自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

sonet 發表於 20-9-19 21:58
而家大部分人都係私家開刀生仔, 埋單都十萬, 請個陪月,買餸,一個月就已經唔見咗十三萬, 有時諗諗下呢 ...
我絕對拿到呢筆錢,但我不會咁洗錢法。我窮慣,留錢比仔女讀書、買樓好過。
我二胎都沒請陪月,第一胎,奶奶有幫下手,老公幫少少,好在仔乖易湊。第二胎,請海外工人失左預算,明明五月要到變左八月初先到!我六月份生細b,足足有近二個月食自己,完全沒人理我死活,我老公忙工作幫不到手,我一湊二。我已經係生仔前半年請工人,如果再早點請,又不肯定細b情況點。

我覺得一個平衡點又省錢少少的做法,請個工人,做家務同幫手湊嬰兒(做陪月的野);訂月子餐。咁會比單請陪月平好多。(尤其是預左要之後工作,都係要工人湊嬰兒的話)。

我二個細路政府醫院生,比起私家省左幾萬。如果計埋省陪月條數,我二個細路省左十萬至少。

Adrio77    發表於 20-9-20 20:58
Tinsky    發表於 20-9-20 16:41

大宅

當年我個陪月超好,冇佢我一定餵唔成人奶,又幫我教埋工人點樣湊B

大宅

luvubabemiu 發表於 20-9-19 19:11
市價$26000-$30000
重要未計買送錢

而家24 陪月幾錢?

我2016 個時 就 38000

翡翠宮

回覆樓主:

貴都唔上
最麻煩係冇質素嘅保証
當最需要嘅時間先知佢係呃飯食嘅
已經太遲

珊瑚宮

黑心陪月post好多
請著件儍人呃飯食
或老孤狸又偷又呃
新手媽媽就慘了
玩具萬歲!

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

PerryChak 發表於 20-9-20 03:01
好無陰公,我讀完差唔多8年,見過幾份,完全係無人請,我個價只係5日8小時,15000
...
你一份陪月工, 都冇做過?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

大仔而家1O歲,果時陪月$13OOO我覺得OK,2年半後細仔已經$17OOO(同一位陪月EE),嘩,加幅已經好勁,而家仲勁

大宅

回覆樓主:

我覺得,呢個價,請2,3個工人仲好。

一個做清潔連買用品,一個做大廚連買送,一個湊b.

24小時有人幫你,佢地輪休。

不過間屋要夠大。

Adrio77    發表於 20-9-20 20:59

子爵府

Astra00 發表於 20-9-20 08:44
我絕對拿到呢筆錢,但我不會咁洗錢法。我窮慣,留錢比仔女讀書、買樓好過。
我二胎都沒請陪月,第一胎,奶 ...

咁都可以請左陪月,都仲有錢讀書,買樓既
入私院請陪月讀名幼私小..初中再送去外國讀書.....

請工人幫手湊,又未必個個識幫bb沖涼既。
我有樓有姐姐有陪月去私院生...只生一/兩個...十幾萬...個零月就搵得返...何必辛苦自己...如果擔心陪月質素,我大部分朋友都有請過,都係搵返朋友用開果啲...有口卑......

珍珠宮

回覆樓主:

好似我咁,十年前自己湊住個歲幾嘅,屋企又冇老人家幫手,逼住請個陪月。星級陪月我就冇本事請,唯有請個人哋介紹嘅,點知請著個做嘢「拿西」不特只,煮嘢又唔好食、湊b只識得抱住搖搖搖、沖涼水永遠過熱、唔識處理亞b肚臍令佢發炎丶尿片濕咗唔換...$18000一個月換嚟真係唔止一肚氣!

伯爵府

一世人最多咪用 兩三次, 坐月補得好,休息足,身體復完都好d。

大宅

Taitaimui 發表於 20-9-20 12:26
咁都可以請左陪月,都仲有錢讀書,買樓既
入私院請陪月讀名幼私小..初中再送去外國讀書.....
同意,一生人最多都係生兩次,同埋我去私家生+陪月+工人又唔會影響日後比小朋友資源,唔明點解要辛苦自己
公立生係平啊,但我唔想為左個10萬辛苦自己

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

當年我陪月好正,萬五蚊左右,我覺得好值,不過成十年前了
我坐完月個個讚我面色紅潤

我當年完全無人幫手,所以一定要請

估唔到已經起咗咁多價

禁止訪問

男爵府

13年前,8個鐘10000,我都覺得好貴而家直頭天價

伯爵府

雞蛋公主59 發表於 20-9-19 21:10
請陪月真係貴,但如能夠請到個幫到手既,就真係值。
我第一胎搵媽媽幫手,到有第二胎有請陪月,個一個月真 ...

等於請工人一樣,幫到手就值,幫唔到手就三千都唔值,我當年無請陪月(因奶奶話無用,佢生三個都唔駛人幫,話我巴憋,當時細,佢咁講,我就無請,又唔係佢比,又唔係佢仔比,我當時都唔知點解信佢老點), 廿一年前陪月只係七千元(當年我人工的三份一),我超後悔,因我後來睇醫生我用咗十倍(無七萬都六萬)(坐月坐得唔好,無人幫手)身體差咗。
無話值唔值,如果你揾六萬或老公揾好多,用三萬而她又做得好,幫到手,無問題,但你揾萬五,請個三萬的陪月,咁就係幾貴,自己衡量。

伯爵府

ainnai 發表於 20-9-20 12:17
我覺得,呢個價,請2,3個工人仲好。

一個做清潔連買用品,一個做大廚連買送,一個湊b.

呢個咪就係問題
有幾多人間屋可容纳3個工人
而且,陪月只係請一個月
工人係2年约

伯爵府

Anbelle 發表於 20-9-20 14:47
同意,一生人最多都係生兩次,同埋我去私家生+陪月+工人又唔會影響日後比小朋友資源,唔明點解要辛苦自己
...

對,自己要愛錫自己多D
身體係自己的

大宅

MerryMe 發表於 20-9-19 20:21
但我個人覺得必須請,就算有工人姐姐都會請
坐好個月非常緊要,99果類人物講乜都唔好信,媽咪雖然會幫手, ...

咁又係啊,坐得唔好就一世,有朋友就係省唔請,有2大長老幫手,食埋d嘢都唔啱,依家身體仲差過未生,個個月都病

男爵府

回覆 MerryMe 的帖子

請倒自己喜歡的便好,貴到48,000- 128000也大把。這個時間不是任何家庭也負擔倒。咁多人買 Chanel An Hermes, 一定有架

首頁
34567...9

尾頁

跳至