自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

2020勳章

ivycwl 發表於 20-9-19 23:09
唔識謙虛。

大家素未謀面,見都未見過。

最討厭d家長日日都在group上問:今日有咩功課?第一日第二日都算了!日日都問!日日問反同一個問題!同埋有啲家長問完,一陣另一個家庭又問反同一個問題!我明whatsapp的用處係大家有野share,同意見交流互相幫助!但亦都吾應該甘懶,樣樣都倚賴!自己為左方便慳反d時間,但就麻煩左其他家長

大宅

從未遇過

複式洋房

回覆樓主:

係呀....去年的學校group都有好多呢啲人,最後leave 咗,因為冇乜有用資訊。好多家長吹噓小朋友邊間名幼稚園嚟,又話呢間小學係佢哋幼稚園專屬小學,又話其實好多同學唔稀罕入呢間....又話應該認真辛苦啲攞100分定輕鬆攞9x分呢...

其實入得同一間小學,大家小朋友都一樣啦...仲拋唔開幼稚園光環...

而家轉左校....無人講呢啲

大宅

2020勳章

鴨鴨比 發表於 20-9-19 23:14
小學group大家都客客氣氣

幼稚園group一有人曬獎,排好隊型恭喜晒

中晒

子爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幼稚園group好正常, 講野都客客氣氣,互相幫忙
小學就見過一個,佢仔成績係幾好(級十內),佢有次係group度話擔心個仔升唔到精英班點點點,有個人出聲串佢:你仔升唔到咁仲有邊個升到?同埋佢鐘意代表學校答家長問題(因為佢目標係入家教會,仔小3佢都開無數個小1group識家長e. g 1A,1B...)。有次遇著社會事件,佢教人唔洗打電話返學校請假,但d家長個個收到老師電話話係要打返去請假,佢仍堅持自己的說法是對的。
後來,佢如願入到家教會就退group了。(因為都當選了就唔需要再應酬班家長啦)
佢走左之後個group立即正常返哂,冇左佢係度講癈話

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

幼稚園有家長曬命話自己有錢話住九龍塘,但又投訴校車姨姨態度唔好,喂乜有錢人冇司機冇私家車坐架咩

子爵府

2020勳章

有啲家長係好扮嘢,我唔會理佢哋

大宅

ivycwl 發表於 20-9-19 23:20
津小私幼

我仔都係津小私幼,但無家長曬。最多問學校活動啲野,同功課

公爵府

2020勳章

鴨鴨比 發表於 20-9-19 23:14
小學group大家都客客氣氣

幼稚園group一有人曬獎,排好隊型恭喜晒

珍珠宮

回覆樓主:

我個 group 都 ok 正常,越高班就越少家長講嘢。但大級 group 有一個聽講係補習老師,成日 send 埋 d 如何提升 xxx 嘅 link 黎

大宅

去到中小學,
有考試,自然冇人會講呢啲

伯爵府

唔識謙虛。

幾歲? 十級咩呢?

以前我仔女同學都好叻,但家長唔會講咩十級無難度,只會講想個小朋友係中一入自選時有張diploma. 呢類小朋友我真係覺得叻,讀書就算唔係最top, 都唔會差, 拍埋一般學生一定係叻嘅一族, 仲要樂器都咁勁, 但家長都唔會講嘢咁寸。

水晶宮

2020勳章

無遇過,如果個別家長係咁咪由佢自己得意吓囉,都無乜嘢既!
我女pn, K, 小學既家長群組都非常正常,只講學習,家長全都有禮貌有學識

子爵府

deco99 發表於 20-9-19 23:19
好奇係乜類型學校?學術叻嘅私校?
我哋group家長都好客氣,無人讚自己小朋友
...

我都冇見過有家長讚自己小朋友,大group 只交流一般學校資訊,互相提醒。細group家長好熟,經常約出來玩,唔見面就談天說地,唔會曬命。
Sweetheartb

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

中學家長 好禮貌、客氣!
小學大部份都OK,係有一D家長感覺怪怪地... 唔係認叻,係有時對話 好似冇咩思考過 就答... 睇完自己內心笑一笑就算!

大宅

2020勳章

唔識謙虛。

幼稚園有名次?

男爵府

2020勳章

3歲識唐詩,無教過,我吾信,童年就甘糟蹋了
Life is so cool~~~

伯爵府

lovedgs 發表於 20-9-20 00:05
幼稚園有名次?

小學。
不過係小一,只網課了幾日。

男爵府

creambb 發表於 20-9-19 23:48
幼稚園有家長曬命話自己有錢話住九龍塘,但又投訴校車姨姨態度唔好,喂乜有錢人冇司機冇私家車坐架咩
...

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔識謙虛。

仲有係,我自己仔女,連我都唔知嘅嘢,啲家長會知

最記得,話我女返學啲嘢,全部識晒,又識背晒!(事實唔係)
直接問我,我答唔係。仲要質疑我講大話,扮晒嘢
仔,啲分數,我未知,家長已快過我知,又係會直接講同問

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊