1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

據我所知 學區房多數住九龍私人樓,聚集比較排名好前學校,我有朋友為咗仔仔學位,我同佢一樣小朋友準備升小,佢走去搬屋穩學區房,咁同我呢種普通人報讀升小大抽獎又有咩唔同?學區房保送上小學嗎?唔明...不過我都佩服佢為咗個仔以後讀好D名校。

水晶宮

回覆樓主:

學區房即係一個單位?即係為咗好D 嘅學校搬去嗰區?

男爵府

香港無人用學區房呢個名. 情況亦唔同

大陸好既學區, 面積好細, 得少量名牌小學. 所以佢地嘅學區房好貴.

香港一個校網比大陸學區大好多, 入面亦有唔少普通學校.

男爵府

香港最好小學校網應該係九龍塘/城. 其次係中西區.

但一樣會出事. 識人以為住九龍塘好穩陣. 好似間間都係好小學.
點知個校網唔夠位, 要向隔離網借位.
佢無留意呢點, 結果佢小朋友派左去隔離網一間好差既小學

複式洋房

Nbs 發表於 20-9-19 19:29
學區房即係一個單位?即係為咗好D 嘅學校搬去嗰區?

係呱 。。九龍同何文田,反映出每年都有人特登搬過去

複式洋房

fasola 發表於 20-9-19 20:21
香港最好小學校網應該係九龍塘/城. 其次係中西區.

但一樣會出事. 識人以為住九龍塘好穩陣. 好似間間都係 ...

你講的好有道理,其實我有勸我個朋友唔使搬咁誇張嘛 就算真係搬度去都要面試 通唔通過都係睇小朋友能力。

水晶宮

yingzi2017 發表於 20-9-20 02:02
係呱 。。九龍同何文田,反映出每年都有人特登搬過去

唔出奇吖,大把人係咁。
講真我住嗰區都無好小學,如果我玩大抽獎我都會搬

男爵府

yingzi2017 發表於 20-9-20 02:06
你講的好有道理,其實我有勸我個朋友唔使搬咁誇張嘛 就算真係搬度去都要面試 通唔通過都係睇小朋友能力。
...
咁又到你誤會左.小一係私立直資先至有面試.

如果係計校網統一派位, 係無面試, 唔講能力.
搬屋係有用, 只係搬屋都有機會派得差.

大宅

回覆 yingzi2017 的帖子

如果報普通學校,係要講報名時係咪在校網入面,搬去好嘅校網增加機會人之常情,年年7,8 月最多家庭搬屋。普通學校係要join 大抽獎,講運氣同住嘅地點,無得interview 架

大宅

靛青女 發表於 20-9-21 21:50
回覆 yingzi2017 的帖子

如果報普通學校,係要講報名時係咪在校網入面,搬去好嘅校網增加機會人之常情,年 ...

考普通學校洗乜搬屋咁誇張⋯都係睇彩數玩大抽獎⋯你話入名校就話者

大宅

回覆 FilifalaW 的帖子

而家個post 係講緊九龍d 名校啊~ 其他地區當然唔駛啦

大宅

靛青女 發表於 20-9-25 00:31
回覆 FilifalaW 的帖子

而家個post 係講緊九龍d 名校啊~ 其他地區當然唔駛啦

名校直資都要in架?大抽獎又未必中到自己心儀果間⋯都係要叩門⋯難聽啲講句,如果最後結果都係入唔到最心儀果間⋯咁係咪要搬?(當然你有錢又真係吹你唔脹嘅)

男爵府

FilifalaW 發表於 20-9-25 01:19
名校直資都要in架?大抽獎又未必中到自己心儀果間⋯都係要叩門⋯難聽啲講句,如果最後結果都係入唔到最心 ...

名校未必係直資,九龍城區校網就係靚在大抽獎都有機會入到名校

又或者調轉嚟睇,如果你心儀喇沙,瑪利諾,協恩小學嗰啲,你唔搬去嗰邊又點玩大抽獎抽入呢

大宅

開心吸收勳章

super_cat 發表於 20-9-29 18:22

又或者調轉嚟睇,如果你心儀喇沙,瑪利諾 ...

例如想我仔入喇沙 但大抽獎唔中
係可以去喇沙再扣門?
咁考私校直貨 時間上係再早過大抽獎?
著金
其實考私小 直小難定扣門難啲?

男爵府

WIN子 發表於 20-10-2 00:17
例如想我仔入喇沙 但大抽獎唔中
係可以去喇沙再扣門?
咁考私校直貨 時間上係再早過大抽獎?

我都未經歷過但我覺得叩門難呀,派位後要有人唔讀先會得少量學位可以叩門,有啲名氣嘅學校好多時要你揀佢 111 先會有機會俾你叩門,即係唔係本區嘅話已經輸蝕咗,同埋每人最有機會叩到都係揀咗111嗰間

官/津嗰啲你只可以最心儀一間,好似好難話想搏幾間囉

但私/直就你可以同時心儀幾間,可能獲得1間甚至更多嘅offer, 再慢慢諗揀邊間,大家都係咁嘅時候,自然會有人為咗一間私/直小放棄另1間嘅offer,甚至有人得到好好嘅官/津小offer 而放棄私小, 所以感覺上私/直小有得候補到嘅機會係多啲......

只係個人感覺咋,我未開始經歷呢啲

大宅

開心吸收勳章

super_cat 發表於 20-10-2 01:56
我都未經歷過但我覺得叩門難呀,派位後要有人唔讀先會得少量學位可以叩門,有啲名氣嘅學校好多時要你揀佢 ...

多謝咁有心機回覆(emoji)(emoji)
因為而家住新界 都想之後可以搬出九龍
當然首選係九龍城區 真係要做下功課

大宅

super_cat 發表於 20-9-29 18:22

又或者調轉嚟睇,如果你心儀喇沙,瑪利諾 ...

名校讀書壓力大⋯如果你小朋友唔係好叻果啲俾你就算入到去,佢追唔上程度個人讀得唔開心,冇曬自信⋯唔通係好事?出名未必係適合你嘅小朋友

男爵府

FilifalaW 發表於 20-10-3 01:20
名校讀書壓力大⋯如果你小朋友唔係好叻果啲俾你就算入到去,佢追唔上程度個人讀得唔開心,冇曬自信⋯唔通 ...

同意呀,我BB其實仲好細,但我都已經諗緊佢第日返學應該揀咩學校

我都好想佢入到啲唔係一味催谷,可以愉快學習但又學到嘢嘅學校,我唔介意俾幾千蚊一個月學費 (太多我都俾唔起啦,但一般直/私學費都負擔得起嘅),但奈何呢啲學校都好搶手,唔係話你想入就入到

大宅

super_cat 發表於 20-10-2 01:56
我都未經歷過但我覺得叩門難呀,派位後要有人唔讀先會得少量學位可以叩門,有啲名氣嘅學校好多時要你揀佢 ...

你分析得啱吖,111唔中後又要叩門⋯⋯學校重要揀人⋯叩都未必一定入到

我自己覺得如果佢真係有料,其實讀邊間都冇乜所謂

首頁

尾頁

跳至