自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你係想置業定改善居住環境? 如果想近返工,會唔會考慮白居易?將軍澳應該好多選擇。
你嘅入息可以考慮住好啲,唔使淨係貪平。

水晶宮

Mujiko 發表於 20-9-20 10:09
我係女,今年20尾,同媽媽(長者)一齊住係市區340尺的公屋
我份職業穩定,人工4萬,過幾年會升到6萬
我一直都 ...
如你綠置居你應付到就去馬自住,將來有錢再開二。係我就會咁做。如抽居屋盞繼續浪費自己時間。係我就會買左先,多點自由,少比人審查煩惱。

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

唔駛心急買啲唔係自己心水嘅樓, 等吓先, 同埋真係到得返你一人名時, 政府係會俾你綠表換居屋架, 到時先買, 二手居屋重好呀, 起碼啲用料比新嘅實淨, 而家儲多啲錢, 到時有多啲錢無論買私定居屋, 唔駛供咁耐, 而家住公屋儲到錢, 唔好而家浪費咁好嘅條件

男爵府

mercurycc 發表於 20-9-20 11:12
比我會咁做,買左當儲緊錢,
第日咪再換第2間大單位,
買樓唔係一世住死一間,

完全係繼續抽 一味等 大把人抽十年都唔中 浪費自己時間 樓主供樓輕鬆 10年後都可能第二層!有第一層好快就有第二層

Astra00    發表於 20-9-20 17:23

珍珠宮

回覆樓主:

公屋换居屋, 二手居屋選擇多d吧, 唔駛限死地點

大宅

回覆樓主:

柴灣都方便呀,如果去將軍澳

複式洋房

RE: 如果你係我依個情況,會唔會去馬買樓?

AK47AK47 發表於 20-9-20 13:11
唔駛心急買啲唔係自己心水嘅樓, 等吓先, 同埋真係到得返你一人名時, 政府係會俾你綠表換居屋架, 到時先 ...
我都係咁諗,有綠表真係想住大D,番工已辛苦,住個細同窄單位真係唔太開心

複式洋房

回覆 chumeibajj 的帖子

我搭一轉都覺得有點遠了,行去MTR要10幾MINS

男爵府

自己買私樓

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

Eunice0203 發表於 20-9-20 13:12
完全係繼續抽 一味等 大把人抽十年都唔中 浪費自己時間 樓主供樓輕鬆 10年後都可能第二層!有第一層 ...
我最細細妹係人板,我二個妹,大那個早成十年上車大西北,而家二間樓仔了。另一個相差一年,一直成日想抽中居屋用折扣價買,抽極不中。早4/5年叫佢上車當儲錢(因為買左可出租,佢單物同父母住的)根本係租客可幫手供樓,自己同父母住最易又可儲多一舊錢。直到今年終須死心叫我幫手找樓買。好彩都大西北上到間細單支樓仔(有電梯)近輕鐵。我話,你三年後再換或開二,到時先算。沒第一間好難第二間。同埋逼她早點買樓,識得留住點錢同慳下錢。我成日都勸佢,做呢一刻可做到的野。不好想太多,想太多,不行動,即是空想。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

1. 你原本住市區邊度?
2. 近唔近返工?
3. 工作地點會唔會轉變?
4. 附近有冇私樓賣?
5. 老人家住慣咗一個區未必想搬去其他區,有冇商量

回答:
兩個地點及面積不合,不會要
其他要根據以上情況才可作討論

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Mujiko 發表於 20-9-20 10:09
我係女,今年20尾,同媽媽(長者)一齊住係市區340尺的公屋
我份職業穩定,人工4萬,過幾年會升到6萬
我一直都 ...

好羨慕你未夠30已經有咁多錢人工你做邊行㗎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

$2百萬買到380呎?咁我會買左先。
2手居屋都唔平,應該都搵唔到$2m d 樓黎買。

Astra00    發表於 20-9-20 22:08

子爵府

志志媽咪 發表於 20-9-20 17:39
好羨慕你未夠30已經有咁多錢人工你做邊行㗎

肯定係老師或者護士啦
再唔係就EO

別墅

chumeibajj 發表於 20-9-20 14:24
柴灣都方便呀,如果去將軍澳
同意,我朋友2008年因金融風暴,抽到白表買箕灣,之後放買都容易。

港島居屋好少,又近你返將軍澳,揀柴灣,升值能力高,又易甩手。

居屋實用好多,3百幾呎都可以開到2房。
唔似d私樓,3百呎扣左露台窗台,實際得2百幾呎。

珍珠宮

回覆樓主:

地點唔得,抽居屋吧。
反正有層公屋住緊,揀到啱心水先買免後悔。

子爵府

我也是單身,但我人工低過樓主好多,唔會買到第二屠樓
我家人長者,其實我會次序是2X,估唔到都收到信去選樓
最後果日決定,都係唔買

青衣,單位細我哋現在住緊的50呎,
原本我哋諗住細50呎都算,咁難得有會機會
但最後,去過個屋苑1次,我哋都係放棄了
由地鐵站行唔到去,一定要搭1程短程車
附近沒有街市,只有小商場
新聞上亦說有光和嘈音污染

喺我search新聞時,我見到附近嘅美景花園升值落後大市

我現在住緊大型屋村,樓下有大領展,行10分鐘內到地鐵
附近有大大的私人商場
我真係唔捨得搬

都唔明公屋就咁好住,賣比市民的就咁差,又細又遠
公屋被派到什麼地方都要住

父母走咗,佢哋怕我會無地方住 (沒有了世襲)
何況樓主6萬,係咪會公屋都無得住??!!

但我沒有了公屋,我只能住劏房,樓主還可以租屋住

其實樓主係咪可以諗諗白居易?!

不過樓主買私人樓都夠錢
只是浪費了公屋QUOTA

複式洋房

回覆 147741 的帖子

我地情況都好似,不過如果你人工低過我,應該可以繼續住公屋,唔洗太擔心

伯爵府

我會抽居屋,
不考慮綠置居

首頁
12345...8

尾頁

跳至