自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ew777 發表於 20-9-20 23:28
講得啱,而家陪月係身份象徵

我覺得d人系私家生 ,先好似係身份象徵。
如果媽媽可以後生10 年,我都會想佢幫手多過請陪月,起碼佢最了解自己。不過事實係佢已經有心無力。所以先請人。其實日日同個陌生人一齊貼身10 個鐘頭,吾系個個想。

大宅

amos_BB 發表於 20-9-20 23:34
我覺得d人系私家生 ,先好似係身份象徵。
如果媽媽可以後生10 年,我都會想佢幫手多過請陪月,起碼佢最了 ...

私家生也是身份嘅象徵

禁止訪問

子爵府

我工人 煮飯 煲湯 (基本上我日日食同一款都ok)
奶奶幫手 (幫BB 沖涼)
我記得果陣日日訓到12 點先起身
訓醒就得閒換下尿片 餵下奶...餵奶粉 爽好多

請陪月d 錢不如比屋企人好過

男爵府

我捨得俾錢,反正都只係請一兩個月,可以接受,最重要自己可以舒服好多,唔使咁辛苦,養好個身體

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

Kettlechips 發表於 20-9-20 23:04
其實有咩值唔值,當然不是必須,可以話係一種享受,畀得起捨得比咪請囉。
正如幾千蚊一個CHANEL銀包幾萬蚊 ...

好就享受,唔好就貼錢買難受

子爵府

回覆樓主:

請一個完全冇関系的人,都系博,分分鐘唔系舒服左,系激氣

伯爵府

Ytfc 發表於 20-9-19 22:57
有能力,而又搵到個有口碑嘅,一定請,有個好陪月真係爭好遠。

我阿媽當時過黎住幫我坐月,我唔想自己辛苦 ...

我自己阿媽同99都係皇后,比人服侍慣,嘆慣嗰種。兩個完全無諗過幫我手坐月,我亦唔敢想像佢兩個幫我坐月會發生乜事。

兩胎都有請倍月。倍月對我來講真係非請不可。就算有工人,工人都唔會識點湊初生bb, 倍月教識工人好多嘢,根本幫我train埋個工人。

我請咗兩個月,bb由出世到兩個月大的所有問題,倍月都幫到我解決。Plan曬煮曬我的三餐,教埋我工人煮。上奶,餵人奶嘅問題一一同我解決。每日bb用品的清潔流程,bb沖涼,點照顧bb,唔止親手做,仲一一同我教曬工人。仲要做埋我心理輔導員,倍我傾計。

我真係只負責休息,養返好身體。我覺得好值,唔敢想像無咗佢我會幾辛苦。

用人不疑,疑人不用。請得佢就信任佢。同工人一樣。如果事事都驚人做得唔好,就只能乜都自己做曬。當然,完全信任一個人之前,都要觀察嘅。但見有jm話唔會比人掂自己BB,門口都唔想比人入。我只能說,我比較怕辛苦,我選擇花多少少時間心機去觀察選擇合適人選,比多少少耐性train掂幫到我手的人,洗多少少錢,然後自己可以舒服D過日子。
利申,倍月熟人介紹。第一胎時都花咗D時間去建立對佢的信任。第二胎直情無後顧之憂,對佢百分百信任。坐月坐得又開心又復原得快,勁唔捨得佢走!

伯爵府

rcja888 發表於 20-9-20 09:14
而家24 陪月幾錢?

我2016 個時 就 38000

我兩年前請全日過夜的係$40000一個月。我個倍月十年前已經幫我坐大仔月,佢算係好有經驗的倍月。不過未算係星級。

伯爵府

ainnai 發表於 20-9-20 12:17
我覺得,呢個價,請2,3個工人仲好。

一個做清潔連買用品,一個做大廚連買送,一個湊b.

我請工人都有十幾年,自己娘家都有用開工人,請過好嘅工人都好幾個。
但我可以講,就算一個好好的工人,都唔可能做到一個好好的倍月做到嘅嘢。
唔好講其他,淨係中國人坐月宜忌,食得同唔食得D乜嘢,工人已經無可能識。
都莫講話我地要求的湊bb嘅衞生同安全程度,賓賓印印幾好都好,根本唔教係唔會識。

子爵府

我生3個都未請過,返8個鐘,好貴囉

伯爵府

Kettlechips 發表於 20-9-20 23:04
其實有咩值唔值,當然不是必須,可以話係一種享受,畀得起捨得比咪請囉。
正如幾千蚊一個CHANEL銀包幾萬蚊 ...

根本就係

就好似我都聽過有D人話唔請工人,因為唔慣有個外人喺間屋走來走去,唔會信人掂自己屋企嘅嘢諸如此類⋯⋯

但當你請呢個人嘅錢係完全唔係一個負擔,甚至係零頭,而你間屋又大到根本佢做乜都完全影響唔到你時,可能你唔止請一個添!請多個人去監管D工人都仲得呀!我真係未見過香港地大富之家唔請工人!大把同「富」字沾不上邊都請啦!請咗點會唔係舒服D?

有D錢嘅,就算自己阿媽會幫,都好多請倍月啦!仲有,嗰D圈子,一定有唔少人用過D倍月係信心保證,唔難揾到好幫手囉,點會盲中中亂咁請?少擔心質素問題啦。夾唔夾到又另計嘅,無嘢係零風險。

禁止訪問

子爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

你身體有什麼事?睇醫生用了咁多錢,真的好貴。

水晶宮

我諗起自己坐月一把辛酸淚!老公返工!自己又生完長痔瘡又痛又虛仲要揍B!人奶唔多滴!好辛苦。。有陪月我諗會好好多!我話過唔會再同老公生仔!一個已經捱死我!

男爵府

回覆樓主:

做呢行好揾

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

qqlun 發表於 20-9-19 20:55
我都吾捨得~寧願自己辛苦D

我好好彩, 有個湊過NB既老公做我陪月 (佢幫手湊過自己兒甥), 果陣興食產後28方, 佢就負責幫BB沖涼同煲嘢我飲, 阿媽住得近, 每日拎飯餸黎俾我地食.我自己就負責埋身餵同泵奶.

伯爵府

aa06 發表於 20-9-21 03:04
回覆 歌莉亞 的帖子

你身體有什麼事?睇醫生用了咁多錢,真的好貴。

我媽早逝,我無媽媽幫手,自己又開刀,坐月坐得唔好,又無休息,唔係個個B都易揍,我個唔瞓覺的(人地話初生成日瞓,咁自己可以去瞓),搞到我好勞累,之後身體好差,人地打個噴嚏,我就即病,三日唔埋兩日病,流感都中埋,成日睇醫生,又要返工,又腰痛及坐骨神經痛,先先唔識,睇骨科,之後睇物理治療,九百一次(睇咗幾十次),我好瘦,B好肥,所以抱完又痛番,因成日感冒,仲搞到鼻竇炎,成日食藥食抗生素,食到身體好弱, 到後來,有好心鄰居見我差成咁,介紹我去睇中醫(當年已成千元一次,一星期藥,仲要自己煲的,好貴,中藥又慢),睇咗幾年個身體先好轉。係用了好多時間調理。

大宅

aidan08 發表於 20-9-21 01:52
根本就係

就好似我都聽過有D人話唔請工人,因為唔慣有個外人喺間屋走來走去,唔會信人掂自己屋企 ...

同去私家醫院生仔一樣,有人覺得”一點也不值”,
明明行路/搭巴士都去到目的地,點解要搭的士/揸車, “一點也不值”(emoji)(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至