自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

民航處不准港龍由吉隆坡返港客機降落 曾接載確診人士

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E6%B0%91%E8%88%AA%E8%99%95%E4%B8%8D%E5%87%86%E6%B8%AF%E9%BE%8D%E7%94%B1%E5%90%89%E9%9A%86%E5%9D%A1%E8%BF%94%E6%B8%AF%E5%AE%A2%E6%A9%9F%E9%99%8D%E8%90%BD-%E6%9B%BE%E6%8E%A5%E8%BC%89%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E4%BA%BA%E5%A3%AB-184209522.html

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港應該好似中國大陸一樣、如果接載未有測驗好的乘客、到香港後驗到有肺炎、航空公司便要停飛7日、嚴重的停飛一個月~

也可解釋道為什麼中國14億人口、患病率那麼低、就因為防疫效率高、什麼事事都非常嚴謹把關~

alice0606    發表於 20-9-20 09:36
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

印度菲律賓可使黑錢買假報告

來香港免費医病
玩具萬歲!

琥珀宮

大力大力 發表於 20-9-20 07:07
香港應該好似中國大陸一樣、如果接載未有測驗好的乘客、到香港後驗到有肺炎、航空公司便要停飛7日、嚴重的 ...

而家停左,d人當人傻,以為轉機就冇事發生,根本一開始就唔可以比確診嘅入境

禁止訪問

琥珀宮

chanjoesmartbb 發表於 20-9-20 07:16
係囉

不過嗰啲地方應該係有錢就可以攪掂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 20-9-20 06:49

其實港龍都好慘,個班印度人係吉隆坡轉港龍機,手持不確實報告,港龍亦冇可能私下檢測,其實除港龍要停飛,更應嚴懲從印度出發

琥珀宮

MM2H 發表於 20-9-20 09:34
其實港龍都好慘,個班印度人係吉隆坡轉港龍機,手持不確實報告,港龍亦冇可能私下檢測,其實除港龍要停飛 ...

但呢單係唔比降落香港,咁民航處點知呢

伯爵府

姐係持假報告上機?咁民航又點在飛機到港前知道有確疹人士?

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

翡翠宮

mandy952 發表於 20-9-20 09:36

睇文中理解係,佢早前一班機,KA734有5個從印度經吉隆坡轉機到港確診,而家要港龍停飛每周3班從吉隆坡到港嘅航班。
呢5個係印度持不實報告上機嘅人,港龍要負責,但我更擔心嘅係,同一航班仲有冇其他人都係同佢哋同一機程,由印度到吉隆坡轉機,到港測係陰性,但可能仍處於潛伏期,已在港社區活動

侯爵府

日日不停咁帶病毒入港,真係多謝晒

侯爵府

其實呢啲高危地區就應該禁止任何人入境啦!

翡翠宮

mandy952 發表於 20-9-20 09:36

應係文筆一舊舊,寫得唔清楚,9月20日報導前日到港航班中左5人,今天(9月20)通知要停飛該航線14天,至10月3日

侯爵府

MM2H 發表於 20-9-20 09:40
睇文中理解係,佢早前一班機,KA734有5個從印度經吉隆坡轉機到港確診,而家要港龍停飛每周3班從吉隆坡到港 ...

咪係! 香港又做唔到定點強制隔離,佢地在社區周圍播毒,香港人仲想去大陸? 自己衰就好,唔好害人啦!香港唔係真以為自己零確疹好掂呀?!

翡翠宮

jolps 發表於 20-9-20 09:47
咪係! 香港又做唔到定點強制隔離,佢地在社區周圍播毒,香港人仲想去大陸? 自己衰就好,唔好害人啦!香 ...

早前例出高危地區,都明白要有指標,唔應該似死老尾咁自己講就係,印度唔檢唔測冇事發生,照比佢入境,硬受

但既然已經實行落地即檢,有數據支持,就要再進一步調整,一係唔比入,一係就如手持陰性報告上機,落地檢測陽性,住院費自負

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

新聞個標題寫到咁,點揸筆搵食呀!好在單睇內文都叫明。

珍珠宮

應該停止由印度菲律賓人入境,航空公司有生意做一定搏嫁,政府應該要強硬d,就算黎到,如果驗到都要原機遣返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 20-9-20 06:49

停左直飛, 所以玩轉機, 唔明點解唔用電子申報, 如有虛假聲明, 醫好即拉坐監!
放下自在

首頁

尾頁

跳至