自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

大宅

茶木 發表於 20-9-19 22:33
唔係日日,太餓先會
跟據我經驗,就算間中咁,都會肥過之前,所以吾好比自己太餓。每餐8成飽,再選擇健康的食物。應該會慢慢瘦,寧願慢d都吾好反彈

別墅

我由160減到120,搵營養師減的,減完3年冇反彈,可以分享下我個餐單

早餐:半個咸餐包+咖啡(skimmilk)
午餐:盡量帶飯(大概半碗飯,肉同菜,肉的份量大概係一隻雞髀,如果蒸肉餅大概2匙羹,菜任食)/同同事出街食就選啲少油少鹽的野(清湯魚蛋米之類啦)
晚飯:盡量自己煮,肉同菜份量同下午一樣,冇食飯

初初減係會肚餓,下午茶可以飲脫脂奶/食幾粒nuts/半包梳打餅/間唔中幾塊薯片(真係3-5塊)

自己煮飯時菜係白烚,冇油冇鹽,肉就盡量蒸,有調味但盡量少。

如果嗰日夜晚約左人食飯,下午要減返份量,

要食甜品就要減飯,同埋要做返更多運動去burnt fat

一星期最少3日跑30分鐘。

男爵府

你試吓一個星期唔食加工澱粉質
介白糖及加工糖食品
飲多啲水早啲瞓
菜,肉,海鮮可以任可調味
唔洗走油白烚
不要多汁
一星期後一定會有成績
如果有成績,就係你碗少飯及糖份出事
記住唔可以偷食
生果要食低糖份及每日份量一個
呢個星期比自己適應
之後可以慢慢加番原型澱粉質
可以食薯仔蕃薯南瓜...............
記住份量要控制

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章

茶木 發表於 20-9-20 06:43
1/ 好似琴日咁,我朝早2塊麥包+芝士,咖啡無加糖,午餐食一個餐,但少飯,我4,5點又開始餓,我就食咗一盒 ...

樓主不如試下頭2星期,全戒粥粉麵飯麵包澱粉質的食物和甜食睇下效果,頭1,2星期跌磅最快的

伯爵府

計卡路里加運動

大宅

樓主加油!其實你本身都唔算好肥,做咗運動就算減唔到磅,起碼人會健康啲,心情舒暢啲,夜晚好瞓啲。

我同你年紀差不多,疫情期間我都肥咗好多,個人愈嚟愈唔願郁。呢個星期開始的起心肝做運動減肥,暫時未見到成效,頭兩日做完仲重咗,不過我覺得郁好過唔郁,我哋一齊繼續努力!

侯爵府

2020勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有用,我五月中開始天天做運動,完全沒有節食,至今減了12磅。我跟app跟coffee ,每天大約45mins,得閒就做耐d,強度不大,一樣爆晒汗,好爽

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

茶木 發表於 20-9-19 22:16
我都有減糖,食少好多澱粉質,飲品唔加糖

但成個月一磅無瘦過囉

會唔會減左脂加左肌肉,所以磅數無變,但其實身形變好左

男爵府

回覆樓主:

樓主飲得夠水嗎?會唔會飲甜野?因為一杯飲品已佔每日所需糖分一半,加埋其他食物生果糖分好易過左。另外可能你未習慣食量所以覺得餓,慢慢黎,你應該係主餐食唔夠所以下午茶食多左就重左,蛋白質要食多少少

大宅

heiheima88 發表於 20-9-20 10:30
樓主飲得夠水嗎?會唔會飲甜野?因為一杯飲品已佔每日所需糖分一半,加埋其他食物生果糖分好易過左。另外可 ...

介咗甜飲品,但間唔中有食蛋糕同雪糕

大宅

1773 發表於 20-9-20 08:39
有用,我五月中開始天天做運動,完全沒有節食,至今減了12磅。我跟app跟coffee ,每天大約45mins,得閒就做 ...

我都希望第2個月會有進展,見你地效果唔係即時

大宅

力神 發表於 20-9-20 08:15
樓主不如試下頭2星期,全戒粥粉麵飯麵包澱粉質的食物和甜食睇下效果,頭1,2星期跌磅最快的
...

我一開始時戒過10日澱粉質瘦咗2kgs, 但一食番就反彈

大宅

吉野 發表於 20-9-20 08:12
你試吓一個星期唔食加工澱粉質
介白糖及加工糖食品
飲多啲水早啲瞓

聽日開始,我中午去飲茶,今晚有飯局

子爵府

2020勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果晚餐難,就要從早餐+午餐入手,兩餐一滴油都唔掂,早餐唔食包,改食麥皮,唔飲奶茶 改飲齋啡,午餐改食烚瓜菜,鷄胸,白飯半碗,晚餐只食5成飽

大宅

茶木 發表於 20-9-20 06:46
你減咗幾耐?

有無偷食雪糕,甜品?

不嬲都唔食架
細個開始屋企無零食,所以慣咗唔食

玩ringfit都一兩個月架喇
次次出哂汗心跳過130

大宅

elim0_0 發表於 20-9-20 08:09
我由160減到120,搵營養師減的,減完3年冇反彈,可以分享下我個餐單

早餐:半個咸餐包+咖啡(skimmilk)

你減40磅動力會大啲,我減10磅, 我其實而家又唔算話好肥,我著到中碼,係個肚腩超大

侯爵府

2020勳章

我介醣減左6磅

大宅

mimi199188 發表於 20-9-20 08:09
跟據我經驗,就算間中咁,都會肥過之前,所以吾好比自己太餓。每餐8成飽,再選擇健康的食物。應該會慢慢瘦 ...

我會試下盡量食得再健康啲

侯爵府

2020勳章 hashtag影視迷勳章

茶木 發表於 20-9-20 11:29
我都希望第2個月會有進展,見你地效果唔係即時

不要把著眼點放在減磅, 要享受做運動, 爆汗真係好爽㗎 !而且即使唔減磅,身體應該會健康咗, 可能內臟脂肪少咗呢! 加油

大宅

mariyar 發表於 20-9-20 07:33
1/ 2塊麥包+芝士太少喇
根本唔夠飽
亦唔夠「蛋白質」

1/ 之前食4塊麥包,忍住食2塊咋,芝士好高蛋白質,100G有20G蛋白質,而且低卡路里

2/ 燒肉好少,得幾塊,再扒小小飯,所以唔夠飽

3/ 蕃茄仔同藍莓都係百幾卡路里,但起碼係蔬果

4/ 通常慢做2組,都超過半個鐘, 我隨機,一星期做3日運動,落雨就响屋企做HIIT, 一次度

5/ 晚飯會食好多餸,我盡量蔬菜煮肉或者豆腐,都低卡路里

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊