 mins 乾好多。 卒之送咗風扇爐比人。

但成十年前, 而家科枝, 有無改善? 唔知了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊