自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能唔好放重喺體重先,因為運動會增加肌肉,肌肉比肥肉重。。。

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

茶木 發表於 20-9-21 10:44
我都明萬事起頭難,我由超級唔健康飲食+0運動,到而家大部份時候食得健康已經有進步

雖然磅數無跌,但我 ...

個案分享: 我有個同事年紀大約47-48歲, 中央肥胖到好似有左咁, 搭地鐡成日有人讓座, 鍾意食mcdonald, 台灣牛肉面, 各種精製零食, 一個月至少2次 buffet

但疫情關係佢呢幾個月都在家吃飯, 亦無買過外賣, 居然輕左10幾磅呀 !

子爵府

2020勳章

茶木 發表於 20-9-21 10:49

我check 到膽固醇高,唔節制唔得,醫生話一係控制飲食做運動, ...

你膽固醇有幾多度呀?
咁你而家開始做咩運動? 唔做運動嘅日子食飽飯去行吓都有用㗎。點都好過坐喺度。

大宅

Casalam 發表於 20-9-21 10:45
要忍口真的太難

係,好似琴日去飲茶, 屋企人食埋炒野,煮炸野,我都一齊食

夜晚屋企人飯局,有我最鍾意食嘅咕嚕肉, 又有靚牛扒,好在我買咗海鮮上去烚, 轉頭仲整埋西米焗布甸

我又乜都食齊

好在我未去之前做咗一個鐘運動,無咁罪惡

大宅

VickiC 發表於 20-9-21 10:54
你膽固醇有幾多度呀?
咁你而家開始做咩運動? 唔做運動嘅日子食飽飯去行吓都有用㗎。點都好過坐喺度。
...

我膽固醇5

我急步行同踩單車,近排成日落雨,多數去會所跑步機急步行

我都諗住每晚都做運動,過一排睇下有無進展

大宅

起碼三十分鐘 帶氧 先有用架

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

我本來淨係早上做運動,而家開始晚上都做20分鐘包掌上壓,但晚餐唔食澱粉質,睇下可唔可以縮胸

子爵府

2020勳章

茶木 發表於 20-9-21 11:05
我膽固醇5

我急步行同踩單車,近排成日落雨,多數去會所跑步機急步行

5.2先超標
唔係咩?

你會所有冇air walker ? 初初做運動呢部機幾好嘅, 體能好d再做其他

單車機好似hea咗D

大宅

Catcatlove 發表於 20-9-21 11:12
我本來淨係早上做運動,而家開始晚上都做20分鐘包掌上壓,但晚餐唔食澱粉質,睇下可唔可以縮胸
...

好奇你個胸有幾大, 遮樣影個身張相黎睇下,你講到好跨張咁

佢咁大?

大宅

2020勳章

naicha 發表於 20-9-21 10:43
急步行我係50分鐘5KM, 心跳around 125 以上
行一次大約5000步左右? 咁上下, 冇刻意留心
因為怕傷膝, 冇跑 ...

謝謝呀

子爵府

2020勳章

茶木 發表於 20-9-21 11:24
好奇你個胸有幾大, 遮樣影個身張相黎睇下,你講到好跨張咁

佢咁大?

仲要個型好難睇又有副乳,次次去試身室試衫咩衫都唔想買

大宅

VickiC 發表於 20-9-21 11:16
5.2先超標
唔係咩?

5.2超標,我而家責界

所以我戒晒餐蛋麵

會所有airwalker, 但對我無運動開,有啲辛苦

單車我都覺得hea, 所以踩一陣就急步行

子爵府

2020勳章

Catcatlove 發表於 20-9-21 11:34
仲要個型好難睇又有副乳,次次去試身室試衫咩衫都唔想買

可能以前食完飯灘係度,食薯片零食又灘係度食,啲肉走晒去側邊

大宅

Catcatlove 發表於 20-9-21 11:44
可能以前食完飯灘係度,食薯片零食又灘係度食,啲肉走晒去側邊

我食完飯攤係度,就走晒去肚腩

子爵府

2020勳章

茶木 發表於 20-9-21 11:42
5.2超標,我而家責界

所以我戒晒餐蛋麵

食少啲油膩野同cream會好好多,好多人都有膽固醇過高嘅問題

air walker 減大脾同腰側好有幫助
我最初做運動嘅時候都成日用呢部機
不過依家體能算唔錯
而家呢部機對我來講都太Hea
但係當初踏出第一步係靠佢嘅

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

先講,我唔識減肥好多理論,但你講一餐食唔飽要搵野食。咁不如諗下食一些低卡的食物,但真要食飽,不要成日諗食野。

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

茶木 發表於 20-9-21 11:42
5.2超標,我而家責界

所以我戒晒餐蛋麵

請問5.2係總膽固醇定LDL ?

單車因為坐住係度做, 只運動到下半身減唔到腰腹, 雖然效用一般但絕對好過完全唔運動

你已經做左一個月係好既開始, 慢慢來逐漸增加強度, 加油 !

伯爵府

2020勳章

茶木 發表於 20-9-20 06:43
1/ 好似琴日咁,我朝早2塊麥包+芝士,咖啡無加糖,午餐食一個餐,但少飯,我4,5點又開始餓,我就食咗一盒 ...

其實選健康,但量唔算少到可以明顯減肥,妳唔食下午茶塊包就差唔多。
晚餐肉碎係全瘦肉嗎?

大宅

Ononluk 發表於 20-9-21 11:58
其實選健康,但量唔算少到可以明顯減肥,妳唔食下午茶塊包就差唔多。
晚餐肉碎係全瘦肉嗎?
...

肉碎pure一pack嗰種

我睇過麥包,每塊82.5卡路里,我唔食下午茶,捱到6,7點就餓到狂食零食

別墅

2020勳章

回覆樓主:

我覺得我自己到咗4x歲,做咗運動4個月,冇減食,磅數又只係落小小。但啲朋友就話我瘦咗好多,其實最緊要firm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊