自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

sonet 發表於 20-9-19 21:58
而家大部分人都係私家開刀生仔, 埋單都十萬, 請個陪月,買餸,一個月就已經唔見咗十三萬, 有時諗諗下呢 ...

我今年生,媽媽谷都多過一半人去私家生。
家下啲後生搵到錢咪想舒舒服服去私家生同請陪月...
一生人都係一兩次...使十零萬又唔算多
一年旅行錢都係返度...
廿尾三十歲呢批,有幾多個未去過歐洲...手指都數得出...好多都一年幾轉歐洲日本泰國韓國咁

大宅

要招呼多個人,唔好彩遇著個多咀都確係几煩

子爵府

我生兩個都冇請,覺得貴,又唔知好唔好,媽媽加姐姐,老公請下假。
唯一缺點餵母乳第一胎唔識,第二胎乳腺炎,第二胎全人奶好難湊,成兩個月冇訓過一覺好

大宅

回覆樓主:

我生兩次都有請,因為屋企冇人幫到手,好慶幸陪月好好,佢黎果8個鐘我真係好安心休息同有好味野食,仲幫手教埋工人點做~第日阿女或媳婦生b我都會送陪月做禮物~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iamiam 發表於 20-9-19 19:20
重有人請,講真,一點也不值

子爵府

sonet 發表於 20-9-19 21:58
而家大部分人都係私家開刀生仔, 埋單都十萬, 請個陪月,買餸,一個月就已經唔見咗十三萬, 有時諗諗下呢 ...
跟住再入埋私校

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

雖然係貴,不過我識既人當中都多人請,好似請陪月係必需品咁,反而你唔請呢,可能會比人感覺你窮,慳錢先請唔起
識人請陪月請足3個月,屋企已經有工人及婆婆每日過黎照顧,加埋亞爸亞媽,成5個人湊一個bb
註:我認我窮,第1胎婆婆幫我坐月,第2胎嫲嫲幫我坐月

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 20-9-19 23:10
雖然係貴,不過我識既人當中都多人請,好似請陪月係必需品咁,反而你唔請呢,可能會比人感覺你窮,慳錢先請 ...

自己坐都唔係問題,我講而家,自己食可叫陪月餐,只照顧嬰兒飲食換片,初生b瞓多,係夜奶辛苦,同睇自己迷唔迷信唔濕水,我之前有請4小時唔係陪月出生,就好似鐘點,一至五兩星期,星期六日我自己幫bb沖涼洗衫曬衫,我請佢只係陪我去健康院

伯爵府

Xmas吸收勳章

luvubabemiu 發表於 20-9-19 19:11
市價$26000-$30000
重要未計買送錢

做朝9晚6嗰d,唔包過夜都咁貴呀。。。我4年前都係$17000,依家貴咗咁多

子爵府

我生兩個都係媽媽幫手,好感激佢!
反而我99一來到訓SOFA度等食,好似係佢坐月咁

Adrio77    發表於 20-9-20 15:42

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

係貴,但我覺得值。

我自己好彩,請嗰個好好,煮嘢好食,而且佢會不停叫你休息瞓覺, 佢喺度嘅時候都零煩惱。反而媽媽同奶奶,就算你話佢出發點好,但都可以令人好心煩。

珍珠宮

回覆樓主:

9年前第一胎用友情價14000請左個好陪月,第二胎唔捨得自己同姐姐坐月,而家過20k更加唔捨得

珍珠宮

回覆樓主:

我姨甥女就嚟生, 佢book咗一個24小時陪月陪兩個月, 好似要11萬, 呢個係朋友介紹應該 有信譽和口碑, 如果陪月能夠好好照顧啱啱出世嘅bb ,令新手媽咪可以好放心咁休息 , 我覺得係值得請的, 四大長老也未必靠得住, 聽過好多case都係講就天下無敵

大宅

Taitaimui 發表於 20-9-19 22:57
我今年生,媽媽谷都多過一半人去私家生。
家下啲後生搵到錢咪想舒舒服服去私家生同請陪月...
一生 ...
Yes, 我黎緊生b, 都係私家開刀,叫左月子餐,請左陪月淨湊bb, 媽咪過黎陪我,屋企有工人負責做家務
老實講一生人最多都只係生兩次,負擔得起既我諗唔到點解要辛苦自己🤔
好多人話搵媽咪/奶奶等長輩幫手,一來陪月係我比錢,所以我可以叫佢做野,但點叫奶奶做野?同埋其實有得揀,我都唔想媽咪奶奶咁辛苦,仲要走黎照顧我同bb

子爵府

luvubabemiu 發表於 20-9-19 19:11
市價$26000-$30000
重要未計買送錢

好無陰公,我讀完差唔多8年,見過幾份,完全係無人請,我個價只係5日8小時,15000

子爵府

PerryChak 發表於 20-9-20 03:01
好無陰公,我讀完差唔多8年,見過幾份,完全係無人請,我個價只係5日8小時,15000
...

太平我都唔敢請。
我請左個6日$26000既

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

MerryMe 發表於 20-9-19 20:21
但我個人覺得必須請,就算有工人姐姐都會請
坐好個月非常緊要,99果類人物講乜都唔好信,媽咪雖然會幫手, ...

由其第一胎,我個陣工人黎左無耐,自己又唔識,亞媽又未必日日黎到,陪月可以幫手教工人煮飯煲湯同點湊bb, 我媽咪就隔住咁黎,由其陪月或工人放假,各人都有充分休息,做野脾氣都好d. 可能有人覺得一屋四人湊一個細好誇張,但其實都唔係架,初生b夜晚都唔訓,變左我夜晚都要自己湊,日間陪月係度都好忙,主要整送煲湯同bb沖涼餵奶,工人做家務手洗bb 野,學煮飯湊b, 媽咪就做back up, 我因為晚上湊,日間基本就休息,所以比得起,我都建議人請。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

疫情前去探朋友,探B,見到佢個肥陪月坐喺一張櫈仔上,屁股大過張櫈仔,好似隨時會跌,再將BB放喺佢一隻大脾上換片,BB搖搖欲墜,見到好心驚,爸爸敢怒不敢言,因怕老婆,媽媽個樣好放心,公主咁等食,個B乜都唔理,後來外婆到,佢係好潮好醒嗰 d,佢靜靜同我呻,咁貴請個陪月做得咁差,憎到個培月死,叫佢唔好咁換片,堅持要咁危險,個女又buy, 冇辦法,唯有自己跟到實。
我覺得巿面太多陪月,好多都唔合格。

Adrio77    發表於 20-9-20 15:44

首頁
23456...9

尾頁

跳至