自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

861014 發表於 20-9-19 18:08
我淨系試過普通焗下麵包咋,或者返熱食物
風扇功能可否用於返熱食物呢?

焗蛋糕麵包唔應該開風扇功能
咁樣個面好快乾但入面又未熟

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-19 21:08
因初買個焗爐, 無風, 但焗8吋蛋糕, 20 mins OK.好鬆好靚, 但細DD, 揾到個同牌子大DD有風扇, sales 話 ...

我初時喺度諗係有風扇嘅焗爐啲嘢會均勻啲快啲熟,而且價錢都差一截....一定係有風扇嘅貴....

大宅

天貓 發表於 20-9-19 20:30
吓,竟然係咁?

你要d食物係濕潤或者juicy d
特別係麵包蛋糕
唔應該開熱風架

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-19 21:08
因初買個焗爐, 無風, 但焗8吋蛋糕, 20 mins OK.好鬆好靚, 但細DD, 揾到個同牌子大DD有風扇, sales 話 ...

仲係咁
我就係一開始唔知,d麵包好快乾身,但入面又成日唔熟
淨係開上下發熱線就無事了

大宅

goosy83 發表於 20-9-19 21:12
特別係麵包蛋糕
唔應該開熱風架

明白,謝謝

大宅

goosy83 發表於 20-9-19 21:12
特別係麵包蛋糕
唔應該開熱風架
其實風扇整咩食物用架?
工廠發明呢個功能總應該有個用處架嘛?

伯爵府

2020勳章

861014 發表於 20-9-19 21:18
其實風扇整咩食物用架?

同問

大宅

其實風扇整咩食物用架?

我焗雞同pizza 有開
皮脆d

大宅

goosy83 發表於 20-9-19 21:25
我焗雞同pizza 有開
皮脆d
學到野!下次試下

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實風扇整咩食物用架?

焗肉類, 令佢快啲封住個面, 減少肉汁流出, 原理同大火煎封咁。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章

kerotan 發表於 20-9-19 21:05
咁你有冇用過風扇焗爐及氣炸鍋整雞翼或者燒雞
兩者邊個好食啲?有咩唔同
...

係未有氣炸鍋前一直都用緊焗爐,有氣炸後只用氣炸。
因為熱得快散熱又快
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

天貓 發表於 20-9-19 21:11
我初時喺度諗係有風扇嘅焗爐啲嘢會均勻啲快啲熟,而且價錢都差一截....一定係有風扇嘅貴....
...
之後焗蛋糕, 雞亦豬扒, 唔用風扇, 但都係慢過细爐。

我亦有氣炸煱, 但無用來焗蛋糕雞亦, 淨整麥樂雞, 薯條薯角魚柳, 午餐肉, 好掂。

大宅

andyman 發表於 20-9-19 21:30
焗肉類, 令佢快啲封住個面, 減少肉汁流出, 原理同大火煎封咁。

侯爵府

2020勳章

lily-of-valley 發表於 20-9-19 21:33

我亦有氣炸煱, 但無用來焗蛋糕雞亦, 淨整麥樂雞 ...

大焗爐和細焗爐watt數一樣?

男爵府

happy66 發表於 20-9-19 20:36
高温焗已不健康,焗爐,氣炸,光波爐,都一樣,不要自欺欺人,氣炸話不用油炸以為健康,變相食多咗炸野。 ...

Agree

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

bobomia 發表於 20-9-19 22:29
大焗爐和細焗爐watt數一樣?
細爐 1500 watt, 大爐2000 watt.

大宅

lily-of-valley 發表於 20-9-19 21:33

我亦有氣炸煱, 但無用來焗蛋糕雞亦, 淨整麥樂雞 ...

咁可能細爐火力仲集中啲,我而家用緊嗰個一樣冇風扇,本來仲諗住如果而家嗰個壞咗換一個一定要有風扇,不過,睇完你哋依個post,可能我而家呢個最普通嘅function已經好OK⋯⋯

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 20-9-19 22:51
細爐 1500 watt, 大爐2000 watt.

每個焗爐都有溫差, 用溫度計度下先準.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

天貓 發表於 20-9-19 23:36
咁可能細爐火力仲集中啲,我而家用緊嗰個一樣冇風扇,本來仲諗住如果而家嗰個壞咗換一個一定要有風扇,不 ...
應該設計有風扇嘅人, 照物理計數, 係啱嘅, 但佢應唔多識煑野。 我用過至知。

但大細爐都好, 伙數不能太低, 焗野唔好食。

珊瑚宮

andyman 發表於 20-9-19 23:40
每個焗爐都有溫差, 用溫度計度下先準.
係呀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊