自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

fanfan2606 發表於 20-9-19 22:34
14歲男仔做錯嘢俾佢媽媽當眾掌摑,之後跳樓身亡。當我睇咗完整嘅cctv片段,我喊咗出嚟,好壓抑。睇到個14歲 ...

RIP
睇住佢跳樓嘅同學情緒都受影響,要關注

珍珠宮

回覆樓主:

之前見到視頻,媽媽打完個仔,好似有個女老師拍住媽媽背脊,拉佢行開咗,否則仲鬧耐D,可能媽媽太激氣喇!

旁邊同學嚇到呆咗,唔識反應,一世有陰影

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

anju 發表於 20-9-20 00:40
你而家有怪他嗎?

冇怪
但關係唔好
係因佢性格、說話態度問題
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

冰封三尺非一日之寒
我諗佢阿媽成日兜巴升佢,好傷自尊心,仲要啲大陸人最鍾意當眾羞辱自己仔女以建立權威

你哋以為佢係覺得太無面所以要死?非也
個仔嘅做法係報復,佢要用自己條命,令自己阿媽一世活在陰影當中,小朋友嘅世界,愛恨分明,你點對我,我一定點對番你

gigiic    發表於 20-9-20 09:45

子爵府

仲有個老師都好大問題
見住公學生比阿媽又摑又叉頸咁完全無反應
根本就係默許體罰 不過自己唔方便出手咁解

公爵府

Onlok 發表於 20-9-20 00:46
每個小孩都唔同,我當年係food court當衆比啊爸打咗一把都無想去死,係喊囉。又試過新年當住咁多親戚面前 ...

以前冇咁多人跳樓自殺。
而家週時有,小朋友睇得多呢d新聞,知道原来可以咁做,一死了之。到自己唔開心,有挫敗時,就會去尋死。
所以我老公盡量唔比我仔睇呢类自殺,情殺,或者系学校開槍乱射呢d新聞,唔想佢有錯觉,觉得呢d行為糸一個option.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

littlesister 發表於 20-9-20 01:25
其實玩牌好少事啫,當眾掌摑真係好大傷害,teenager 好要面,點面對同學朋友
...

就係玩牌好少事,學校點解要咁嚴重call晒家長嚟學校,罰下個學生,寫手冊,或打電話通知家長已足夠,學生又唔係打架偷野犯事咁大罪,唔call家長可能都會無事,家長都要面,家長覺得無面都會更加嬲

水晶宮

chichiwing 發表於 20-9-19 23:17
六七十年代邊個唔係比老豆老母打大?!係而家D小朋友掂下都話要報警仲要自殺
...

我哋年代的父母就係成日打同摑,手腳都係藤條印返學。摑完仲要唔比喊唔比嬲。鬧你就用羞辱既說話去教我哋。但我哋幾兄弟姊妹又出奇地生性,有正確道理價值觀

伯爵府

fanfan2606 發表於 20-9-19 22:34
14歲男仔做錯嘢俾佢媽媽當眾掌摑,之後跳樓身亡。當我睇咗完整嘅cctv片段,我喊咗出嚟,好壓抑。睇到個14歲 ...

好慶幸由細到大啊爸媽都冇因為讀書成績問題而責罵過,只係家教管教嚴,唔可以出夜街。

水晶宮

wan_sosin 發表於 20-9-20 09:23

就係玩牌好少事,學校點解要咁嚴重call晒家長嚟學校,罰 ...

記者我哋小學時,犯小錯都會call家長管教

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 小寶貝兒 的帖子

對, 即使而家幾十歲人都會記得, 係會記一世的

男爵府

好可惜~

水晶宮

回覆 wan_sosin 的帖子

x2。成件事的處理唔合比例。
真係好小事,悲劇可以避免。都14歲,過幾年就成人...

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-9-20 09:32
記者我哋小學時,犯小錯都會call家長管教

中學生啦已經,玩啤牌係小事,同屋企人都會玩啦

琥珀宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 20-9-20 09:23

就係玩牌好少事,學校點解要咁嚴重call晒家長嚟學校,罰 ...

咁家校合作又未必係錯,可能都係想家長多些關心學生啫

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-9-20 09:21
以前冇咁多人跳樓自殺。
而家週時有,小朋友睇得多呢d新聞,知道原来可以咁做,一死了之。到自己唔開心, ...

我又無咁做喎,反而會同佢哋講一自殺就乜都無得玩無得享受。況且你唔俾佢睇,現今科技發達,資訊爆炸嘅年代,佢哋實會知道。
我細時係返教會,講自殺會永遠俾火燒,所以唔會自殺,因為仲慘過在生。後尾十一二歲就覺得世界咁大,我未旅行,未玩,緊係唔死啦!所以淨係想快啲大自己搵錢搬出去住。

珍珠宮

Jane1983 發表於 20-9-20 10:26
回覆 wan_sosin 的帖子

x2。成件事的處理唔合比例。

係囉,已經唔係小朋友,對十幾歲年青人嘅處理手法係不當

珍珠宮

littlesister 發表於 20-9-20 10:37
咁家校合作又未必係錯,可能都係想家長多些關心學生啫

比我係家長,我唔會願意因為咁樣要返學校見老師,係懲罰埋個家長,好容易遷嬲個仔女,我仔都係青春期十多歲,中學係盡量要個學生自己承擔。
通知一聲家長知道事件已足夠。

琥珀宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 20-9-20 10:59

比我係家長,我唔會願意因為咁樣要返學校見老師,係懲罰 ...

可能文化唔同啩,大陸會似以前既香港,好重視紀律,其實有好有唔好,而家某程度上大寬鬆,搞到而家既學生,唔只無視校規,直情無視法律

男爵府

chichiwing 發表於 20-9-19 23:17
六七十年代邊個唔係比老豆老母打大?!係而家D小朋友掂下都話要報警仲要自殺
...

依句真,我地屋村大嘅比父母打係平常事,從來冇諗過要去死,最差嘅情況係,離家出走。
點講都好,我都替個男仔心痛,生命係好珍貴,希望每個人都明白

首頁

尾頁

跳至